ΧΑ: Επτά στα επτά με κέρδη 31% για τις τράπεζες

Εβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην αγορά, με αθροιστικά κέρδη 6,7% για τον Γενικό Δείκτη και τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού. Ξεχώρισε σήμερα η Πειραιώς. Αρνητικά πρόσημα για ΔΕΗ, Coa Cola, Ελλάκτωρ. Οι επόμενες αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν επιβεβαίωσε την βεβαιότητα που εξέφραζαν οι αναλυτές και δεν μείωσε τα επιτόκια, διατηρώντας τα αμετάβλητα στο 0,5% (οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφερόντουσαν σε μείωση στο 0,25%).

Η Τράπεζα δήλωσε πως είναι πιθανό να φέρει πακέτο μέτρων σε τρεις εβδομάδες, όταν θα έχει αποτιμήσει το πώς επηρεάζει τη Βρετανική Οικονομία η απόφαση για έξοδο της Χώρας από την ΕΕ.

"Το ακριβές μέγεθος και η φύση των όποιων τονωτικών μέτρων θα καθοριστούν τον Αύγουστο", σημειώνει. Ακολουθούν η ECB στις 21/7 και η Fed στις 27/7.

Η κοινοποίηση της απόφασης έφερε, προς στιγμήν ένα πρώτο "σοκ" στις Ευρωπαϊκές Αγορές που έδειξαν να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, για να ανακάμψουν ταχύτατα (κόντρα σε όλες τις επιφυλακτικές εκθέσεις των Ξένων Οίκων) και βέβαια η όλη εξέλιξη δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αξίζει να σημειωθεί ότι και στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε την επαφή του με το θετικό πρόσημο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη άνοδος είναι "τραβηγμένη από τα μαλλιά" και δεν ακουμπάει, καν, σε λογικοφανή επιχειρήματα. Όμως παρά τις συγκλίνουσες απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, τις αρνητικές "εισαγόμενες" εκθέσεις και την νέα επιστροφή του τζίρου σε χαμηλότερα επίπεδα, το ταμπλό "γράφει" και έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με τα αθροιστικά κέρδη του πρώτου να φθάνουν στο +6,77% και του δεύτερου στο +31,03% και εννοείται πως όσοι ακολουθούν την τάση, από τα πρόσφατα χαμηλά, συνεχίσουν να γράφουν υπεραξίες.

Από τις προ Βρετανικού δημοψηφίσματος τιμές, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 8,88% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατά 26,76%.

Η ημερήσια πορεία του Γενικού Δείκτη

Στην πλευρά των συγκρατημένα απαισιόδοξων και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που "φιλτράροντας" τον Τραπεζικό δείκτη αναφέρει σαν εξαιρετικά δύσκολη την υπέρβαση των 791 μονάδων, εκτός και αν οι αγοραστές των τελευταίων ημερών γνωρίζουν κάτι, αναφορικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που εμείς θα το μάθουμε αργότερα...

Σε άλλη περίπτωση και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕΠΕΥ, είναι σχεδόν βέβαιη μία διόρθωση της τάξης του 38,2%, ίσως και 50% του πρόσφατου ανοδικού κύματος. Είναι απλά ζήτημα χρόνου, τον οποίον θα καθορίσει αναμφίβολα η πορεία των Διεθνών Αγορών.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αυξημένη ετοιμότητα, καθώς αρκετές από τις Τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν κομβικά σημεία, που θεωρητικά θα συνοδευτούν με αυξημένες εντολές πώλησης, όπως τα 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,217 ευρώ για την Εθνική, τα 0,70 ευρώ για την Eurobank και τα 0,191 ευρώ για την Πειραιώς και όλα αυτά την ώρα που ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρης, συνεχίζει να δείχνει ανησυχητικά "δυσκίνητος" (!)

"Μια 'ενορχηστρωμένη' προσπάθεια να βρούμε καλές ειδήσεις, έχει οδηγήσει τον Δείκτη σε κάπως ψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να δίνει ελπίδες ότι θα ξαναδοκιμάσουμε τις σημαντικές αντιστάσεις που βρίσκονται γύρω στις 600 μονάδες" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τα νέα αφορούν κυρίως το εξωτερικό, όπου γίνεται προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί το "bail-in" για τις Ιταλικές Τράπεζες, δίνοντας ελπίδες ότι τα "stress tests" όλων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών μπορεί να είναι κάπως χαλαρά, επηρεάζοντας θετικά και τις Ελληνικές Τράπεζες. Στην Αγγλία επίσης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και υπάρχει προσδοκία ότι η αβεβαιότητα θα μειωθεί σύντομα. Ακόμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προσπάθησε να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο, παρουσιάζοντας την έκθεσή του.

Το νέο της εβδομάδας όμως αφορά την Ιρλανδία: Ανάπτυξη 26%, από την επιστροφή στη Χώρα όλων όσων έφυγαν κατά την διάρκεια της κρίσης (βοήθησε φυσικά και το Brexit). Αυτό νομίζω πρέπει να μας διδάξει τι πρέπει να προσδοκάμε, αν μειωθεί η αβεβαιότητα και η Χώρα γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Σε μια περίοδο που το διεθνές κεφάλαιο νιώθει ανασφάλεια, έχει αρνητικές αποδόσεις και κινείται σε νέους προορισμούς, όποιος είναι στο προσκήνιο σαν φιλικά διακείμενος, μπορεί να κερδίσει πολλά.

"Όποιος διώχνει επενδυτές, απλά κρατάει ομπρέλα όταν βρέχει χρήμα. Όταν τελειώσει η βροχή και οι επενδυτές κατασταλάξουν, θα είναι αργά" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Ελάχιστες οι ουσιαστικές ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, πλην ίσως του ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, σύμφωνα με το οποίο "μπαράζ ΑΜΚ φέρνουν οι ρυθμίσεις δανείων" και αυτό θα παίξει τον ρόλο του για την "ρηχή" Αγορά του Χ.Α.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πάρα πολλά θα κριθούν από την αντίσταση των 571 μονάδων. Σε περίπτωση υποχώρησης, πρώτη στήριξη στις 556 μονάδες και αποφασιστική στις 540, χαμηλότερα των οποίων το "pullback" θα ανεβάσει σημαντικά στροφές.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86%), σημαντικότατη αντίσταση αποτελούν οι 1575 μονάδες και κοντινή οι 1550, ενώ πιθανή απώλεια της στήριξης στις 1468 μονάδες, με ενδιάμεση τις 1485, μπορεί να βάλει σε επαναδοκιμασία τις στηρίξεις στις 1450 και 1410 μονάδες.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+14,29%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, με "ανοιχτές" εντολές αγορών η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Επίλεκτος (+19,53%), επιμένει στην προσπάθεια απομάκρυνσης από το πρόσφατο χαμηλό των 1,28 ευρώ (κλείσιμο 27/6) η Πλ. Θράκης, ενώ στην περίπτωση του Παπουτσάνη (+8,41%) και στα 0,10 ευρώ, άλλαξαν χέρια 700000 τεμ. (όχι "πακέτο")

Η πορεία της Παπουτσάνης από τις αρχές του έτους

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 567,27 μονάδες (+1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 561,66 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 562,84 μονάδες με κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 49,2 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ). Οι "γνωστοί ύποπτοι" Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Folli Follie Group, Μέτκα και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά όχι με πειστικές συναλλαγές.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον δείκτη Shanghai Composite (-0,22%) ολοκληρώθηκε η μέρα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,12% για τον δείκτη Hang Seng.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ ξεκίνησαν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο, διορθώνει χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, δεν περίμεναν καμία μεταβολή. Η Τράπεζα της Κορέας περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,7% από το 2,8% για το 2016. Η Τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν άνοδο 1,1% φέτος, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η UniCredit θα αναγκαστεί να αξιολογήσει την πιθανότητα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα δεν θα είναι αρκετές ώστε να 'ικανοποιήσουν' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της τράπεζας, Gieseppe Vita. Η μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας σε όρους περιουσιακών στοιχείων, πούλησε την Τρίτη ποσοστά μειοψηφίας που κατείχε σε δύο μονάδες, για 1,1 δισ. ευρώ.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" δημοσιεύτηκε η έκθεση "Beige Book" από την Κεντρική Τράπεζα με στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα σε 12 Περιφέρειες των ΗΠΑ, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο μισό του έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις περισσότερες από τις 12 Περιφέρειες που παρακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα συνέχισαν να αναπτύσσονται με μετριοπαθή ρυθμό από τα μέσα Μαϊου ως το τέλος Ιουνίου, αλλά δεν υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σύντομα υψηλότερα.

Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό. Μικτή ήταν η εικόνα της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ η ανάπτυξη του τομέα των Υπηρεσιών χαρακτηρίστηκε από "αδύναμη ως ήπια".

O αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητος στις 254.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" είχαν προβλέψει ότι οι αιτήσεις για νέες θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 265.000.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Μάιο του 2015. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα αυξηθεί 0,3%.

Τι λένε οι αναλυτές

"Έντονα ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη και το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθεί την ανοδική κίνηση των Ξένων Αγορών, που έχουν, στη πλειοψηφία τους, υπερκεράσει τις απώλειες από το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας και κάποιες, όπως οι Αμερικάνικες, καταγράφουν ιστορικά υψηλά" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Έχοντας συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και λαμβάνοντας υπόψη το όριο των οκτώ ( εννέα συνεχόμενες ανοδικές είναι το μέγιστο πού έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης 25/2 με 8/3) αναμένουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μία διόρθωση που η έκταση της θα κρίνει την πορεία της Αγοράς στο επόμενο διάστημα.

Η ολοκλήρωση της τρέχουσας ανοδικής κίνησης στα επίπεδα της αντίστασης των 575 μονάδων είναι ένα πιθανό σενάριο, με τις 550 – 545 μονάδες στη συνέχεια να πρέπει να λειτουργήσουν σαν στήριξη, για να μην ακυρωθεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση και να πάρει τις απαραίτητες δυνάμεις η Αγορά για να διασπάσει την αντίσταση των 575 μονάδων και να κινηθεί προς το κλείσιμο των απωλειών μετά την απόφαση για το "Brexit". Σε αντίθετη περίπτωση τα χαμηλά των 520 μονάδων θα αποτελέσουν το επόμενο επίπεδο στήριξης.

Δυστυχώς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί σε λίγες μετοχές, με τις Τραπεζικές να κυριαρχούν στον ημερήσιο τζίρο και στις διακυμάνσεις, ενώ οι ενεργές μερίδες έχουν περιοριστεί κοντά στις είκοσι χιλιάδες.

Έτσι ενώ οι Διεθνείς Αγορές αναμετρούνται με τα ιστορικά τους υψηλά, η Ελληνική Αγορά παλεύει γύρω από τις 550 μονάδες με χαμηλούς τζίρους.

Η ανάκαμψη της Οικονομίας, ο τερματισμός της ύφεσης μετά από τόσα χρόνια, καθώς και η επιστροφή καταθέσεων και η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, είναι η βασική προϋπόθεση για να επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη και να ξαναμπεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο στόχαστρο των επενδυτών. Οι χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ για την πορεία των εσόδων και για μεγαλύτερο πλεόνασμα φέτος, καθώς και οι αναμενόμενες κινήσεις από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Το επόμενο διάστημα οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, στα τέλη Ιουλίου και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ιταλικών Τραπεζών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιταλική Κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξής τους. Επίσης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε. θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

"Την επόμενη Πέμπτη περιμένουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ ενώ την επόμενη Παρασκευή 22/7 αναμένουμε την αξιολόγηση από τον S&P. Αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίστηκε η άνοδος και στα Παράγωγα

"Non stop" ανοδική κίνηση και στην Αγορά Παραγώγων, έστω και αν τα συμβόλαια του δείκτη έκλεισαν στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Μείωση του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.726 συμβόλαια).
Στα 1.042 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.735, 2.333 για τον Ιούλιο, 2.237 για τον Αύγουστο και 165 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.523,75) κινήθηκε μεταξύ 1.523,25 και 1.545 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΕΕΕ, 21.000 ΟΠΑΠ, 444.600 Eurobank, 711.443 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (331), Alpha Bank (5.279), Eurobank (11.549), Πειραιώς (18.275), Εθνική (14.747), MIG (3.808), ΟΤΕ (326), ΟΠΑΠ (198), Μυτιληναίος (126).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.335.527 τεμ.) και Eurobank (11.201.279 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v