Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Παραμένει θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές, ωστόσο προβληματίζει η νέα πολύνεκρη επίθεση στη Γαλλία. Πώς κινούνται οι traders στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά χθες το βράδυ στη Wall Street, διευρύνοντας το ανοδικό σερί. O S&P 500 πέτυχε «καρέ» στις καταγραφές νέων ιστορικών υψηλών, ενώ τρίτο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, πέτυχε ο Dow Jones, αφήνοντας πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 18.500 μονάδων.

Ο Nasdaq έκλεισε υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 και γυρίζοντας σε θετικό έδαφος για τη φετινή χρονιά -και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η BoE δεν έκανε χθες το χατίρι των αγορών να μειώσει τα επιτόκια.

Μικρά κέρδη σήμερα το πρωί στην Ασία, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην παρούσα φάση, οι αγορές κινούνται κόντρα σε κάθε συντηρητική πρόβλεψη, με τη Wall Street να δίνει τα απαιτούμενα «καύσιμα» ανόδου για κατάκτηση νέων υψηλών και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια να ακολουθούν, φέρνοντας μεγάλο προβληματισμό σε όσους παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, περιμένοντας σημαντική διόρθωση.

«Οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν χτυπήσει κόκκινο το 2016», προειδοποιεί σε έκθεσή της η S&P. O οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι 100 εκδότες εταιρικών ομολόγων έχουν χρεοκοπήσει από την αρχή του έτους. Το νούμερο αυτό είναι περίπου 50% πάνω σε σχέση με τις χρεοκοπίες στο αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Είναι επίσης το υψηλότερο από το 2009, όταν στο απόγειο της παγκόσμιας κρίσης είχαν καταγραφεί 177 χρεοκοπίες. Οι 67 από τους Εκδότες χρέους έχουν έδρα τις ΗΠΑ, οι 18 σε αναδυόμενες αγορές, εννιά σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες και έξι στην Ευρώπη.

Ερχόμενοι στα δικά μας, το Χ.Α. συμπλήρωσε «magnificent seven» συνεδριάσεις για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με τα αθροιστικά κέρδη του πρώτου να φθάνουν στο 6,77% και του δεύτερου στο 31,03%, και εννοείται πως όσοι ακολουθούν την τάση, από τα πρόσφατα χαμηλά, συνεχίζουν να γράφουν υπεραξίες, έστω και αν οι περισσότεροι από τους traders παίρνουν ένα μικρό ποσοστό ανόδου και ρευστοποιούν φοβούμενοι το επόμενο πτωτικό κύμα και αναγκαζόμενοι να επανεπιβιβαστούν όταν διαπιστώνουν ότι το «relief rally» στο τραπεζικό ταμπλό συνεχίζεται.

Απόλυτα συγκρατημένοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, αναμένοντας στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μία διόρθωση, ίσως με την επαφή των 571-575 μονάδων, που η έκτασή της θα κρίνει την πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια «παίζουν» μόνα τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους ημερήσιους traders να ακολουθούν την τάση, οπότε όσο διατηρείται το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, θα συνεχίζεται η προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος που έφερε το βρετανικό δημοψήφισμα, στόχο που έχουν προ πολλού πετύχει οι διεθνείς αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το χθεσινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης απέχει 8,88% από τις προ βρετανικού δημοψηφίσματος μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών 26,76%.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου, όμως αυτό μάλλον ήσσονος σημασίας είναι, καθώς μόλις 1.042 συμβόλαια του δείκτη παρέμεναν ανοιχτά μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Π.Α.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Καρέλια είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, 8,50 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί φόρος που αναλογεί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 7,65 ευρώ ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v