ΧΑ: Νέα προσπάθεια για κάτι... καλύτερο

Με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές και τις ξένες αγορές να παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά καταλύτες για να κινηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο.

Το έκτο κατά σειρά κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά, κατάφερε χθες το βράδυ ο Dow Jones (το μεγαλύτερο σερί σε διάστημα δυόμισι ετών), συμπληρώνοντας όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (το μεγαλύτερο σερί τριετίας και πλέον), ενώ S&P 500 και Nasdaq δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο.

Μικτές οι διαθέσεις στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ το ίδιο κλίμα δείχνουν τα futures ότι θα επικρατήσει και στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και στις διεθνείς αγορές, η S&P αναθεώρησε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Deutsche Bank, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «BBB+».

Ο οίκος αναφέρει πως το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της γερμανικής τράπεζας, αν οι συνθήκες στην αγορά καταστήσουν δύσκολη τη διατήρηση των κεφαλαίων της και προειδοποιεί πως το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για την Deutsche Bank καθώς εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

«Αν και οι συνθήκες στις αγορές μπορεί να ανακάμψουν από το αδύναμο πρώτο τρίμηνο του 2016, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η υποτονική δραστηριότητα στον τομέα των συναλλαγών μπορεί να διατηρηθούν στο ορατό μέλλον. Οι πιέσεις αυτές επηρεάζουν ολόκληρο τον τομέα, αλλά είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Deutsche Bank καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της», επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.

Ερχόμενοι στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Καϊταντζίδη, «σε διαζύγιο οδηγούνται ο ΔΕΣΦΑ με την αζέρικη Socar, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη εμμένει στην απόφασή της να τροποποιήσει με νόμο τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επισκέπτεται από σήμερα και για δύο μέρες την Αθήνα και όλα δείχνουν πως έχει σκοπό να ασκήσει πίεση για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην περίπτωση του Χ.Α., δεν αναμένεται καμία εντυπωσιακή αλλαγή όσον αφορά στη συναλλακτική δραστηριότητα και στις «συνήθειες» των ενεργών παικτών να «αποφασίζουν» για το τελικό πρόσημο του Δείκτη στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Με απολύτως «fake» τη χθεσινή αύξηση του τζίρου, αν συνυπολογιστεί το «πακέτο» των 6.579.472 μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στα 3,40 ευρώ, πλην εξαιρετικού απροόπτου, και οι υπόλοιπες συνεδριάσεις δύσκολα θα αλλάξουν συναλλακτικό βηματισμό, μέχρι την είδηση-καταλύτη που θα δώσει την κίνηση εκτόνωσης και θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ανοδική κίνηση έσβησε και με το παραπάνω τις απώλειες του Δείκτη κατά τις αμέσως δύο προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις και, αν μη τι άλλο, το Χ.Α. «αγοράζει χρόνο» αλλά ταυτόχρονα κωλυσιεργεί, αν υπολογιστεί ότι οι άλλες διεθνείς αγορές προ πολλού έχουν καλύψει τις απώλειες του «Brexit».

Μέχρι την κίνηση εκτόνωσης, οι ελάχιστοι αγοραστές θα συνεχίσουν να κινούνται υπό την «ανοχή» των εν δυνάμει πωλητών, προσπαθώντας να διακρατήσουν, μάλλον άνετα, τα κεκτημένα και ει δυνατόν να τραβήξουν τις αποτιμήσεις σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 40.912 ίδιες μετοχές της Quest Συμμετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 11.921.531 μετοχές, με νέα ονομαστική αξία 3,66 ευρώ (από 0,30 ευρώ) ανά μετοχή.

Επίσης, από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χ.Α. οι 13.484 ίδιες μετοχές της εταιρίας Έλαστρον. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 18.421.516.

Τέλος, από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χ.Α. οι 16.748 ίδιες μετοχές της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.093.252.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v