XA: Mε τις δημοπρασίες κλείσιμο στα υψηλά ημέρας!

Ανοδος του Γενικού Δείκτη στις 563 μονάδες και βελτίωση του όγκου συναλλαγών στη συνεδρίαση, λόγω και του πακέτου στα ΕΛΠΕ. Στο τέλος της ημέρας διαμορφώθηκε η θετική εικόνα, αλλά οι αναλυτές παραμένουν προβληματισμένοι για τη συνέχεια. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα.

"Οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, κάνουν περισσότερο από βέβαιο το σενάριο που θέλει όλα να κρίνονται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπως άλλωστε συνέβη και χθες, όπου με ελάχιστες συναλλαγές επετεύχθη η ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας και το τελικό πρόσημο του Δείκτη κρίθηκε στις τελικές δημοπρασίες" ανέφερε μεταξύ άλλων το πρώτο ενδοσυνεδριακό σχόλιο και οι εξελίξεις στο ταμπλώ έδειξαν ότι τα πάντα είναι εύκολα στην "ρηχή" Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακόμα και το κλείσιμο στα υψηλά ημέρας (!)

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης "είδε" το υψηλό ημέρας και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, ενώ στο υψηλό ημέρας τερμάτισαν την συνεδρίαση και επτά τίτλοι του 25αρη.

Σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη χωρίς τις βοήθειες των Ευρωπαϊκών Αγορών, έστω και αν αυτές διόρθωσαν κάπως από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με τον FTSE 100 να γυρίζει σε οριακά θετικό πρόσημο και με σχετική ενίσχυση του, πάντα απογοητευτικού, τζίρου, οι αγοραστές διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και "αγόρασαν και άλλο χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σε συνεδριάσεις που γίνονται απλά γιατί πρέπει να γίνουν, αναφέρεται το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν ενδείξεις για την κατεύθυνση του Χ.Α. (η ημερήσια πορεία του ΓΔ στο πρώτο διάγραμμα), καθώς το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην ανά πάσα στιγμή, με ελάχιστες εντολές που θα "στοχοποιήσουν" συγκεκριμένες μετοχές του FTSE25 και αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα, με χαμηλό κόστος και εξαιρετικά εύκολα.

Η μιζέρια, που προκαλεί η ανυπαρξία ροής, ουσιαστικά, θετικών ειδήσεων για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις, η δικαιολογημένη αποστροφή πολλών εγχώριων επενδυτών για τον Θεσμό, οι αυξανόμενοι Καλοκαιρινοί ρυθμοί (τα μπάνια του Λαού) και οι ανησυχίες από τους διεθνείς αστάθμητους παράγοντες, αποτυπώνεται στον καθημερινό τζίρο του Χ.Α., που σαν μόνο θετικό το οποίο έχει να εμφανίσει είναι η στάση αναμονής που τηρούν οι εν δυνάμει πωλητές και η οποία δίνει "έδαφος" κινήσεων στους ελάχιστους αγοραστές και στους traders που τους ακολουθούν.

Οι τελευταίοι, για να μην αναλαμβάνουν μεγάλο κόστος, ενεργοποιούνται περισσότερο στις τελικές δημοπρασίες, όμως η επανάληψη του φαινομένου θα ανεβάσει το ρίσκο του.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί η ευκολία με την οποία κατέβασαν οι πωλητές, τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, από τα υψηλά ημέρας και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Με τις περισσότερες Ιδιωτικές ΑΧΕ να ανησυχούν σφοδρά για την συναλλακτική καχεξία που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη, εννοείται ότι ο πήχης των όποιων προσδοκιών για την βραχυπρόθεσμη τάση έχει κατέβει σημαντικά, αν δεν έχει μηδενίσει.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη ορισμένων επαγγελματιών του χώρου, λίγους "πόντους" στην ψυχολογία των αγοραστών έδωσε η είδηση για βελτίωση στο σκέλος των εσόδων που έχει σχέση με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έως τον Ιούνιο, αλλά και αυτή που είχε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σύμφωνα με την οποία "τα Κράτη - Μέλη της ΕΕ δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε 'bail in' .
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της είδησης ενέτεινε τις πιέσεις για τις Ευρωπαϊκές Τραπεζικές μετοχές (!)

Ξεκινώντας από την περιορισμένη ειδησεογραφία, η μονοήμερη επίσκεψη Μοσκοβισί δεν έβγαλε κάποια σημαντική και μη αναμενόμενη είδηση και τώρα η προσοχή στρέφεται στην διήμερη επίσκεψη (Τετάρτη - Πέμπτη) του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζέικομπ Λιου.

Από την άλλη, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η Αγορά θα περιμένει περισσότερο "χειροπιαστά" αποτελέσματα από το μέτωπο χαλάρωσης των "capital controls" και τι επιστροφή κεφαλαίων θα σηματοδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι πλησιάζουν τα πρόσφατα υψηλά και δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να ενδυναμώσει τις τάξεις των τελευταίων εγκλωβισμένων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αξίζει προσοχής η ζώνη των 1,82 - 1,87 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,202 - 0,208 ευρώ για την Εθνική, των 0,63 - 0,666 για την Eurobank και των 0,165 - 0,167 για την Πειραιώς.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, "η νέα αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασης της αντίστασης των 757 μονάδων ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκτίμηση ότι, αποτελεί σημείο κλειδί στην βραχυπρόθεσμη πορεία του Τραπεζικού δείκτη.

Μόνο με την υπέρβαση και την κατοχύρωσή της ως στήριξη, θα βελτιωθεί η δραματική τεχνική εικόνα. Η απώλεια, δε, των 740 μονάδων, θα επιβαρύνει έτι περισσότερο την διαγραμματική απεικόνιση. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης καθοδικής διάσπασης και των 725 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 693 και 668 - 665 μονάδες".

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στους εναπομείναντες "θαυμαστές" του, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Folli Follie Group (+4,28% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, η πορεία της μετοχής το 2016 στο δεύτερο διάγραμμα) δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους. Ισχυροποιημένη δείχνει η ζώνη αντίστασης των 20,00 - 20,68 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι προς το τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να δείχνουν δυσκολία επαναπροσέγγισης των ημερήσιων υψηλών, σημειώθηκε κινητοποίηση σε κάποιους τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, ενώ οι τελικές δημοπρασίες έδωσαν την τελική ώθηση.

Κέρδη 3,43% για τα Ελ. Πετρέλαια και μεγαλύτερα του 2% για Viohalco, Grivalia, EEE, Lamda Development, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Μόνο οι ΟΠΑΠ (-0,28%) και ΟΤΕ (-0,69%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητοι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και Jumbo.

Σαφώς καλύτερες οι συναλλαγές, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξαφνική εμφάνιση πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 7,73%, 5ετες 9,32% και 10ετες 7,19%.

Μένοντας στην Αγορά ομολόγων και με την βοήθεια του τμήματος ομολόγων της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σήμερα σε έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου ύψους €1 δισ. (Β1 Moody΄s /ΒΒ- S&P /Β+ Fitch) με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,8%, βάσει πληροφοριών και τις προσφορές να έχουν υπερβεί τα €2,6 δισ. Το προσφερόμενο τοκομερίδιο θα πληρώνεται σε ετήσια βάση, με ελάχιστο μέγεθος και βήμα τα 1000€ ονομαστικής αξίας, με την ημερομηνία εκκαθάρισης να έχει ορισθεί η 26η Ιουλίου.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε ελαφρώς τα δεδομένα. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,41%), η υπέρβαση των 1517 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί βάζει σαν επόμενο στόχο τις 1550 - 1555 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1495, 1485 και 1460 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1495 μονάδες.

H πορεία των ξένων αγορών

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τονNikkei (+1,37%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,60%).
 
Περισσότεροι οι πωλητές στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στο NYSE. Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο -6,8 διολίσθησε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας, που καταρτίζει το Ινστιτούτο "ZEW", από 19,2 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 9,0 που ανέμεναν οι αναλυτές. 
 
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 49,8 από 54,5 τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από το 51,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές. "Η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο νέος Επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών Βάλντις Ντομπρόβσκις που συναντήθηκε με τους Ομολόγους του στην  Ουάσιγκτον.
 
"Οι γρήγορες ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και άλλων Φορέων βοήθησαν ώστε να καθησυχαστούν οι Αγορές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Χώρα", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
 
"Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες αναμένουν αύξηση του δανεισμού με έναν μέτριο ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο, η οποία θα οδηγηθεί κυρίως απόστεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, παρότι τα πιστοδοτικά κριτήρια θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν", όπως τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα συμπεράσματα της Κεντρικής Τράπεζας βασίζονται σε μια έρευνά της για το δανεισμό σε τριμηνιαίους όρους, η οποία εξέτασε 141 Τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα βλέπει μια αύξηση και στα εταιρικά δάνεια κατά το τρίμηνο που έρχεται, ενώ δε βλέπει κάποια μεταβολή στα δανειοδοτικά κριτήρια εκείνη την περίοδο.
 
"H Ευρωζώνη μπορεί να δεχτεί 'χτύπημα' 0,5% ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος", ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, υπό το οποίοπροβλέπονται αναταραχές στις Αγορές και μειωμένες επενδύσεις, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα μειωθεί στο 1,5% το 2016 και στο 1,3% το 2017. Μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο 2,6%, βουλιάζοντας την Οικονομία σε ύφεση 0,3%.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε νέα μείωση των προβλέψεων για την Παγκόσμια Οικονομία, επικαλούμενο την αβεβαιότητα για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις νέων κατοικιών κατέγραψαν άλμα 4,8% τον Ιούνιο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,18 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στο 1,17 εκατομμύριο.
 
Ο FTSE 100 οδεύει προς ισχυρό "ταρακούνημα", σύμφωνα με την HSBC Holdings, αν και όπως εκτιμά ο Βρετανικός δείκτης θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές μετοχές.
 
Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η Χώρα οδεύει προς την ύφεση, πράγμα για το οποίο προειδοποίησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, καθώς υποσχόταν ότι θα διαθέσει ρευστότητα για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις.
 
Πάντως, η απόφαση για "Brexit" έχει διχάσει τους στρατηγικούς αναλυτές. Σε γενικές γραμμές, οι προβλέψεις για τον FTSE 100 κυμαίνονται σε ένα εύρος από την απώλεια 7,1% της HSBC, μέχρι μια άνοδο 6,1% που εκτιμά η Natixis.

Tι σχολιάζουν χρηματιστηριακές

 "Επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας με τα γεγονότα της Νίκαιας και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, δημιουργούν - συνιστούν δύο νέους 'μαύρους κύκνους' με τους οποίους οφείλουν να συνυπάρξουν οι Αγορές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Οι επιπτώσεις για την ψυχολογία των Αγορών και την πραγματική Οικονομία είναι εμφανώς αρνητικές, καθώς αυξάνουν τον φόβο και μειώνουν τη διάθεση  ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, ενώ αναστέλλουν την πρωτοβουλία για καταναλωτική, πολλώ δε μάλλον επενδυτική, δραστηριότητα.
 
Στο μεταξύ, παραμένει σε εκκρεμότητα ο τρόπος διενέργειας των ανακεφαλαιοποιήσεων των Ιταλικών Τραπεζών με το "bail in" να συνιστά ακόμη και τώρα μια υπαρκτή απειλή, καθώς ο Σόιμπλε δεν έχει αναιρέσει τις τελευταίες του δηλώσεις περί των κανόνων της Ε.Ε. για τα των Τραπεζών. Πάντως, το αργότερο μέχρι της 29 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (αποφάσεις για τα "stress tests"), ενώ είναι πιθανό να αναφερθεί στο θέμα και ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.
 
Έτσι, το τοπίο των αγορών χαρακτηρίζεται πάλι από χαμηλή ορατότητα, γεγονός που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, παρά μόνο την ευχή να διευθετηθούν τα των ανακεφαλαιοποιήσεων των μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών με "έξυπνους" τρόπους ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω αναταραχή.
 
Οι Αγορές πάντως, διατηρούν τη ψυχραιμία τουςπροσδοκώντας ότι δεν θα υπάρξει εκτροπή από την κανονικότητα, ενώ θεωρούν ότι είναι νωρίς να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις από τους νέους "μαύρους κύκνους".
 
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε συντονισμό με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με αισθητή, ωστόσο, υποχώρηση των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες, εξέλιξη που συνδέεται μερικώς και με τη θερινή ραστώνη.
 
Ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα περί τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς προχωρεί η διαδικασία ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και κατακύρωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπέρ των Ιταλικών Σιδηροδρόμων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τον ΟΛΠ. Η στροφή προς το ρεαλισμό, μέσω της επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων συντελείται πλέον, χωρίς ωστόσο να έχει αποτιμηθεί ακόμη από το Χρηματιστήριο που κινείται λίγο πάνω από τις 500 μονάδες, με την τεχνική ανάλυση να "βλέπει" ως πιθανή τη διάσπαση τους προς τα κάτω, καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό.
 
Από την άλλη πλευρά, οι Αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ κινούνται εντελώς διαφορετικά. Η Ιαπωνία προετοιμάζει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μεταδίδοντας ευφορία στο Χρηματιστήριό της, αλλά και στα Λοιπά Ασιατικά, ενώ στη Ν. Υόρκη οι δείκτες καταρρίπτουν διαδοχικά τα ρεκόρ, καθώς υπάρχει αυξημένη αυτοπεποίθηση για τις θετικές προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας" αναφέρει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 553,29 μονάδες (-0,35%), όμως μετά τις 10.48 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 560,93 μονάδες (+1,02%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε μέχρι τις 563,89 (+1,54%) και τελικά έκλεισε στις 563,75 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,53%.
 
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 48,9 εκατ., όμως από αυτά τα 23,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ). Ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων απασχόλησε το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, λόγω του "πακέτου" των 6579472 τεμ. που έγινε στα 3,40 ευρώ.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Αντίθετα, ο τίτλος του ΟΠΑΠ δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
 
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Lamda Development, Motor Oil, Folli Follie Group.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για MIG (+0,75%) και Τρ. Κύπρου (+2,80%), όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+18,18%), πάντα με ελάχιστη προσφορά, ενώ ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στην Έλτον, με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 0,85 ευρώ (-9,57%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 0,90 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,26%.
 
Ικανοποιητική, από πλευράς αναλογίας, η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων, δεν υπάρχει τίτλος με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών.
 
Εν τω μεταξύ, βελτίωση στο σκέλος των εσόδων καταγράφεται στα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έως τον Ιούνιο.
 
Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.478 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.884 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.033 εκατ. ευρώ.
 

Οι κινήσεις στα παράγωγα

Παρά το ελαφρώς πτωτικό ξεκίνημα, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με αξιοπρόσεκτα κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.635 συμβόλαια).
 
Στα 4.409 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.891, 2.043 για τον Αύγουστο και 848 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.519) κινήθηκε μεταξύ 1.490 και 1.534 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
 
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.860), Eurobank (4.243), Πειραιώς (10.742), Εθνική (15.372), MIG (1.941), ΟΤΕ (673), Μυτιληναίο (116), ΔΕΗ (401).
 
Ίσως αξίζουν αναφοράς τα 50 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 30 στα 8,00 ευρώ και τα άλλα 20 στα 8,40 ευρώ.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.329.776 τεμ.) και Eurobank (12.901.279 τεμ.).
 
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v