ΧΑ: Θετικό πρόσημο με ελάχιστες συναλλαγές

Πάνω από τις 570 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, αλλά ο «καλοκαιρινός» όγκος συναλλαγών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Eurobank και Alpha Bank ηγούνται της κίνησης, ενώ ακολουθούν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα.

Μετά τα μικτά πρόσημα της Δευτέρας και την υποχώρηση της Τρίτης, σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν διάθεση ήπιας ανοδικής αντίδρασης και βέβαια την κίνηση αυτή δείχνει να την ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και αν ο τζίρος δημιουργεί υποψίες πως βάζει υποψηφιότητα για ένα ακόμα πολύμηνο αρνητικό ρεκόρ, αν δεν υπάρξουν κάποια «πακέτα» που θα τονώσουν τη μικτή αξία συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο χρειάστηκαν 14 λεπτά συνεδρίασης, ενώ το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο 2,1 εκατ., όταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, που σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 7,5 μηνών, το πρώτο ημίωρο είχε 2,6 εκατ. μικτή αξία συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η επιφυλακτική στάση που συνεχίζουν να τηρούν οι πωλητές δίνει το δικαίωμα στους αγοραστές να σπρώξουν τις αποτιμήσεις σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας για τον Γενικό Δείκτη ως στόχο τις 571-580 μονάδες, αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 560 μονάδων.

Και όλα αυτά χωρίς να χτυπάει το τηλέφωνο στις ΑΧΕ και με την αγορά να «πουσάρεται» από τους ίδιους πρωταγωνιστές, με μικρές, κατά ημέρα, προσθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση και μέχρι στιγμής, ο Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από τον τραπεζικό κλάδο, τη ΔΕΗ (+1,82%) και την κινητικότητα που δείχνει να συνεχίζεται στα διυλιστήρια, μετά το χθεσινό «πακέτο» που σημειώθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια (+2,49%), την κίνηση των οποίων ακολουθεί και η Motor Oil (+1,02%).

Από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει το +4,67% της Eurobank και το +2,78% για την Alpha Bank, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται οι Εθνική και Πειραιώς.

Το απόλυτο τίποτα από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αξίζει αναφοράς η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση από την Τράπεζα Κύπρου (+4,08%) και το +2,96% για τη MIG, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Νηρέας και Τράπεζα Αττικής.

Η αρχική εικόνα δείχνει ότι ο πρώτος λόγος παραμένει στους αγοραστές, μέχρις ότου οι εν δυνάμει πωλητές αποφασίσουν ότι οι αποτιμήσεις «γέμισαν» επαρκώς, ενώ πλην εξαιρετικού απροόπτου ο τζίρος θα δώσει ένα ακόμα πολύμηνο αρνητικό ρεκόρ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v