Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 571 μονάδων

Στα ιστορικά ρεκόρ των ΗΠΑ και στο κλίμα στις διεθνείς αγορές ποντάρει το εγχώριο χρηματιστήριο, για να κινηθεί υψηλότερα. Τροχοπέδη παραμένει ο ασθενικός όγκος συναλλαγών. Το βλέμμα, τόσο στα ραντεβού Λιου όσο και στη συζήτηση στη Βουλή.

Νέο, έβδομο κατά σειρά, ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο Dow Jones χθες το βράδυ στο NYSE, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και ο S&P 500 (το έκτο ρεκόρ στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις). Ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή κλεισίματος για το 2016, σημαντικά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων.

Εννοείται ότι η "θετική αύρα" μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στην Ασία, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση αγοραστών στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα θα περιμένει τη σημερινή ομιλία Draghi.

Ερχόμενοι στα δικά μας, η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από τις διοικητικές εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς, με το σύνολο των αναλυτών να περιμένει σημαντικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα και άλλων συστημικών τραπεζών, πράγμα που θα διατηρήσει την αυξημένη "ένταση" στον κλάδο.

Σήμερα, δεσπόζουν οι συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με Τσίπρα και Τσακαλώτο, αλλά και η βραδινή συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο και όχι μόνο.

Το Χ.Α., κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, πάντα εγκλωβισμένο στους χαμηλούς τζίρους, πέτυχε το υψηλότερο κλείσιμο στην μετα-Βrexit εποχή, όμως απέχει σημαντικά από το να καλύψει τις απώλειες που έφερε το βρετανικό δημοψήφισμα, κινούμενο με σαφέστατη υστέρηση έναντι των διεθνών αγορών.

Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, η εμφανής κόπωση στο τραπεζικό ταμπλό, πιθανόν και λόγω των δρομολογούμενων διοικητικών εξελίξεων και η σχετική μεταφορά ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ζητούμενο τη συνέχεια και τη συνέπεια.

Στα αρνητικά της χθεσινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη συναλλακτική απονεύρωση για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια του Δείκτη να υπερβεί, με κλείσιμο, τις 571 μονάδες.

Ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση, η αύξηση του ενδιαφέροντος για μη τραπεζικά blue chips, ει δυνατόν αυτή να συνοδευτεί με σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών, ενώ πάρα πολλά θα κριθούν, για μία ακόμα συνεδρίαση, από την αναμέτρηση του Δείκτη με τη δύσκολη ζώνη 571-580.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v