Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει «αντίδοτο» στην τραπεζική νευρικότητα

Οριακές οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, πέριξ των 568 μονάδων, όπως και για τα περισσότερα blue chips. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος (εκτός πακέτων). Η προσοχή στην ΕΚΤ αλλά και στα μηνύματα του Τζακ Λιου.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να «χωνέψουν» τις νέες αποτιμήσεις και τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της μεσημεριανής ομιλίας Ντράγκι.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου χρειάστηκε 38 λεπτά για να έλθει σε μία πρώτη επαφή με το θετικό πρόσημο, αφού είχε υποχωρήσει μέχρι τις 567,15 μονάδες (-0,45%) και από εκεί και πέρα προσπαθεί να ξεφύγει από το «κόκκινο», διατηρώντας σχετική επαφή με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Στον εμφανή εκνευρισμό που υπάρχει στο τραπεζικό ταμπλό, λόγω και των πιθανολογούμενων αλλαγών και σε άλλες τραπεζικές διοικήσεις, το Χ.Α. ψάχνει να βρει το πειστικό «αντίβαρο» που θα οδηγήσει τους βασικούς του δείκτες σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Το όλο εγχείρημα δεν δείχνει εύκολο, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό πως σε μία τραπεζοβαρή και τραπεζοκεντρική αγορά όπως το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι δύσκολο οι ενεργοί παίκτες να αγνοήσουν το «κόκκινο» του τραπεζικού δείκτη και να κινηθούν «contrarian», επιλέγοντας άλλους, μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25.

Άρα, στην παρούσα φάση, το Χ.Α. καλείται να μεταφέρει σημαντικό κομμάτι κεφαλαίων και ενδιαφέροντος, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένα, προκειμένου να επιχειρήσει την υπέρβαση της δύσκολης ζώνης 571-580, που μπορεί να δώσει μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Τίποτα το άξιο λόγου σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ίσως της κάποιας σχετικής κινητικότητας που παρατηρείται στη Σωληνουργεία Κορίνθου (+0,69%).

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι τραπεζικοί τίτλοι δείχνουν να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά, όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι οι αλλαγές προσήμων και η έκδηλη νευρικότητα θα συνεχιστούν, έστω και αν οι ενεργοί παίκτες δεν θα ήθελαν ξαφνική, σημαντική υποχώρηση που θα δημιουργούσε αντανακλαστικές πιέσεις και στο υπόλοιπο ταμπλό.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, που γίνεται προσπάθεια για κάτι καλύτερο, οι συναλλαγές δεν αποτελούν «εχέγγυο» για επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, με τη συμπλήρωση της μιάμισης ώρας συναλλαγών, που βρήκε τον τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΟΠΑΠ), 32 μετοχές είχαν αλλάξει χέρια στην Grivalia Properties (-0,54%), 65 μετοχές στην ΕΥΔΑΠ (+1,24%) και 34 στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,39%). Χαμηλότερα των 1.000 τεμαχίων ο όγκος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,04%), Lamda Development (-1,58%) και ΟΛΠ (+1,37%).

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι εύκολα κατανοητό ότι το τελικό πρόσημο του Δείκτη θα «παίζεται», πιθανότατα, μέχρι τέλους, εκτός και αν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή της τάσης, μετά την αναμενόμενη ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v