Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρηχά νερά κινείται το Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη και τραπεζική αδυναμία για περαιτέρω ανοδική κίνηση καταγράφονται στο ταμπλό. Παραμένει ο πονοκέφαλος του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Αδυναμία των βιομηχανικών blue chips να πάρουν τα ηνία.

Με τις τραπεζικές βοήθειες να λείπουν και τη γενικότερη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό να αυξάνει τη νευρικότητα - επιφυλακτικότητα και τις ευρωπαϊκές αγορές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις δηλώσεις Ντράγκι, το αδύναμο, έτσι κι αλλιώς, Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν δύσκολο να κάνει την υπέρβαση, δοκιμάζοντας τιμές υψηλότερα από το "επίμαχο" επίπεδο των 751 μονάδων.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μεταξύ 570,26 (+0,09%) και 566,14 μονάδων (-0,63%), κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, ενώ απόλυτα αποκαρδιωτική, για πολλοστή συνεδρίαση, κρίνεται η συναλλακτική δραστηριότητα.

Η μικτή αξία συναλλαγών στα 17,2, από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), και με μόλις δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις Alpha Bank και ΟΠΑΠ να έχουν αποσπάσει το 60% του τζίρου.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η σημερινή εικόνα που εμφανίζει το τραπεζικό ταμπλό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς το σύνολο της αγοράς αναμένει τις διοικητικές εξελίξεις στις συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank (+1,03%) να επηρεάζεται από λίγο έως καθόλου και αυτό να φαίνεται στο ταμπλό, η εικόνα του μη τραπεζικού 25άρη δείχνει να επιστρέφει στην εσωστρέφεια, διαψεύδοντας παταγωδώς όλους όσοι, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και τη μεταφορά ενδιαφέροντος, πίστευαν ότι τα μη τραπεζικά blue chips θα έπαιρναν τα "ηνία" της αγοράς, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Δυστυχώς το τελευταίο μέχρι στιγμής δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται και το σύνολο των λίγων ενεργών παικτών θα περιμένει τις δηλώσεις Ντράγκι και την επόμενη κίνηση των διεθνών αγορών.

Το σύνολο των μετοχών του FTSE25 κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, πράγμα που σημαίνει ότι η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Εθνική, Lamda Development και Folli Follie Group, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι Eurobank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v