Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για δεύτερη θετική εβδομάδα οδεύει το ΧΑ

Με το βλέμμα στην S&P αναμένεται να κινηθεί σήμερα το χρηματιστήριο. Παραμένει βαρίδι η απουσία ενδιαφέροντος, αλλά η αγορά επιχειρεί να κατακτήσει υψηλότερα επίπεδα. Ποια είναι τα τεχνικά όρια κίνησης των δεικτών.

Διεκόπη η "νηοπομπή" θετικών συνεδριάσεων και ιστορικών (Dow Jones, S&P 500), ή πολυετών υψηλών για τους δείκτες στο ΝΥΣΕ με απόλυτα αναμενόμενη και ελεγχόμενη διόρθωση, η "αύρα" της οποίας δείχνει να επεκτείνεται σήμερα το πρωί και στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα βλέμματα των επενδυτών να επικεντρώνονται στην επικείμενη συνάντηση της G20.

"Η αβεβαιότητα αναφορικά με την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε από το Πεκίνο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια σημείωσε πως η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στο "Brexit".

Υπενθυμίζεται ότι σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, που θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα, το Ταμείο τονίζει πως "ο περιορισμός της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit θα βοηθούσε να περιοριστούν οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις".

Ερχόμενοι στα δικά μας και ενώ ολοκληρώθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει το σκηνικό των τελευταίων ημερών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της αγοράς: "Όταν η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με καθαρή αξία συναλλαγών στα 26,1 εκατ., επόμενο είναι να φαίνεται δυσκολοκατάβλητο φρούριο, η "πολυθρύλητη" ζώνη αντίστασης των 571-580 μονάδων, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο τραπεζικό ταμπλό, με την αγορά να καλείται να αποτιμήσει τις πιθανές διοικητικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει".

Με τους ενεργούς παίκτες να διαψεύδουν παταγωδώς όσους εκτιμούσαν πιθανή μεταφορά του ενδιαφέροντος σε δεικτοβαρείς μετοχές, εκτός τραπεζικού ταμπλό, που θα μπορούσε να τραβήξει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα και να φέρει προβληματισμό σε όσους διατηρούν "short" θέσεις, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά.

Όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 560 μονάδων, ελπίζουν οι "long" και όσο παραμένει χαμηλότερα των 571-580 μονάδων, δεν ανησυχούν οι "short" και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συρρικνούμενες συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ημέρα έχει το ενδιαφέρον της, καθώς αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, που δείχνει ότι πηγαίνει για δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Άνω όριο οι 571-580 μονάδες και κάτω όριο οι 560-549 μονάδες. Διάσπαση ενός εκ των δύο ορίων, ιδιαίτερα αν συνοδευτεί από σχετική αύξηση του τζίρου, θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Αξίζει υποσημείωσης ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 13.126.020 μετοχές της εταιρείας AS Company, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 26.252.040 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 13.126.020 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,728.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v