Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση «μηδενικού αποτελέσματος»

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη που κινήθηκε κυρίως με αρνητικό πρόσημο σήμερα. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank. Πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κέρδη για Πειραιώς, Τιτάνα, Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χρειάστηκε 38 λεπτά για να έλθει σε μία πρώτη επαφή με το θετικό πρόσημο και αυτή ήταν και η τελευταία φορά που "φόρεσε τα πράσινα", καθ΄ όλη την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, κινούμενος σε ένα εντυπωσιακά στενό εύρος τεσσάρων μονάδων και μην βρίσκοντας βοήθειες από Ευρωπαϊκές Αγορές (με συνεχείς εναλλαγές προσήμων), Mario Draghi Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.

Στον εμφανή εκνευρισμό που υπήρχε στο Τραπεζικό ταμπλώ, λόγω και των πιθανολογούμενων αλλαγών και σε άλλες Τραπεζικές διοικήσεις, με την Eurobank (+1,21%) να επηρεάζεται από λίγο έως καθόλου και αυτό να φάνηκε στο ταμπλώ, το Χ.Α. έψαξε, μάταια, να βρει το πειστικό "αντίδοτο" που θα οδηγούσε τους βασικούς του δείκτες σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Το όλο εγχείρημα δεν έδειχνε εύκολο, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό πως σε μία Τραπεζοβαρή και Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι δύσκολο οι ενεργοί παίκτες να αγνοήσουν το "κόκκινο" του Τραπεζικού δείκτη και να κινηθούν "contrarian" επιλέγοντας άλλους, μη Τραπεζικούς, τίτλους του FTSE25, ενώ οι ελάχιστοι αγοραστές δεν έδειχναν την "ζωντάνια" της χθεσινής συνεδρίασης, όσον αφορά το ταμπλώ των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι εύκολα κατανοητό ότι το τελικό πρόσημο του Δείκτη (η ημερήσια πορεία του στο πρώτο διάγραμμα)θα "παιζόταν", πιθανότατα, μέχρι τέλους, με σημαντικό ρόλο, ως συνήθως και στις τελικές δημοπρασίες, που σήμερα έλειψαν τα γνωστά "μαγικά".

Μένοντας στα μη Τραπεζικά blue chips, δεν ήταν λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που εκτιμούσαν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, ωθώντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όμως πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, αυτές οι πρωτοβουλίες δήλωσαν ηχηρότατη απουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, που ως γνωστόν παίζουν τον "ρόλο τους", οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25 που σημείωναν κέρδη μεγαλύτερα του 1% ήταν οι Eurobank (+1,03%), ΔΕΗ (+1,45%), Ελ. Πετρέλαια (+2,12%), ΕΥΔΑΠ (+1,07%) και Τιτάν (+1,03%)

 

Συμπερασματικά και ενώ οι Διεθνείς Αγορές αναμετρούνται με ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, η Ελληνική Αγορά παλεύει γύρω από τις 550 - 570 μονάδες με χαμηλούς τζίρους και βλέπει την ζώνη 571 - 580, σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Η ανάκαμψη της Οικονομίας, ο τερματισμός της ύφεσης μετά από τόσα χρόνια, η επιστροφή καταθέσεων και η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, είναι η βασική προϋπόθεση για να επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη και να ξαναμπεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο στόχαστρο των επενδυτών μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P.

Ξεκινώντας με τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, έμφαση στο να υπάρξει αποτέλεσμα σε ρεαλιστική βάση, αναφορικά με το Ελληνικό πρόγραμμα και το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-πλεονάσματα-αναδιάρθρωση χρέους, έδωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεν βλέπουν σημαντικό περιθώριο ανόδου οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την νευρικότητα που φέρνουν οι πιθανές αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών, αλλά και ο παρατεταμένος τζίρος απελπισίας, που αδυνατεί να "ανιχνεύσει" τις εταιρείες με τα ελκυστικά θεμελιώδη.

Εδώ αξίζει αναφοράς ότι στις 16.30, δηλαδή μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν στα 25,1 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), πράγμα που σημαίνει ότι η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν στα 19,3 εκατ. (!)

Αν, παρ΄ ελπίδα σημειωθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 580 μονάδων, το "short covering" από όσους έχουν απομείνει να διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις, μπορεί να δώσει τα "καύσιμα" ανόδου για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Σημαντική η καθίζηση των συναλλαγών, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ πλάγια κίνηση ακολούθησαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων: 2ετες 7,21%, 5ετες 9,18% και 10ετες 7,21%.

Το "κουδούνι" της λήξης της συνεδρίασης στο Χ.Α., βρήκε το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων με υπόλοιπα πωλήσεων "κρεμασμένα" στο ταμπλώ και μικτή εικόνα. Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank και Εθνική, κέρδη 1,21% για την Eurobank και με οριακά θετικό πρόσημο την Πειραιώς (η ημερήσια πορεία του τραπεζικού δείκτη στο δεύτερο διάγραμμα).

Από τα μη Τραπεζικά blue chips με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ξεχώρισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνας.

Δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα τεχνικά δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη έμεινε ανοιχτό το χθεσινό "gap" μεταξύ 563,8 και 565,55 μονάδες, ενώ το "stop" για το "long" έχει ανέβει στις 549 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43%) το 1524 είναι κοντινή και το 1512 κύρια στήριξη. Το "stop" στο "long" στις 1492 μονάδες. πρώτη αντίσταση στις 1552 και αμέσως επόμενης στις 1580 μονάδες.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-1,27%) δείχνει να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ πως η υπέρβαση και το κλείσιμο υψηλότερα των 757 μονάδων είναι μία δύσκολη υπόθεση. Οι πρώτες στηρίξεις στις 718 και 693 μονάδες.

H πορεία των ξένων αγορών

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,77%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,74%).Η ίδια επιφυλακτική εικόνα, με εναλλαγές προσήμων, στην Ευρώπη, ενώ οριακά χαμηλότερα, μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ, κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο, προσπαθεί να ανακάμψει από την νηοπομπή απωλειών ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι "ενέσεις οικονομικής ρευστότητας" της Κεντρικής Κινεζικής Τράπεζας η οποία διέθεσε σήμερα κεφάλαια $4,49 δισ. για την αγορά ρέπος επταήμερης διάρκειας. 

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η τελευταία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ πρόσθεσε ότι "θα παραμείνουν στα τρέχοντα, ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου, στις 253.000 από 254.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 265.000.

Ο δείκτης Philadelphia Fed για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, διαμορφώθηκε σε -2,9 μονάδες από τις 4,7 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται για τον ένατο μήνα συνεχόμενης μείωσης της δραστηριότητας στους τελευταίους 11 μήνες και τον χαμηλότερο ρυθμό του εξαμήνου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 3,5 μονάδες.

"Το εταιρικό χρέος προβλέπεται να εκτιναχτεί τα επόμενα χρόνια, χάρη στο φθηνό χρήμα από τις Κεντρικές Τράπεζες", σύμφωνα με έκθεση της S&P που προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας κρίσης. Με βάση την S&P το εταιρικό χρέος θα έχει διογκωθεί ως το 2020 στα $75 τρισ., από τα $50 τρισ.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Επιμένει σε κίνηση σημαντικά χαμηλότερα των 617,69 μονάδων (επίπεδα πριν το δημοψήφισμα της Μ Βρετανίας), ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.", όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σε αντίθεση οι Διεθνείς Αγορές έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες, με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να καταγράφει νέα υψηλά έτους, της Γερμανίας πάνω από τις 10000 μονάδες και την Ν. Υόρκη σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην καθίζηση του ημερήσιου τζίρου, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, που υποδηλώνει και την στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές την τρέχουσα περίοδο.

Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι σημαντικός παράγοντας στην αδυναμία αυτή, αφού και οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών είναι χαμηλότερα από τις 23/6 (πριν το "Brexit"), αλλά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στους βασικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα των "stress tests" στις 29/7 αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Στις Ελληνικές Τράπεζες, όμως, η Αγορά καλείται να αποτιμήσει τις διοικητικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων και η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων θα είναι οι βασικότεροι καταλύτες στην μελλοντική πορεία τους και στην αποτίμηση της αξίας τους.

Για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 600 μονάδες, θα πρέπει να κατοχυρώσει την σημαντική περιοχή αντίστασης 570 με 575 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών, Fibonacci Retracement, μέσο του μεγάλου "μαύρου κεριού" της πτώσης στις 24/6).

Στην περιοχή των 600 μονάδων ξανασυναντάμε τους ΚΜΟ 200 ημερών που έχουμε διασπάσει πτωτικά από τα μέσα Ιούνη και έχει αποτύχει η όποια προσπάθεια υπέρβασης τους. Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται σήμερα στις 613 μονάδες και ο απλός στις 594 μονάδες.

Σε περίπτωση διόρθωσης των Διεθνών Αγορών οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 550, 540 και 520 μονάδες, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα και στις εξελίξεις στην Τουρκία.

"Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου: 25/7 ΕΧΑΕ, 27/7 ΣΑΡ, 28/7 ΤΙΤΚ, 29/7 ΓΡΙΒ και ΜΠΕΛΑ. Το Σαββατοκύριακο ξεχωρίζει η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G20" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" "Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 570,26 (+0,09%) και 566,14 μονάδων (-0,63%), στις 17.00 βρέθηκε στις 568,78 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 568,65 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 37,7 εκατ. από τα οποία τα 11,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ). ΟΠΑΠ και Alpha Bank απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο Μυτιληναίος δεν κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Οι τελικές δημοπρασίες μπορεί να μην επηρέασαν τον Γενικό Δείκτη, αλλά δεν έλειψαν οι "αψιμαχίες". Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ελάχιστα τα άξια λόγου για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η δέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+19,35%) και η ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην Κτήμα Λαζαρίδη (+8,51%), όπου τα 41000 τεμ. άλλαξαν χέρια στα 0,2350 ευρώ.

Περίπου ισορροπημένη η αναλογία ανοδικών (44) - πτωτικών (48) μετοχών, όμως εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν καθίζηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.340 συμβόλαια).

Στα 4.494 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.136, 976 για τον Αύγουστο και 160 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.525,25) κινήθηκε μεταξύ 1.519,75 και 1.534,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.772), Eurobank (3.980), Πειραιώς (9.145), Εθνική (9.283), MIG (370), ΟΤΕ (172), ΔΕΗ (243).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.488.500 τεμ.) και Eurobank (10.211.279 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v