Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Τα αποτελέσματα των stress tests από την EBA θα φιλτράρει το Χρηματιστήριο από Δευτέρα. Η κίνηση των τραπεζικών μετοχών και ο πολύ χαμηλός τζίρος. Οι προβλέψεις των χρηματιστηριακών. Η τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη.

Τα αποτελέσματα των "stress tests" της EBA ανέδειξαν την Μonte dei Paschi di Siena (έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο διάσωσης με Ιδιωτικά κεφάλαια) σαν τον πλέον "αδύναμο κρίκο" της Ευρωζώνης, καθώς ήταν η μόνη Τράπεζα της οποίας τα κεφάλαια εξανεμίστηκαν στο δυσμενές σενάριο των ασκήσεων, αλλά αποκάλυψαν σημαντικά προβλήματα για, άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, παρότι εν γένει η εικόνα χαρακτηρίστηκε από την ΕΚΤ θετική.

Ο κεφαλαιακός δείκτης της επίσης Ιταλικής UniCredit διολίσθησε στο 7,1%, το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα από τις πέντε Ιταλικές Τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση. Επίδοση κάτω από 8% πέτυχαν επίσης μεταξύ αλλών, η Αυστριακή Raiffeisen (6,12%), η Ιρλανδική Βank Of Ireland (6,15%), η Ισπανική Banco Popular (6,62%), η Βρετανική Barclays (7,3%), η Deutsche Bank (7,8%)

Από Δευτέρα, τα αποτελέσματα των "stress tests" της EBA, είναι βέβαιο ότι θα περάσουν τα δικά τους "τεστ αντοχής" από τις Αγορές, με τους περισσότερους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι Αρχές έκαναν το παν προκειμένου να μην προκύψει νέα Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. Οι FT σε σχετική ανάλυση γράφουν για τα 5 μηνύματα των stress tests, ενώ άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι η αξιοπιστία τους μειώθηκε από το γεγονός ότι δεν εξετάστηκαν πιθανές συνέπειες του Brexit αλλά και μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., με ένα ξαφνικό, Τραπεζικό "come back", την Παρασκευή, η ένταση του οποίου αιφνιδίασε και τους τελευταίους, τυχόν εναπομείναντες, αισιόδοξους και με σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης ανακατέλαβε το "φρούριο" των 571 μονάδων, κλείνοντας οριακά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 22/7, που ήταν και το υψηλότερο κλείσιμο μετά τις 23/6 (Βρετανικό δημοψήφισμα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα που εμφάνισαν οι Τραπεζικές μετοχές στην spot Αγορά δεν συνοδεύτηκε και από ανάλογη αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων και στα Σ.Μ.Ε. των Τραπεζικών τίτλων (αντίθετα υπήρξε σημαντική μείωση), ένδειξη ότι οι εμπλεκόμενοι στο Χ.Π.Α. παρακολούθησαν μάλλον διστακτικοί, αν όχι με απόλυτη δυσπιστία, την μαζική Τραπεζική αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να "απαντήσουν" αν η τελευταία Τραπεζική ανάδυση ήταν αποτέλεσμα πονταρισμάτων από όσους περιμένουν, από Δευτέρας, καλύτερες, χρηματιστηριακά, ημέρες για τις Ευρωπαϊκές Τραπεζικές μετοχές, ή για την δημιουργία "μαξιλαριού", πριν την εκδήλωση του νέου πτωτικού κύματος. Στην δεύτερη περίπτωση τα Τραπεζικά κέρδη της Παρασκευής θα επιστραφούν ταχύτατα και εντόκως.

Σύμφωνα με αναλυτές, για τις Ελληνικές Τράπεζες ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες όσον αφορά την διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, αλλά η πλήρης εφαρμογή θα αρχίσει να τρέχει, επιταχυνόμενη, μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών.

Εννοείται ότι ανεξάρτητα από τα τελικά πρόσημα των βασικών δεικτών και την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, το Χ.Α. δεν εννοεί να αλλάξει συναλλακτικό βηματισμό, με τους παράγοντες της Αγοράς να θεωρούν ότι η συναλλακτική απαξίωση, αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας όπως, η υψηλή Φορολόγηση, η υψηλή Ανεργία, η έλλειψη Χρηματοδότησης από το Τραπεζικό Σύστημα & κυρίως, η κατάσταση του Δημόσιου Τομέα αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων Επιχειρηματικών Ομίλων.

Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούσαν στάση αναμονής, περιμένοντας να ακούσουν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών "τεστ αντοχής" και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Κρατικού μηχανισμού, ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας Ιδιωτών και Επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο 3μηνο, ενώ σημαντικός αριθμός, εγχώριων, μικρομετόχων, αντιμετωπίζει το Χ.Α., πλέον, με ιδιαίτερα αυξημένη επιφυλακτικότητα.

Tι σχολιάζουν οι Χρηματιστηριακές

"Ολοκληρώθηκε, χρηματιστηριακά, ο Ιούλιος, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή αναπήδηση του Γενικού Δείκτη σε περιβάλλον υποτονικού τζίρου, αλλά και υποαπόδοση της εγχώριας Αγοράς σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες - οδηγούς, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν σε σημαντικό βαθμό τη δέσμευση των Κεντρικών Τραπεζών να παρέχουν υψηλή ρευστότητα" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών έχει ενδιαφέρον, με τους πιο δύσπιστους, πάντως, να εκτιμούν ότι θα υπάρξει προσπάθεια των Αρχών να "εξωραϊσουν" την κατάσταση σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του κλάδου συνολικά, αλλά και μεμονωμένων Ιδρυμάτων που έχουν βρεθεί στο "στόχαστρο" των επενδυτών το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκρατημένη δυναμική της Παγκόσμιας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας προκαλεί απώλειες στις αποτιμήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, κατάσταση που επιδεινώνεται, σύμφωνα με αναλυτές, από την πτωτική πορεία των επιτοκίων παρέμβασης που θεσπίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Οι Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές σημείωσαν σημαντικές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, δυσκολεύοντας την προσπάθεια και της μη Τραπεζικής υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίσει επιπλέον έδαφος.

"Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, "bearish" σήμα έδωσε τελευταία η διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών από τον αντίστοιχο 50-άρη. Οι αγοραστικοί έχουν βραχυπρόθεσμα το "πάνω χέρι" όσο ο ΓΔ παραμένει υψηλότερα από τις 554 μονάδες, ενώ οι πωλητές διακρίνουν την τεχνική αντίσταση τιμών στη "ζώνη" μεταξύ 582 - 592 μονάδων" εκτιμά ο Διευθυντής Παραγώγων Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

"Δίχως να έχει στη διαγραμματική 'φαρέτρα' την προσέγγιση των 580 μονάδων έκλεισε την εβδομάδα και τον μήνα ο Γενικός Δείκτης αφήνοντας την αίσθηση στασιμότητας και άρνησης φυγής προς υψηλότερα επίπεδα τιμών" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική, σε κάποιες συνεδριάσεις της εβδομάδος. η εντύπωση "σβησίματος της μηχανής" με το που, ο Γενικός Δείκτης, ανέβαινε άνω των 570 μονάδων, φαινόμενο που τραβούσε πίσω την Αγορά προκαλώντας εγκλωβισμούς στους πολύ βραχυχρόνιους επενδυτές.

Σημεία, που θα έχουν ενδιαφέρον για την επόμενη εβδομάδα, είναι το υψηλό της 20ης Ιουλίου στις 573 μονάδες και το χαμηλό της 18ης Ιουλίου στις 549 μονάδες. Οποιαδήποτε τμήση ανοδική, ή καθοδική, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει το δρόμο για τις 600 μονάδες, ή για τις 520 μονάδες αντίστοιχα.

Το αρνητικό στη μέχρι τώρα εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι ότι χρειάστηκε σχεδόν πέντε εβδομάδες για να καλύψει το 50% της έντονα πτωτικής προτελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου, στοιχείο που εμφανίζει τη δυσκολία ανάβασης παρά το διεθνές θετικό κλίμα "επούλωσης".

Επίσης στο μηνιαίο και πιο μεσοπρόθεσμο διάγραμμα του Δείκτη, αποτυπώνεται ένα μικρό ανοδικό "candlestick" κυριολεκτικά στη "σκιά" του καθοδικότατου "κόκκινου" "candlestick" του Ιουνίου -όπου και έχασε 141 μονάδες ή -21% - ανακτώντας ανοδικά μετά από πολύ κόπο μόλις το 38% των καθοδικών μονάδων.

Στατιστικά από τη μέχρι τώρα πορεία του Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μόνο η ανάκτηση του 60% της κίνησης του Ιουνίου θα μπορούσε να βάλει stop στους "Bears",πράγμα που σημαίνει διαγραμματικά ότι ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να πατήσει ανοδικά τις 600 με 605 μονάδες, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τη "σημαία" του μεσοπρόθεσμου "Buy" με στόχο τις 710 με 725 μονάδες.

Εύθραυστη συσσώρευση δυνάμεων

"Η εποχική προοδευτική μείωση των τζίρων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας Αγοράς τις τελευταίες εβδομάδας του μήνα" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης. Εκτός από την παραδοσιακή Καλοκαιρινή συρρίκνωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, μια σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στον Ιούλιο δεν βοήθησαν στο να υπάρξει κάποιο αντίβαρο πιο γενικού ενδιαφέροντος, που να συντηρήσει τις συναλλαγές σε μια κανονικότητα.

Το "Brexit", η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία καθώς και τα "τεστ αντοχής" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, συντήρησαν ένα κλίμα αναμονής που μεταφράστηκε σε μια πολύ εύθραυστη συσσώρευση δυνάμεων και σε σχετικά σφιχτό εύρος διαπραγμάτευσης στον Δείκτη.

Τα λίγα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν, δημιούργησαν μια μικρή κινητικότητα γύρω από επιμέρους μετοχές, με πολύ βραχύβιο, ωστόσο, αντίκτυπο στην κυκλοφορία των μεταβιβαζόμενων μετοχών.

Ο Αύγουστος, εκτός από τα αποτελέσματα του εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, θα έχει σαν κύριο θέμα την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την είσπραξη των υπολοίπων 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Ενδιάμεσα, στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 συνεδριάσεις στις οποίες κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό εύρος τιμών (559 - 571). Η εικόνα ωστόσο των επιμέρους αποδόσεων δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς στις Τράπεζες παρατηρήθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ σε άλλες μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FFGroup κλπ) το επενδυτικό ενδιαφέρον αντιστάθμισε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας κάποια αξιόλογα κέρδη.

Με αυτό τον τρόπο ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στο μέσον της διαδρομής που ορίζεται από το υψηλό και το χαμηλό των δύο συνεδριάσεων, που ακολούθησαν το Βρετανικό δημοψήφισμα. Παρά την εύθραυστη, από πλευράς τζίρων, εικόνα, η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε θετική και κρατήθηκαν τα σήματα αγορών από τον κινητό μέσο των 30 ημερών και τον MACD, ενώ οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες χωρίς να δίνουν κάποιο στίγμα τάσης.

Η συνέχεια μάλλον επιφυλάσσει σφιχτότερη συσχέτιση με τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες αν και είχαν πολλούς λόγους να βρίσκονται χαμηλότερα, έχουν καταφέρει να κινηθούν ανοδικά, περιορίζοντας τους "κραδασμούς" από τα γεωπολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στον Ιούλιο.

Επομένως, η Αγορά ξεπερνώντας το σκόπελο των "τεστ αντοχής" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, θα μπορούσε να συνεχίσει να ανακάμπτει προς τα επίπεδα προ "Brexit" ανακτώντας τα επίπεδα των 600 μονάδων.

Το ημερολόγιο γεγονότων μπαίνει αναγκαστικά σε ρυθμούς διακοπών. Την Τετάρτη 3 Αυγούστου θα ανακοινώσει εξάμηνο ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια ημέρα, θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Την επόμενη ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Frigoglass, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση της εταιρείας.

"Το μέρισμα της Jumbo θα ξεκινήσει να μοιράζεται στους δικαιούχους (μέτοχοι έως και 29/7) από τις 4 Αυγούστου ενώ η Παπουτσάνης κλείνει την εβδομάδα ανακοινώνοντας αποτελέσματα εξαμήνου την Παρασκευή 5 Αυγούστου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

 

ΥΓ: Από Δευτέρα 1/8, η χρηματιστηριακή σας ενημέρωση δια χειρός Μιχαήλ Γελαντάλι. Το αρχαιότερο, εν ενεργεία, δίδυμο χρηματιστηριακών συντακτών του διαδικτύου, σε πλήρη σύνθεση από τις 29/8.

Καλές διακοπές για όσους "δραπετεύσουν" για μικρές, ή μεγαλύτερες "ανάσες" και καλό κουράγιο για όσους επιστρέφουν, ή παραμένουν "επί των επάλξεων".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v