Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το πρώτο τεστ για τα... stress test

Στη θετική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών ποντάρει και το χρηματιστήριο για να συνεχίσει ο κλάδος την ανοδική κίνηση της Παρασκευής. Καλείται παράλληλα να αντιμετωπίσει τη θερινή ραστώνη και τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Ανοδικά το ξεκίνημα.

Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΒΑ οι ευρωπαϊκές αγορές, στον ρυθμό (και) της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων το Χ.Α., με τα χρηματιστήρια να εισέρχονται από σήμερα σε περίοδο (κορύφωσης) διακοπών.

Καλό μας μήνα λοιπόν, καλή εβδομάδα και καλώς σας (ξανα)βρίσκω από σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου, μετά από έναν μήνα που βρήκε το Χ.Α. σταθερά χαμηλότερα των 600 μονάδων και τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις τον Γενικό Δείκτη σε ένα στενό εύρος μόλις 12 μονάδων.

Μεταξύ 559-571 μονάδων ο Γ.Δ. σε αυτό το διάστημα, με το ημερολόγιο να μπαίνει σε ρυθμό διακοπών(*), με τον Μυτιληναίο να ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου την Τετάρτη, τους δικαιούχους στο μέρισμα της Jumbo να το εισπράττουν από την Πέμπτη, την πολύπαθη Frigoglass να ενημερώνει τους επενδυτές την ίδια μέρα για τα μεγέθη εξαμήνου και τον Παπουτσάνη να κλείνει την εβδομάδα την Παρασκευή.

Οι αναλυτές δεν περίμεναν και πολλά από τα αποτελέσματα της ΕΒΑ, καθώς κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το κεντρικό σύστημα θα επιχειρήσει να εξωραΐσει την κατάσταση των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με την MdPdS να είναι η μόνη(;) που επωμίζεται το βάρος μίας σημαντικής ουσιαστικής ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη έχουν δώσει ήδη το στίγμα προθέσεων τους με την «χαριστική» αντιμετώπιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αγορές μάλιστα σήμερα βλέπουν «μισογεμάτο» το ποτήρι, με τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης να ανοίγουν με γενναία άνοδο, ενώ ανοδικά κινούνται Φρανκφούρτη και Λονδίνο.

Εχει εκτιμηθεί εδώ και εβδομάδες, πολύ πριν από τον Ιούλιο, πως η Ευρώπη δεν θα δώσει αφορμές για γενναία διόρθωση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ΗΠΑ (προς τις 8 Νοεμβρίου), σε σημείο μάλιστα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπερκαλύφθηκαν οι απώλειες που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα τέλη Ιουνίου.

Για το Χ.Α. το ενδιαφέρον υποτονικό εδώ και μέρες όπως αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με συναλλαγές 78,9 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 38,9 εκατ. ευρώ. Με τον Γ.Δ. στην περιοχή των 571 μονάδων, με τον ΔΤΡ λίγο πάνω από τις 700 και τον FTSE 25 στις 1.528 μονάδες.

Στα εσωτερικά μας, το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα υψηλά επίπεδα των ημερών, με την πραγματική οικονομία να παραμένει σε δυσχερέστατη κατάσταση και με την κάμψη στο λιανεμπόριο τον Μάιο να αποτελεί για ορισμένους προάγγελο πτώσης του ΑΕΠ. Σε μία συγκυρία που ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του (στο Βήμα), βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,3% του ΑΕΠ, σχεδόν τριπλάσιο του στόχου και με τον Γιάννη Στουρνάρα να εστιάζει στο πώς θα μπορούσε να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.

Για το Χ.Α. κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός -παρά την εμφανή διαφοροποίηση λιγοστών επιλεγμένων blue chips το τελευταίο διάστημα-, με την Ευρώπη να δίνει τον τόνο με αφορμή μία δεύτερη ανάγνωση των stress tests της ΕΚΤ.

Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ο υποτονικός ρυθμός των πρώτων συνεδριάσεων του Αυγούστου θα επηρεαστεί από την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, των μετοχών του κλάδου, με ερώτημα ειδικότερα των ιταλικών ομίλων και του τραπεζικού δείκτη του ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Τεχνικά, όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του ο Βασίλης Μαρκάκης, σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε καταβλήθηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου για τον Γ.Δ. να καταστεί δυνατή η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 568-571 μονάδων, με οριακό αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, για τον Γ.Δ. διαφυλάχθηκε η κρίσιμη στήριξη των 559 μονάδων, ενδεχόμενη απώλεια της οποίας θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Εάν υποτεθεί πως τα αποτελέσματα των stress tests της Παρασκευής λειτουργήσουν καθησυχαστικά για το ευρωπαϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ένας μίνι ανοδικός σχηματισμός (τοπικής κορύφωσης;) για πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με κλάδο-αιχμή τον τραπεζικό, τότε ίσως να υπάρξει ανάλογη προσπάθεια και στο Χ.Α. Πρακτικά ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 571 θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 588 μονάδες, σημαντική περιοχή όπου αναμένονται ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση των όποιων υπεραξιών.

Να συνεκτιμηθεί πως λίγο υψηλότερα από τις 591,6 μονάδες διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση (7 ημερών).

Για την τάση σε μεγαλύτερο διάστημα μηνός σημεία αναφοράς μας για τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου είναι ως χαμηλό όριο οι 510 και ως άνω οι... μακρινές 647 μονάδες για τον Γ.Δ. Εύρος τιμών που κατά πως φαίνεται θα μας κρατήσει στην (όποια) ετοιμότητα για αυτόν τον μήνα.

(*) Όπως σημείωνε στο τελευταίο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος χαίρεται ήδη την άδεια του. Και στον οποίο -καθότι και συν-Παγκρατιώτη- ευχόμαστε δροσερή συνέχεια...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v