Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάζεψε τη χασούρα στο φινάλε το Χρηματιστήριο

Ολική ανατροπή στις... δημοπρασίες για το Γενικό Δείκτη που έκλεισε τελικώς με οριακή άνοδο, παρά την εικόνα διόρθωσης καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Επαναφορά για τον δείκτη των τραπεζών, κέρδη για Εθνική και Πειραιώς. Αυξημένος ο τζίρος.

Στο... φώτο φίνις το θετικό πρόσημο στο ΧΑ. Στην διαδικασία της δημοπρασίας καταγράφηκε το οριακά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη "κλείνοντας" στις 567,94 μονάδες.

Συμπληρώνοντας έτσι ένα μίνι σερί τριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων με τον ΓΔ από τα χαμηλά των 558,99 μονάδων (την Δευτέρα 22/8) να κερδίζει πόντους και να διαμορφώνεται τελικά σε "κλείσιμο" στις 567,94 πολύ κοντά στο "υψηλό ημέρας" των 568,02 μονάδων.

Σε αρνητικό έδαφος στην διάρκεια της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες και οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τους long να επιφυλάσσονται για τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ειδικότερα δε στις δημοπρασίες.

Τελικές τιμές για τον FTSE25 στις 1.515,73 μονάδες (0,14%), για τον Δείκτη Τραπεζών στις 644,07 μονάδες (0,47%) σε μία συνεδρίαση που στο τέλος "μέτρησε" συναλλαγές 35,2 εκατ. μετοχών και τζίρου 26,1 εκατ. ευρώ.

Τελικός απολογισμός- κατά την εκτίμηση μας μάλλον θετικός- καθώς:

- διαφυλάχθηκε σε κλείσιμο το θετικό πρόσημο,
- στον τραπεζικό κλάδο έγινε η επαναφορά (από τις 623,51 στις 644,07 μονάδες- υψηλό ημέρας-)
- σε δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη οι αγοραστές έστω στο...και ένα είχαν τον τελευταίο λόγο,
- αυξήθηκε ο συνολικός τζίρος φθάνοντας στα 26 εκατ. ευρώ - μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες- ,
- επικράτησαν οι long παίκτες στα παράγωγα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω κίνησης του ΓΔ προς τις 588 μονάδες, όπου και εξ΄αρχής ο βασικός μας στόχος.

Το σχεδόν 49% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo αλλά και σε FF Group, TITAN, Motor Oil και σε Μυτιληναίο, Coca Cola δηλαδή σε μετοχές που μπορεί να κάνουν την διαφορά για τους δείκτες.

Στα της συνεδρίασης, εξελίχθηκε με το ΧΑ μετά από ένα μικρό ανοδικό σερί δύο συνεδριάσεων κόντρα στην τάση που διαμορφωνόταν από νωρίς στις ευρωπαικές αγορές με γνώμονα τις ανακοινώσεις της προέδρου της Fed την Παρασκευή, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και οικονομικών στοιχείων για τις ευρωπαικές οικονομίες.

Πάνω τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με πωλητές και απώλειες στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί (έως τις 561,48 μονάδες ) στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αλλά με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο. Στο διάστημα 17.10' -17.15΄και ειδικότερα στην διαδικασία της δημοπρασίας διακινήθηκαν τα 2,8 από τα συνολικά 26,04 εκατ. ευρώ του τζίρου συμβάλλοντας στην τελική διαμόρφωση των βασικών δεικτών, κύριων μετοχών.

Σημειωτέον, πως στην συνεδρίαση οι short είχαν τον πρώτο λόγο μέχρι τις 17.10΄ με τους αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα τελευταία 5΄-10΄ κυρίως δε στην διαδικασία της δημοπρασίας.

Στις 1515,73 μονάδες- υψηλό ημέρας- για τον ftse25, στις 644,07 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών- υψηλό ημέρας- με τους δύο δείκτες να καλύπτουν το...ελάχιστο των τεχνικών προυποθέσεων, που είχαν τεθεί από την προσυνεδριακή αναφορά μας.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός ήταν αυτός, που έκανε την διαφορά- για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- με τη σηματωρό Alpha Bank να "γυρίζει" προς το κλείσιμο και στο τέλος να φτάνει στα 1,62 ευρώ- που ήταν και το υψηλό ημέρας- αντιδρώντας από τα χαμηλά των 1,54 ευρώ.

Κινητικότητα σε Εθνική και Πειραιώς με απώλειες για τη μετοχή της Eurobank.

Από τις ομάδες των δεικτοβαρών μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και FF Group, TITAN, Jumbo και βεβαίως Coca Cola κρατάμε:
- το θετικό πρόσημο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,58 (με υψηλό ημέρας στα 8,62 ευρω),
- το αρνητικό στη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,31 ( με χαμηλό ημέρας στα 7,22 ευρώ),
- την αντίδραση της δεικτοβαρούς Coca Cola προς το τέλος και το κλείσιμο στα 19,85 (με υψηλό ημέρας τα 19,87 ευρώ),
- την κινητικότητα σε Jumbo, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ και FF Group προς το τέλος της συνεδρίασης.

Αφήνοντας, σύμφωνα με την εικόνα (και) των παραγώγων την αίσθηση πως η αυριανή συνεδρίαση μπορεί και να φέρει τον ΓΔ προς την περιοχή των 575 μονάδων.

Με στόχο τις 588 μονάδες για όσους long παίκτες ποντάρουν στο θετικό σενάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v