Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποντάρει στις... χθεσινές δημοπρασίες

Η αντιστροφή που έγινε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης είναι το καύσιμο στο οποίο θα επιχειρήσει να χτίσει η αγορά. Παραμένει ο εγκλωβισμός σε στενό εύρος διακύμανσης και η άπνοια σε επίπεδο όγκου συναλλαγών.

Πετρέλαιο και μάκρο έριξαν τη Wall Street, τραπεζική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ΧΑ οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες "μαζεύτηκαν" στο τέλος της συνεδρίασης.

Στην περιοχή των 568 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με οριακά θετικό πρόσημο στο... νήμα και με τη συνδρομή των δημοπρασιών πάνω από τις 1.505 στις 1.516 ο FT 25, με συγκριτικά ικανοποιητική εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 644 μονάδες ο ΔΤΡ, σε μία συνεδρίαση όπου μετρήθηκαν αυξημένες συναλλαγές και τζίρος. Στα 35,1 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 26 εκατ. ευρώ ο τζίρος -δεύτερη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα που υπερβαίνει το όριο των 20 εκατ. ευρώ-, ένδειξη ενεργότερης συμμετοχής επενδυτών και traders τις τελευταίες ημέρες.

Αναμενόμενη η σταδιακή ενίσχυση της συμμετοχής επενδυτών και traders καθώς ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του και από Δευτέρα (και) το ΧΑ μπαίνει στα δύσκολα. Για διπλό ντέρμπι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη, με αφορμή το EwG και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με Μοσκοβισί.

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Αθηνών - δανειστών θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα βαρύνουν ανάλογα (και) στο ΧΑ, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως από Δευτέρα (και) το ΧΑ σταδιακά θα κινηθεί στον ρυθμό των όσων θα διαδραματίζονται σε αυτό το μέτωπο. Εύλογα μία απρόσκοπτη και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες εξέλιξη θα μετρούσε θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ωστόσο σειρά άλλων παραμέτρων επηρεάζουν ανάλογα (και) το χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα τα όσα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, οι πολιτικές εξελίξεις (συμπεριλαμβανόμενης της υπόθεσης Γεωργίου), οι επιμέρους κινήσεις που αφορούν στην αγορά.

Τα δεδομένα στο ΧΑ από το rebalancing των δεικτών Stoxx "μετρούν" στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς αφορούν δεικτοβαρείς μετοχές (Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ), με τις πρώτες ενδείξεις να καταγράφονται στη χθεσινή συνεδρίαση ειδικότερα στον τίτλο του Οργανισμού.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιες θα είναι οι πιθανές εκροές και εισροές σε αυτές τις μετοχές, αφού η εγχώρια συμμετοχή στον δείκτη Stoxx Europe 600 (country weighting) ήταν πάρα πολύ μικρή, σε βαθμό που να θεωρείται tracking error για τους παθητικούς διαχειριστές και επίσης σε ποιο βαθμό αυτές οι εκροές δεν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, αφού οι διαγραφές ήταν γνωστές από τις 10 Μαΐου.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις εκροές στα 12-14 εκατ. μετοχές για την Alpha Bank, στα 15-20 εκατ. μετοχές για τη Eurobank και στα 2 με 2,5 εκατ. μετοχές για τον τίτλο του ΟΤΕ. Παράλληλα όμως, εκτός από τις εκροές των ανεπτυγμένων διαχειριστών θα υπάρξουν και εισροές από τους διαχειριστές που ειδικεύονται στις αναδυόμενες.

Θεωρητικά, το αυξημένο βάρος της χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, σε αντίθεση με το ελάχιστο βάρος που είχε η αγορά στους ανεπτυγμένους, μπορεί να κάνει το τελικό αποτέλεσμα του rebalancing να έχει θετικό πρόσημο.

Τεχνικά για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί κύρια αντίσταση παραμένει στις 672-680 και στήριξη στις 614 μονάδες.

Οσον αφορά στον FTSE25 δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε σχέση με τη "μέτρηση" του Βασίλη Μαρκάκη στις 23 Αυγούστου.

Στη σχετική ανάρτηση σημειωνόταν πως η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.513-1.514,8 απ' όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 50% του πτωτικού από τις 1.541 στις 1.484 μον. και ο εκθ. ΜΟ 30 ημ.

Η αμέσως επόμενη διέρχεται από τις 1.520 μον. Μόνο με την υπέρβασή της θα υπάρξουν κάποιες ελπίδες ότι η πτώση ολοκληρώθηκε στις 1.484 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v