Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Επιδεινώνεται η εικόνα στο ΧΑ μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ. Κάτω από τις 560 υποχωρεί ο ΓΔ, με πιέσεις σε Coca Cola, τράπεζες και ΟΤΕ. Νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναμένουν οι επενδυτές. Περιορισμένος ο τζίρος λόγω και της αργίας στο Λονδίνο. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ, Μotor Oil.

Στα... ρηχά, με περιορισμένες συναλλαγές, η Ευρώπη. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν σε μία ημέρα που χαρακτηρίζεται και από την αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,85% στις 10.495 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,59% στις 4.415, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 1,15% στις 16.637 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε έως 0,70% προς τις 560 μονάδες, σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και χαμηλού τζίρου.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η εικόνα επιδεινώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει πράξεις κάτω και από τις 560 μονάδες, με απώλειες άνω του 1%. 

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών ομίλων, με συνέπεια νωρίτερα ο FTSE25 να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.500 μονάδων, που από μερίδα αναλυτών θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς και στήριξη.

Στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές, λιγοστοί μεν, αρκετοί ωστόσο για να πιέσουν τις τιμές χαμηλότερα.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη και σήμερα η μη διάθεση των αγοραστών να "κυνηγήσουν" υψηλότερες/ακριβότερες τιμές, σε μία αγορά που ούτως ή άλλως είναι σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι και οι long δεν έχουν δέλεαρ για να κινηθούν πάνω από τη διακεκαυμένη περιοχή των 570/575 μονάδων.

Στον τραπεζικό κλάδο πωλήσεις-αγορές πραγματοποιούνται στα όρια των 633,23-645,25 μονάδων, με τις περισσότερες συναλλαγές στις μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής, και τον υψηλότερο τζίρο στο τίτλο της Alpha Bank. Σήμερα, μέχρι τώρα (*) συναλλαγές γίνονται στα 1,62-1,58 ευρώ, με ζητούμενο την επιβεβαίωση του 1,55 ευρώ.

Ωστόσο η διεύρυνση της διόρθωσης αποδίδεται στην υποχώρηση -μετά τις 10:45- της δεικτοβαρούς Coca Cola, με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι τα 19,43 ευρώ.

Με αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με πωλητές στον ΟΤΕ, με πωλητές και στη ΔΕΗ.

Στο επίκεντρο η μετοχή του Οργανισμού με συναλλαγές στα 7,18-7,27 ευρώ ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, αύριο μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Μετά τη λήξη ανακοινώνονται σήμερα τα μεγέθη της Motor Oil, με τις συναλλαγές στο εύρος των 10-10,05 ευρώ.

Σε μόλις έξι μετοχές η αξία των συναλλαγών ήταν μεγαλύτερη των 100 χιλιάδων ευρώ (**), συγκεκριμένα στις Alpha Bank, Πειραιώς, OTE, Σωληνουργεία Κορίνθου, Εθνική, ΟΠΑΠ και Eurobank.

(*) στις 11:20,

(**) στις 11:22, ακολουθούσαν Grivalia, Motor Oil, FF Group, Attica Group και ΔΕΗ, Ελλάδος, Μυτιληναίος (τζίρος πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ).

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v