Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάσιμο το Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένος μεταξύ των 564 και 567 μονάδων παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να υπερβαίνει μόλις τα 20 εκατ. ευρώ. Πιέσεις σήμερα στις τράπεζες, σε θετικό έδαφος Coca Cola, Jumbo, Folli Follie. Ποια blue chips ξεχώρισαν τον Αύγουστο.

Με ακόμη μία συνεδρίαση "χαμηλών τόνων" έκλεισε η εβδομάδα. 

Οδεύοντας προς το τέλος του Αυγούστου, μήνας που αν μη τι άλλο θα χαρακτηρισθεί για τις απαξιωτικές -για ένα χρηματιστήριο χώρας-μέλους της Ευρωζώνης- συναλλαγές και τζίρους, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο σύνηθες εύρος τιμών. Διακύμανση μεταξύ 567,51- 564,19 μονάδων για τον ΓΔ συμπληρώνοντας πρακτικά τέσσερις εβδομάδες "εγκλωβισμού" σε μία ζώνη τιμών το πολύ 30 μονάδων.

Για τον ΓΔ η εβδομάδα "κλείνει" με οριακά θετική απόδοση 0,72% , καθώς διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στις 565,34 μονάδες, "μετρώντας" οριακά αρνητική απόδοση (0,12%) σε διάστημα μηνός. Την διαφορά έκανε στην δημοπρασία η Coca Cola που με αγορές στα υψηλά ημέρας των 19,85 ευρώ "γύρισε" τον δείκτη. Πολύτιμη η συνδρομή και του FF Group επίσης με αγορές στα υψηλά ημέρας στο τέλος της συνεδρίασης.

Για τον ΓΔ σημειώνονται απώλειες 10,56% από την αρχή του έτους.

Σε ρυθμό αναμονής οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στο Jackson Hole και την ομιλία της προέδρου της Fed, με τους long να γίνονται ενεργότεροι από τις 16.45΄-17.00' και μετά όταν τα futures στην Wall Street "έδειχναν" ανοδικό άνοιγμα για τον S&P 500.

Mε τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε φορά αντίδρασης κύλησαν τα τελευταία 15΄ της συνεδρίασης (με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ στις 17.00΄) και τις ρευστοποιήσεις/πιέσεις να πιέζουν χαμηλότερα τις περισσότερες από τις μετοχές του FTSE25.

Συνολικά άλλαξαν χέρια 28,8 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος- πλην μίας...έκλαμψης στις 11.45΄ , οπότε κινήθηκε έως τις 652,57 μονάδες το υπόλοιπο κύλησε με σταθερές ρευστοποιήσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, πωλήσεις που εστιάζονταν κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank.

Στο εύρος των 652,57-638,29 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank να πραγματοποιεί και σήμερα τον υψηλότερο τζίρο από τον κλάδο.

Χαμηλότερες τιμές στα 1,64-1,59 ευρώ για τη μετοχή, που την εβδομάδα αυτή φάνηκε αδύναμη να προσεγγίσει τα 1,70 αλλά και ανθεκτική σε πιέσεις χαμηλότερα των 1,58 ευρώ.

Πάντως σήμερα δεν ήταν ο τραπεζικός κλάδος ή η Alpha Bank που μονοπώλησαν το συναλλακτικό ενδιαφέρον και τον τζίρο, καθώς σε δύο από τα "βαριά χαρτιά" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ καταγράφηκαν σημαντικές συναλλαγές και μάλιστα σε αρνητικές/χαμηλότερες τιμές.

Κι αν για τον τραπεζικό κλάδο αποτελεί κοινό... μυστικό, πως επενδυτές και traders σταθερά μειώνουν θέσεις τους, το αποθαρρυντικό είναι ότι εδώ και καιρό ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν τη συμμετοχή τους σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Κατάσταση απαξίας, και σταθερές πωλήσεις από χαρτοφυλάκια, στοιχεία ενδεικτικά της χαμηλής ελκυστικότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Συνακόλουθα της απαξίωσης που εδώ και καιρό δεν περιορίζεται στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο αλλά συχνά "χτυπά" και εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εικόνα μη... επενδύσιμης αγοράς, χωρίς κίνητρα και δέλεαρ παρουσιάζει το ΧΑ, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση (για τη μεσαία- χαμηλότερη ας μην μιλήσουμε) ακόμη και εταιρείες που αποτελούν τον κορμό της εθνικής οικονομίας μας.

Ενδεικτικό το ότι ο μήνας "κλείνει" (με σημερινές τιμές) αρνητικά για τις 16 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, ενώ ο FTSE25 μπορεί να θεωρηθεί πως συντηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα λόγω του 4,69% που ενισχύθηκε η δεικτοβαρής Coca Cola τον Αύγουστο.

Σημαντικές απώλειες σε αυτό το διάστημα για τη μετοχή του ΟΤΕ (μείον 7,63% σε διάστημα μηνός) μικρότερες για ΟΠΑΠ (μείον 1,37%) και ΔΕΗ (μείον 2,48%), ενώ μεικτές τάσεις διαμορφώνονται (στο μήνα ) για την άλλη ομάδα δεικτοβαρών μετοχών. Αναλυτικότερα για τη μετοχή του FF Group η απόδοση στο μήνα είναι 6,38%, για τον ΤΙΤΑΝα είναι 8,84% αλλά αρνητική 2,10% για την Jumbo.

Το πρόβλημα του ΧΑ δεν είναι... εποχικό, λόγω Αυγούστου, διακοπών και παραδοσιακά χαμηλού ενδιαφέροντος. Τείνει να καταστεί πρόβλημα... συστημικό, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ελκύει, οι τράπεζες δεν ελκύουν, οι περιπτώσεις των blue chips όλο και περιορίζονται.

Συνέπεια της συνολικότερης στάσης με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική οικονομία ευρύτερα, η επιφυλακτικότητα των ξένων για τη συνέχεια, ακόμη και η απουσία ενός...εικονικού sucess story (έστω) να παραχθεί μόχλευση.

Τελικός απολογισμός σήμερα: με αγοραστές σε λιγοστές μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Lamda Development, METKA, jUMBO και FF Group, TITAN.

Στα υπόψη η αντίδραση των FF Group κυρίως στο τέλος και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 22 ευρώ με συναλλαγές που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά και στον ΤΙΤΑΝα στα 21,55 με υψηλό ημέρας στα 21,63 ευρώ με ικανοποιητικό τζίρο.

Στην Jumbo που διαμορφώθηκε στα 10,72 με υψηλή ημέρας στα 10,79 ευρώ, στη ΜΕΤΚΑ που έκλεισε στα 7,56 με υψηλό ημέρας στα 7,60 ευρώ, στην ΑΡΑΙΓ γιατί επανήλθε στα 7 ευρώ (υψηλό στα 7,04) και στην Coca Cola γιατί με αγοραστές στα υψηλά ημέρας των 19,85 ευρώ συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών για τον ΓΔ στο οριακό 0,09% .

Ωστόσο το μείον 0,53% του FTSE25 καταδεικνύει όσα αναφέραμε προηγούμενα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και αρκετά blue chips.

Συναλλαγές 7,2 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει στα 7,20 με χαμηλό ημέρας στα 7,16 ευρώ, και συναλλαγές 3,6 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, με τη μετοχή στα 8,35 ευρώ- που ήταν και το χαμηλό ημέρας- προβλημάτισαν αρκετούς.

Μάλιστα σε αυτές τις δύο μετοχές πραγματοποιήθηκαν και αρκετά πακέτα.

Σε Φουρλή ο μεγαλύτερος τζίρος από τις μετοχές του FT Mid Cap αλλά σε διόρθωση στα 3,58 ευρώ. Σε Σαράντη, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και MLS οι περισσότεροι αγοραστές και με θετικό πρόσημο στο τέλος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v