Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αμερικανική βοήθεια» αναζητά το Χρηματιστήριο

Με τα εγχώρια μέτωπα και τη διαπραγμάτευση να αναδεικνύονται εκ νέου από την επόμενη εβδομάδα, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος διακύμανσης και πασχίζει να βρει πατήματα. Στον ρυθμό των ξένων αγορών και της FED η συνεδρίαση.

Συνεδρίαση με την προσοχή στη Fed, με τους αναλυτές να κρατούν... μικρό καλάθι για την ομιλία της Janet Yellen.

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το πιθανότερο είναι ότι η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ρίξει περισσότερο φως στις διαθέσεις της για το κοντινό μέλλον. Σε μία συγκυρία που η Wall Street συντηρείται σε "ιστορικά υψηλά", όλο και περισσότερα επενδυτικά σπίτια κάνουν λόγο για τη... μεγάλη διόρθωση που έρχεται. Προσώρας οι αγορές, η Wall Street, έχουν μία ημερομηνία ορόσημο, την 8η Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το διάστημα που μεσολαβεί.

Μικρή πτώση χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, τα macro καθήλωσαν τις ευρωαγορές και στο ΧΑ πάνω οι τράπεζες, κάτω ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 566 μονάδων.

Βαρύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, που... "ανακαλύπτουν" τελευταία πως το νέο μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η Πορτογαλία, με την Κομισιόν ωστόσο να φαίνεται πως δίνει το πράσινο φως για χρηματοδότηση/διάσωση με -επί της ουσίας- κρατικό χρήμα. Εκτίμηση πολλών αναλυτών, κυρίως Γερμανών, πως οι ευρωπαϊκές αγορές συντηρούνται σε αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω του φρενήρη ρυθμού που ακολουθεί η Wall Street και η πολιτική που ασκείται και λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τα μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι ισχνά, η προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισφαλής, το άμεσο μέλλον των κοινωνιών δυσοίωνο, με τα δυσκολότερα να έπονται σε πολλές χώρες-μέτωπα, από Ιταλία, Ισπανία μέχρι Ουγγαρία και αλλού.

Σε αυτό το ασταθές λοιπόν περιβάλλον το ΧΑ δείχνει να έχει... ανοσία, καθώς ανεβαίνουν οι αγορές, πέφτουν οι αγορές, παραμένει εγκλωβισμένο στα αβαθή χαμηλότερα των 600 μονάδων, με ζητούμενο εδώ και μέρες την "κατάκτηση" της... υψηλής κορυφής των 588 μονάδων.

Αποτιμήσεις αγοράς λες και επίκειται... Grexit, επενδυτική απαξίωση στο ζενίθ, αποστροφή ξένων και εγχώριων επενδυτών, traders σε μία αγορά χωρίς δέλεαρ, κίνητρο και προοπτική. Τουλάχιστον όσο διαιωνίζονται οι παθογένειες της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, του επιχειρείν. Η περίπτωση Μαρινόπουλου είναι η μία κορυφή του... παγόβουνου, τα σχεδόν 120 δισ. ευρώ "μη εξυπηρετούμενα", μία άλλη. Εύλογα το ΧΑ δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 600 μονάδες, ο τραπεζικός κλάδος δύσκολα θα υπερβεί πειστικά τις 678 μονάδες, που είναι και το πρώτο ζητούμενο για τον πολύπαθο κλάδο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση -άλλη μία με περιορισμένες συναλλαγές 22,2 εκατ. μετοχών, ισχνού τζίρου 19,4 εκατ. ευρώ-, ο μεν FTSE25 διόρθωσε 0,28% (στις 1.511), ο δε ΔΤΡ αντέδρασε 1,06% (στις 651 μονάδες), με εμφανείς πωλητές σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Τηρουμένων των αναλογιών (συναλλαγών/τζίρου), η χθεσινή πίεση/υποχώρηση συγκεκριμένων blue chips ήταν αποθαρρυντική, καθώς δείχνει πως πωλητές ενεργοποιούνται και σε μετοχές αυτής της κατηγορίας, ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη και η έλλειψη αξιοπιστίας πλήττουν γενικότερα τη "μεγάλη κεφαλαιοποίηση" .

Σε τέλμα η αγορά, καθώς ουσιαστικές εισροές δεν γίνονται, σε κάθε ανοδική αντίδραση ορισμένοι μειώνουν θέσεις/κατοχυρώνουν θέσεις, δεν τις ενισχύουν, ενώ όσο παραμένουν δυσεπίλυτα τα σοβαρά προβλήματα, το ΧΑ δεν μπορεί να προσελκύσει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια. Ούτε καν αυτά που παίζουν σε αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια.

Τεχνικά για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη), κοντινότερη αντίσταση είναι στις 1.528-1.530 και κύρια στις 1.538 μονάδες. Χαμηλότερα στηρίξεις διακρίνονται στις 1.500 και 1.492 μονάδες.

Στα επιμέρους τα Ελληνικά Πετρέλαια (ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα τριμήνου), ΟΤΕ (λόγω της χθεσινής πίεσης), ΕΧΑΕ (που έχει ως στόχο τα 4,62 ευρώ), τα Σωληνουργεία Κορίνθου (μετά από καιρό με ένδειξη long) και ακόμη 2-4 μετοχές-σηματωροί που ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίασης θα δούμε στη συνέχεια της ημέρας.

Βραχυπρόθεσμα θα θέλαμε να δούμε την αγορά να διαμορφώνει αντανακλαστικά με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων (από Δευτέρα με το EwG), τα εταιρικά αποτελέσματα (την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ), την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (από τον οίκο Fitch, τέλος της επόμενης εβδομάδας).

Αυτό που θεωρούμε βραχυπρόθεσμα ζητούμενο για την αγορά είναι -επιτέλους- να δείξει πως υπάρχει, είτε αντιδρώντας είτε υποχωρώντας.

Αρκεί να βγει από αυτή την παγίδα εγκλωβισμού (545-575), όπου για σχεδόν ένα μήνα παραμένει εκνευριστικά απαθής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v