Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω οι τράπεζες, κάτω ο Γενικός Δείκτης

Στις 565 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης παρά την άνοδο του τραπεζικού κλάδου κατά 1%. «Ταλαιπωρία» για blue chips, στο πράσινο Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Πιέσεις για ΟΤΕ, Coca Cola, ΓΕΚΤέρνα, ΕΥΔΑΠ. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Σε αρνητικό πρόσημο "γύρισε" σήμερα το ΧΑ, σε επίπεδα χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ και πάλι ο τζίρος.

Συνεχίζεται η "ομηρία" του χρηματιστηρίου σε ένα στενότατο εύρος διακύμανσης ελλείψει ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και απουσίας της πλειονότητας των επενδυτών και traders.

Χωρίς κίνητρα, χωρίς κατεύθυνση και επενδυτικό προσανατολισμό ακόμη μία συνεδρίαση που σε "κλείσιμο" ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 565,83 μονάδες με απώλειες 0,37% , και ίσως σημαντικότερο χαρακτηριστικό- σήμερα- την αδύναμη εικόνα αρκετών εισηγμένων/μετοχών- σηματωρών και blue chips.

Σε γενικές γραμμές σήμερα κράτησε ο τραπεζικός κλάδος αλλά "ταλαιπωρήθηκαν" δεικτοβαρή blue chips με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών να "κλείσει" στις 650,91 μονάδες (1,04%), έναντι απωλειών ( 0,24% ) του FTSE25 που υποχώρησε στις 1.511,43 μονάδες.

Τουλάχιστον για τον FTSE25 δεν χάθηκαν οι 1.505 μονάδες, περιοχή που μπορεί να δώσει αντίδραση
Το σύντομο, υποτονικό ανοδικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων τερματίστηκε με τον ΓΔ να μην φτάνει καν τις 570 μονάδες, θυμιζοντας πως εδώ και μέρες συνεχίζεται η συσσώρευση του μεταξύ 550-570 μονάδων.

Η αγορά ελάχιστα επηρεάστηκε από την έκθεση της Morgan Stanley (που βλέπει σημαντικά περιθώρια αντίδρασης για τις μετοχές των συστημικών ομίλων), την επικείμενη έξοδο των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τον δείκτη Stoxx 600 (στις 19 Σεπτεμβρίου), οι traders δεν αντέδρασαν καν στην είδηση πως Λισσαβώνα και Κομισιόν συμφωνούν για την διάσωση της συστημικής Caixa DdD ουσιαστικά με κρατικά κεφάλαια. Σημειώνεται, πως προ εδώ και μήνες η Ρώμη επιχειρεί να βρει τρόπους να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της με ανάλογα κεφάλαια, συναντώντας την αντίδραση/άρνηση του Βερολίνου. Το αν η παραχώρηση των Βρυξελλών προς τη Λισσαβώνα (είχε προηγηθεί προς την Ισπανία και την Πορτογαλία με αφορμή τη μη επιβολή προστίμου λόγω υπέρβασης του ορίου για το έλλειμμα) θα μπορούσε να σημαίνει κάτι για το "ιταλικό πρόβλημα" ενδεχομένως δε για την αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς, θα φανεί στη συνέχεια. Και θα έχει ενδιαφέρον.

Θετικό πρόσημο για τον τραπεζικό κλάδο, με παρέμβαση και σήμερα στις δημοπρασίες με τους traders να εστιάζουν κυρίως στην Alpha BankΣτο υψηλό ημέρας των 1,64 ευρώ η μετοχή, στο υψηλό ημέρας το "κλείσιμο" του ΔΤΡ στις 650,91 μονάδες.

Με απώλειες τα blue chips, καθώς υπερίσχυσαν οι πωλητές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Coca Cola με σταθερή τη ΔΕΗ και με διόρθωση οι δεικτοβαρείς FF Group, Jumbo, TITAN.

Αποθαρρυντική ένδειξη η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ με τζίρο σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, η υποχώρηση 0,81% της Coca Cola, ενώ προβλημάτισαν το μείον 2,66% στα 10,61 ευρώ με τζίρο 1,4 εκατ. ευρώ, η αδυναμία των ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το μείον 1,14% στα 6,92 ευρώ για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου.

Κινητικότητα για τις μετοχές των MLS, Fourlis αλλά και των ΑΝΕΜΟΣ, Kleemann.

Στα 19,4 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές 22,2 εκατ. μετοχών. Το 44% του τζίρου στις τράπεζες, με τ 4,7 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στην Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v