Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με... πενιχρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 560 μονάδες κάνει πράξεις ο Γενικός Δείκτης, με πιέσεις για τράπεζες και blue chips που εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Περιορισμένες οι συναλλαγές. Σημαντικές απώλειες για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Σε θετικό έδαφος ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Λονδίνο κλειστό. Σε οριακά ανοδικό "άνοιγμα" παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Χαμηλότερα συνεχίζει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 560 μονάδες, με το κλίμα να βαραίνει μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας. Συνέχεια στην ύφεση για ακόμη ένα τρίμηνο, με τον ρυθμό αρνητικό στο 0,9 %, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για το ΧΑ.

Σε αυτό το κλίμα, και με τη διαπραγμάτευση Αθηνών - δανειστών να ξεκινά, εύλογα επενδυτές και traders εστιάζουν στην όλη διαδικασία, καθώς για το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο θα βαρύνουν ανάλογα (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Περιορισμένες συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος και λόγω αργίας στο Λονδίνο, με το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE25.

Μεγαλύτερες του 1,55% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 629 μονάδες, καθώς οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Bank. Υψηλότερος ο τζίρος σε Alpha Bank, OTE και Εθνική, αν και για τις 12 από τις 25 μετοχές του δείκτη δεν ξεπερνά καν το όριο των 50 χιλιάδων ευρώ.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται στη μετοχή του Οργανισμού, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ που μετά τις τελευταίες πιέσεις σήμερα ανακάμπτει. Με πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ, θυμίζοντας πως ένα από τα 2-3 πολύ σημαντικά προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αφορά στην απόσχιση μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ αλλά και στις ενστάσεις/διαφωνίες του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού.

Στα 7,18-7,28 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αγοραστές σήμερα από τα χαμηλά ημέρας, με τον ισχυρό πωλητή της προηγούμενης εβδομάδας να φέρεται να έχει ολοκληρώσει την εντολή.

Στα 2,57-2,64 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Με πωλητές στη δεικτοβαρή Coca Cola, από τα 19,95 έως τα 19,36 ευρώ -συγκριτικά σημαντικό το εύρος διακύμανσης-, που "γύρισε" μετά τα πρώτα 15'-20΄ της συνεδρίασης και έκτοτε "ταλαιπωρείται" σε χαμηλές τιμές.

Με χαμηλό τζίρο -δεν ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ευρώ- υποχωρούν οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ και Τέρνα Ενεργειακής, αποτυπώνοντας εύγλωττα την απαξία του χρηματιστηρίου. Απαξία που δεδομένης της αργίας στο λονδρέζικο χρηματιστήριο γίνεται μεγαλύτερη.

Σε μόλις 4 από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap (MIG, ΕΥΔΑΠ, MLS και Σαράντη -με τζίρο πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ) το όποιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στις 14:35 οι συναλλαγές μόλις είχαν ξεπεράσει τα 10 εκατ. μετοχές -σχεδόν 4 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 7,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v