Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

«Χαμηλές πτήσεις» στην ελληνική αγορά, με περιορισμένο τζίρο και μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη, καθώς τα κέρδη που καταγράφουν τα blue chips αντισταθμίζονται εν μέρει από τις πιέσεις στις τράπεζες. Σε υψηλότερα επίπεδα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμπεριλαμβανόμενου του Χ.Α., με το χθεσινοβραδινό... άλμα στη Wall Street να λειτουργεί καταλυτικά.

Η Νέα Υόρκη δίνει τον τόνο, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και οι άλλες ευρωαγορές ακολουθούν, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να έχουν σχετικά ευκολότερο έργο και στην ελληνική.

Αρκετά πάνω από τις 10.500 μονάδες το «άνοιγμα» της συνεδρίασης για τον DAX, με τον δείκτη στη συνέχεια να καλύπτει και τις 10.630 μονάδες (0,89%).

«Ανάσες» στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «ανάσες» και στο Χ.Α. μετά από ένα τριήμερο πτωτικό διάστημα, που έθεσε σε δοκιμασία κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και τις κύριες μετοχές.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, μένει να φανεί εάν μετά τις 13:30-14:00 θα υπάρξει καλύτερη ροή εντολών και κινητικότητα στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μία από τις παραμέτρους που συνεκτιμάται σε αυτή τη φάση της αγοράς, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης όσον αφορά, καταρχήν, στην εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, που θα «ξεκλειδώσει» την έγκριση/εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σπριντ με πολλά εμπόδια στον δρόμο για τα προαπαιτούμενα, με τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (μιλώντας στο Bloomberg) να δηλώνει πως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση κι αν είναι, θα πρόκειται για τεχνικής φύσεως.

Και από την πορεία της υπόθεσης αυτής θα επηρεαστεί ανάλογα η στάση των επενδυτών και των tarders, που ειδικά τον Αύγουστο είναι... είδος προς εξαφάνιση.

Εάν η ομαλή υλοποίηση οδηγούσε σε ενεργότερη συμμετοχή των traders, με τον ημερήσιο τζίρο να αυξάνεται σταδιακά πάνω από τα 25-28 εκατ. ευρώ, τότε κάτι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει.

Προσώρας η αγορά κινείται μεταξύ 570-555 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο εγκλωβισμένο στην περιοχή των 635-640 μονάδων και τον FTSE 25 πέριξ των 1.500 μονάδων.

Ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ, με την προσοχή των traders να εστιάζεται στη μετοχή του Οργανισμού.

Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά το κυριότερο ανοδικό «γύρισμα» για τη δεικτοβαρή Coca Cola. Στα 19,87-19,90 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης επηρεάζει αισθητά τη διακύμανση των δεικτών. Μέτριες οι συναλλαγές, ο τζίρος, πλην όμως σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές ενεργούν σε υψηλότερες τιμές από την αρχή. Διαγραμματικά η μετοχή της Coca Cola σήμερα δύσκολα θα χάσει τα 19,80 ευρώ, διατηρώντας το θετικό πρόσημο μέχρι το τέλος της ημέρας. Συχνά μετά τις 13:30-14:00 στη μετοχή ενεργοποιούνται εντολές από το Λονδίνο.

Χωρίς συναλλαγή αρχής για 3 μετοχές του δείκτη, λίγο μετά τις 11:30 και συγκεκριμένα για ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda Development.

Χωρίς πράξη για τις 8 από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap και συγκεκριμένα για Δρομέα, Ικτίνο, Κορρέ, Kleemann, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, ΠΠΑΚ και Centric.

Στις 11:35 είχαν αλλάξει χέρια μόλις 3,3 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος μόλις ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ. Το 38% στις τράπεζες, συγκριτικά υψηλότερος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MLS, Fourlis, Intralot, ΟΛΠ, Jumbo και Motor Oil.

Στην MLS άλλαξε χέρια ένα πακέτο 86.200 μετοχών στα 3,75 ευρώ, συνολικής αξίας 323.250 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v