Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση

Μικρές απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Πτώση υψηλότερη του 2% για ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. Στο «κόκκινο» Εθνική, Coca Cola, OTE. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ. Η τεχνική εικόνα.

Ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 17/8, 13,676 εκατ.) δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να καταγράψει την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Για τους λάτρεις των στατιστικών αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, σήμερα, διακίνησαν 14.128.657 τεμ., που είναι και ο χαμηλότερος όγκος για το 2016 και όχι μόνο, με τον αμέσως χαμηλότερο, αθροιστικά, όγκο να έχει σημειωθεί στις 17/8 (14529794 τεμ.), ενώ ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς (0%), διακίνησε σήμερα τον χαμηλότερο όγκο για το τρέχον έτος και όχι μόνο (3812757 τεμ.), με τον αμέσως χαμηλότερο όγκο να έχει σημειωθεί στις 18/8 (4472955 τεμ.).

Και αν, λόγω της αργίας στο City, η παράταση της συναλλακτικής απαξίωσης, ήταν, λίγο - πολύ, αναμενόμενη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρύτερη εικόνα του FTSE25, αλλά και η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, από όσες μετοχές "μπήκαν στον κόπο" να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, αιφνιδίασαν αρνητικά.

Οι χαμηλοί όγκοι (κυρίως από trading και "γυρίσματα" μεταξύ brokers) μπορεί να προσπαθούν να μας πείσουν ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επιθετική προσφορά, εικόνα που θεωρείται βέβαιο ότι θα ανατραπεί σε περίπτωσης αλλαγής, προς το χειρότερο, του διεθνούς κλίματος, παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι οι "Αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με 'χαρτιά", οπότε χωρίς ουσιαστική αύξηση του όγκου συναλλαγών κάθε σενάριο ανοδικής διαφυγής, μάλλον θα ακουμπά "στην σφαίρα της φαντασίας".

Ελάχιστοι από τους επαγγελματίες του χώρου, περιμένουν καλύτερες, συναλλακτικά, μέρες από αύριο, ποντάροντας στον συνδυασμό της επιστροφής των παραθεριστών, στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από ικανό αριθμό εισηγμένων και στην σχετικά γεμάτη οικονομική ατζέντα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Motor Oil, ενώ ακολουθούν αύριο οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Fourlis και Lamda Development. Την Τετάρτη, 31/8, είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, ενώ θα "τρέξουν" οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του MSCI.

Στις 2/9 είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch, η οποία μας έχει στην βαθμίδα "CCC".

Εν τω μεταξύ, όπως έδειξε η σημερινή συνεδρίαση, πολύ χαμηλά διατηρεί τον πήχη η Αγορά, σε σχέση με τα αποτελέσματα από την σημερινή συνάντηση στο Euro Working Group, με τα προαπαιτούμενα να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Θεσμών.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, οι πηγές σχολίαζαν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των Εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν "Σύμμαχο" στην Αθήνα, ενώ για την προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ανέφεραν ότι "ο Π. Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε".

Μένοντας στην ΕΛΣΤΑΤ, οριακά επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της Οικονομίας το β' τρίμηνο του 2016, στην δεύτερη μέτρηση των δεδομένων. Με βάση αυτή και με εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2016 (έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 2ου τριμήνου). Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση 0,9% (έναντι πτώσης 0,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση).

"Η ειδησεογραφία αρχίζει, μετά από μέρες, να αποκτά θέματα και μάλιστα σημαντικά, που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και να αυξήσουν σταδιακά τον όγκο των συναλλαγών" εκτιμούν ορισμένοι από τους εγχώριους αναλυτές, όμως, προς το παρόν, το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ παραμένει σε συναλλακτικό λήθαργο και τίποτα δεν φαίνεται να αφυπνίζει τους ενδιαφερόμενους, που δείχνουν να εξαντλούν την "δυναμική" τους, στην προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης να αποφύγει κλεισίματα χαμηλότερα των 560 μονάδων, παρά τις συνεχιζόμενες, ενδοσυνεδριακές, "δοκιμαστικές βουτιές", καθώς είναι γνωστό πως μία τέτοια κίνηση θα πυκνώσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, που υποστηρίζει πως με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, ως πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 560 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη να ξαναδοκιμάζει τον τοπικό βυθό της 3/8 (546,95 μονάδες).

Το ελάχιστο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε επιμέρους τίτλους, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι από το ταμπλώ του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Grivalia (+0,42%), Jumbo (+0,28%, μέσω των τελικών δημοπρασιών), Μέτκα (+0,40%) και ΟΠΑΠ (+0,83%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ (-1,09%) μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 2,80 ευρώ (κλείσιμο 16/8) η ΔΕΗ (-2,65%) χάνοντας και την στήριξη των 2,62 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,40 ευρώ. Πρώτες αντιστάσεις στα 2,62 και 2,85 ευρώ.

Πλαγιοκαθοδικής κίνησης συνέχεια και για τον ΟΤΕ (-1,80%), που έχει ξεκινήσει από τα 8,70 ευρώ (κλείσιμο 11/8). Χάθηκε η στήριξη στα 8,35 ευρώ και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 7,90 - 7,85 ευρώ.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, είσοδο έχουμε με κατοχύρωση του 574, με επόμενο στόχο το 586 σε πρώτη και το 610 σε δεύτερη φάση. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 557 σε πρώτη και του 550 σε δεύτερη φάση, μπορεί να μας δώσει και πάλι την περιοχή των 520 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,74%) χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1528 για να μας δώσει αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο και αντίστοιχα μία κατοχύρωση του πολύ κοντινού πλέον 1550 για να έχουμε και εβδομαδιαίο. Το 1470 είναι σε κάθε περίπτωση στήριξη, που διάσπαση θα δώσει και πάλι πτωτική λύση πιθανότατα προς τις 1370 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά ψάχνει τον λόγο για να μπορέσει να κινηθεί ανοδικά και μέχρι στιγμής δεν τον βρίσκει" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τόσο τα οικονομικά στοιχεία που βγαίνουν, όσο και τα αποτελέσματα από την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, δεν βοηθάνε. Από την άλλη περιμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την επερχόμενη αξιολόγηση, με τα προαπαιτούμενα να υστερούν ακόμα, έχοντας μπροστά μας πολύ μικρά χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή τους.

Το τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με το IMF, έχει την σημασία του για την συνέχεια, μιας και η απόφαση θα έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σε σχέση και με το χρέος.

Ο Τραπεζικός κλάδος αναζητά διέξοδο με τα NPLS, με το θέμα να έχει βαλτώσει ενώ είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια του κλάδου, μιας και από αυτό θα εξαρτηθεί και το τι θα χρειαστεί, στο μέλλον, σε κεφαλαιακές ανάγκες.

Στο διεθνές περιβάλλον περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις της Fed, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει την πολιτική του "QE" δίνοντας σημαντική ρευστότητα στο Σύστημα, χωρίς, παρόλα αυτά, να έχει καταφέρει να λύσει προβλήματα ανάπτυξης και πληθωρισμού.

"Το Φθινόπωρο είναι δεδομένο ότι θα βγάλει νέα για την Ελλάδα, με την Αγορά να περιμένει της εξελίξεις που με την σειρά τους θα δώσουν λύση και στην στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος" εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η ενίσχυση του δολαρίου, μετά την ομιλία Yellen, φόβισε τις περισσότερες από τις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου σημειώθηκαν μικτά πρόσημα.

Ξεχώρισε το +2,30% του Ιαπωνικού Nikkei, λόγω της σημαντικής υποχώρησης του γιεν και τις δηλώσεις Kuroda.
"Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα λάβει χωρίς δισταγμό επιπλέον μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για να πετύχει το στόχο της για τον πληθωρισμό", δήλωσε ο διοικητής Haruhiko Kuroda, στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου τραπεζιτών στο Kansas City. H Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στην επόμενη συνεδρίαση το Σεπτέμβριο.

Επιφυλακτικά πτωτική η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, σε λίγες μέρες οι Αγορές εισέρχονται σε έναν από τους πιο αδύναμους, παραδοσιακά, μήνες τους έτους, με πολλά "joker" (Fed, Χρηματοπιστωτικός κλάδος, δημοψήφισμα Ιταλίας, Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ κ.λ.π.) να είναι "προ των πυλών".

Επίσης η αβεβαιότητα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η Βρετανία τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, συντηρεί την ανησυχία στον Τραπεζικό κλάδο, με πηγή μεγάλης επενδυτικής τράπεζας που επικαλείται το CNBC να αναφέρει πως "οι Τράπεζες προετοιμάζονται για έναν, οικονομικά, πυρηνικό Χειμώνα. Οι Επιχειρήσεις του κλάδου των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών έχουν καταρτίσει στρατηγική που λαμβάνει υπόψη το χειρότερο σενάριο, που θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους".

Με τα παραπάνω δεδομένα, ίσως να μην είναι υπερβολή, όσο ισχυρίζονται αρκετοί από τους διεθνείς αναλυτές, πως "ο Χρηματοπιστωτικός κλάδος παραμένει και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για τις Αγορές τις Ευρωζώνης, με τα αρνητικά επιτόκια να διατηρούν τις Τραπεζικές μετοχές υπό πίεση".

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό 0,3% έτρεξαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, έναντι 0,5% τον Ιούνιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Bank of America / Merrill Lynch παραμένει "προσεκτικά αισιόδοξη" για το δεύτερο εξάμηνο στην Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι θα υπάρχουν "αναταράξεις".

Αν και οι μακροχρόνιες προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν αδύναμες και εξαρτώνται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι θετική.

Η BofA προβλέπει ότι η Οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 1% φέτος, για να ανακάμψει το 2017, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2%. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της εκτίμησής της μετά και τη δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 558,87 μονάδες (-1,14%), στις 17.00 βρέθηκε στις 561,3 (-0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 561,69 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,65%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 15,6 εκατ. από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα και αυτό είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό, 14 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος".
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (με ελαχιστότατες συναλλαγές) συμπλήρωσε η Nexans (+6,45%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων έχει να επιδείξει και η Σωλ. Κορίνθου (+3,77%), που όμως υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 0,916 ευρώ (+4,57%). Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν οι πυκνές συναλλαγές που σημειώθηκαν στα 0,916 ευρώ, οφείλονταν σε "γυρίσματα" μετοχών που μαζεύτηκαν χαμηλότερα των 0,78 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 0,875 και 0,81 ευρώ και η επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 0,94 ευρώ.

Το διάγραμμα της ΣΩΛΚ από την αρχή του έτους

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ξεπέρασαν σε απώλειες το 7%.

---ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντικά μειωμένες συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.863 συμβόλαια).

Στα 5.355 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 571, 562 για τον Σεπτέμβριο και 9 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.489) κινήθηκε μεταξύ 1.480,5 και 1.502 μονάδων, κλείνοντας με υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (39.000 Αεροπορία Αιγαίου, 142.518 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.199), Eurobank (1.379), Πειραιώς (1.590), Εθνική (3.352), MIG (1.240), ΔΕΗ (104), ΟΤΕ (434), ΟΠΑΠ (163), Μυτιληναίο (113).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.499.641 τεμ.). Πειραιώς (7.475.542 τεμ.), Alpha Bank (11.159.343 τεμ.) και Eurobank (2.674.233 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v