Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κέρδη για blue chips, πιέσεις στις τράπεζες

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 562 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Πειραιώς, Alpha, ΕΥΔΑΠ. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Χαμηλός ο τζίρος.

Σταθερά με θετικό πρόσημο κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Φρανκφούρτη, το Μιλάνο, η Αθήνα.

Στη Wall Street τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό "άνοιγμα", με την αμερικανική αγορά να "ερμηνεύει" τις δηλώσεις της προέδρου της Fed και να ποντάρει ανάλογα στον χρόνο αύξησής τους. Πάντως ο χρυσός υποχωρεί οριακά, ενώ το πετρέλαιο (Brent) ενισχύεται.

Η συνεδρίαση στη Wall Street αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον, μετά το χθεσινοβραδινό... άλμα του Dow Jones, γεγονός που οδηγεί από νωρίς το πρωί σε αντίδραση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ΧΑ να ακολουθεί.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αν και το τελευταίο ημίωρο-45λεπτο έχει επιταχυνθεί (συγκριτικά) η ροή εντολών και δη αυτών που προέρχονται από το Λονδίνο. Σε αυτό το διάστημα η εικόνα της συνεδρίασης θεωρείται -με βάση τα αυγουστιάτικα δεδομένα- σχετικώς ικανοποιητική.

Στο συν οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 565 μονάδων (0,43%), με τον FTSE25 οριακά πάνω από τις 1.500 μονάδες (0,63%), αλλά με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 0,82% στις 632 μονάδες.

Για τον τραπεζικό κλάδο εύλογα η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών των Alpha Bank και Πειραιώς θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη διακύμανση των μετοχών, με την πρώτη να υποχωρεί ήδη στο 1,56 και τη δεύτερη στο 0,129 ευρώ.

Ωστόσο για τον ΔΤΡ και για τις μετοχές ξεχωριστά τα περιθώρια ουσιαστικής μεταβολής θεωρούνται περιορισμένα.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως ανοδικά με αγοραστές κινούνται η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola, αλλά και των δεικτοβαρών Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου.

Με αγοραστές στον ΟΠΑΠ, με την τιμή να ενισχύεται σταδιακά και να φθάνει νωρίτερα έως τα 7,49 ευρώ, για να κυμανθεί προ ολίγου στα 7,41 ευρώ (2,01%), με αγοραστές στον ΟΤΕ, με την τιμή να ενισχύεται έως τα 8,32 ευρώ -υψηλά ημέρας- ενώ έως τα 2,60 ευρώ αντέδρασε και η μετοχή της ΔΕΗ. Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ, σε ΟΠΑΠ και δευτερευόντως σε ΔΕΗ.

Σημαντική η συνδρομή της δεικτοβαρούς Coca Cola, με τους αγοραστές να φθάνουν έως τα 20,03, για να κυμανθεί προ ολίγο στα 19,95 ευρώ. Περιορισμένες οι συναλλαγές και ο τζίρος στον τίτλο, πλην όμως καθοριστική η συμμετοχή του στο θετικό πρόσημο των δύο βασικών δεικτών.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, MLS, αλλά και σε FF Group, TITAN, Fourlis, Jumbo κ.α.

Στην ΑΡΑΙΓ έχει γίνει ένα πακέτο 38.470 στα 7 ευρώ συνολικής αξίας 269.920 ευρώ και στην MLS ένα για 86.200 στα 3,75 συνολικής αξίας 323.250 ευρώ, στην αρχή της συνεδρίασης (το πακέτο της MLS).

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν το 14% στο 1,14 ευρώ για την Paperpack, η αντίδραση στα 3,56 ευρώ για τη μετοχή του Fourlis (περιμένοντας τα αποτελέσματα 6μήνου), η καλή εικόνα με συναλλαγές των Πλαισίου στα 4,19 ευρώ, του Σαράντη στα 9,75 ευρώ, των Πλαστικών Θράκης στο 1,53 ευρώ.

Λίγο μετά τις 15:35 είχαν αλλάξει χέρια 14,5 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 14,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v