Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βαρίδι» η Coca Cola για τον Γενικό Δείκτη

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με τις πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola να επιβαρύνουν την εικόνα. Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των τραπεζών πλην Εθνικής. Αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ, πτώση για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Μέτριος ο τζίρος.

Σε αναμονή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μικρή διόρθωση το Χ.Α. Μικτές ήπιες τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιμένοντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούνται πάνω από τις περιοχές στήριξης διατηρώντας τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

Στο Χ.Α., με χαμηλές-μέτριες συναλλαγές/τζίρο η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, για να «μαζευτούν» στη συνέχεια και να διαμορφωθεί νωρίτερα πέριξ των 573 μονάδων.

Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, πτωτικά οι δείκτες που επηρεάζονται από τη διόρθωση της δεικτοβαρούς Coca Cola, απόρροια των ανακοινώσεων του ομίλου για το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στη Λιθουανία (στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης). Με τη μετοχή έως 1,99% χαμηλότερα προς τα 19,72 ευρώ, η όποια σκέψη για κίνηση πέραν των 576 μονάδων μετατίθεται για αργότερα.

Τουλάχιστον όχι για όσο η συγκεκριμένη μετοχή δεν υπερβαίνει τα 19,80-19,82 ευρώ. Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης μειωθούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για την Coca Cola, υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 576 μονάδες.

Επί της ουσίας, οι λιγοστοί ενεργοί traders στο Χ.Α. δεν έχουν να περιμένουν κάτι θεαματικό, που θα άλλαζε άρδην την τάση (πέραν των 587 ή χαμηλότερα των 555 μονάδων) σήμερα-αύριο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι τώρα κινούνται συγκρατημένα, η αγορά δεν περιμένει κάτι από το αυριανό Eurogroup, πόσο δε μάλλον από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Συνεπώς ζητούμενη θεωρείται η διατήρηση των κεκτημένων, η επιβεβαίωση της σημαντικής περιοχής των 680-685 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, γι' αυτό πρωτεύουσα θεωρείται η διασφάλιση της θέσης των μετοχών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Το 52% του χαμηλού τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και τη μεγαλύτερη αξία στην Alpha Bank. Με μέτριες αγορές κινούνται ανοδικά οι μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων, με την Alpha Bank να επανέρχεται ενδοσυνεδριακά προς το 1,75 ευρώ, την ΕΤΕ να περνά έστω οριακά το 0,20 ευρώ και τη Eurobank να έχει περισσότερο τζίρο από την Πειραιώς.

Στο 2,04% οι απώλειες για τον τίτλο της Coca Cola, με τις άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο (πλην ΟΠΑΠ). Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε FF Group, Τιτάν, Jumbo και Motor Oil, ενώ χαμηλότερα κινούνται ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στα 7,49-7,64 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αγοραστές και με τεχνική εικόνα που ευνοεί τους long παίκτες. Κρίνοντας από τη διακύμανση της μετοχής -μέχρι τις 11:30- φαίνεται πως θα είναι μία από αυτές όπου θα στηριχθεί η προσπάθεια μείωσης των απωλειών του δείκτη.

Στο περίπου 6% η βαρύτητα στάθμισης στη διαμόρφωση του Γ.Δ. που έχει η μετοχή του Οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, την ώρα που οι απώλειες για την Coca Cola διευρύνονται στο 2,14% και παραμένουν στο κόκκινο όλοι οι άλλοι τίτλοι.

«Κλειδί» για την τάση θεωρούνται -από τη μέχρι τώρα διακύμανσή τους- οι τίτλοι της FF Group -εάν υπερβεί τα 21,68-21,70 ευρώ-, του ΟΤΕ -εάν υπερβεί τα 8,90-8,95 ευρώ- και εάν η Jumbo πιάσει τα 11,23 ευρώ (που έκανε στις 10:40).

Κυρίως όμως από τη μετοχή του ΟΤΕ θα κριθεί η τάση, καθώς νωρίτερα κυμάνθηκε έως τα 8,93 ευρώ, στην αρχή της συνεδρίασης, με αρκετούς αγοραστές.

Στις 11:35 οι συναλλαγές πλησίαζαν τα 8 εκατ. μετοχές, σχεδόν οι μισές είχαν γίνει στη μετοχή της Εθνικής, περί τα 3,9 εκατ. τεμάχια.

Στα 5,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος με δύο πακέτα: για 40.000 της Jumbo στα 11,195 ευρώ (447.800 ευρώ) κι ένα για 16.128 του ΟΠΑΠ στα 7,526 ευρώ (121.379 ευρώ).

Στις 10.756 μονάδες ο DAX, οριακά 0,03% υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v