Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Απνοια» με τζίρο... Δεκαπενταύγουστου

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τη συνεδρίαση να σηματοδοτείται από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Θετικός πρωταγωνιστής η Coca Cola, αρνητικός τα Folli Follie. Η εικόνα στις ξένες αγορές και το μήνυμα από τα ομόλογα.

Χαμηλότερα κλίνουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακές μεταβολές στο ΧΑ.

Μικρές μεν, απώλειες δε, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο καθώς η εικόνα των futures από τη Νέα Υόρκη παραπέμπει σε πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Ενδεικτικά για τον S&P 500 "δείχνουν" κατά 0,25% χαμηλότερα προς τις 2.172 μονάδες. Κατά 2,88% υψηλότερα στις 12,87 το S&P 500 VIX, σε συνέχεια της χθεσινής διόρθωσης που σημειώθηκε στη Wall Street.

Οριακές μεταβολές στο ΧΑ, με την επενδυτική... άπνοια να συνεχίζεται την ώρα που τα μηνύματα από τις ξένες αγορές δεν είναι και τα θετικότερα για την ελληνική αγορά. Τόσο η λάβρα "επίθεση" του Bloomberg όσο τα πενιχρά αποτελέσματα της ημερίδας της HSBC δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, απεναντίας.

Θα έλεγε κάποιος πως συγκεκριμένα επενδυτικά σπίτια έχουν κηρύξει... επενδυτική αποχή από το ΧΑ, ενώ η επιφυλακτικότητα/αμφισβήτησή τους αποτυπώνεται -εν μέρει- και στην υψηλή απόδοση των ελληνικών κρατικών τίτλων. Τουλάχιστον διπλάσια της απόδοσης του πορτογαλικού (του δεύτερου χειρότερου μετά το ελληνικό 10ετές), κάτι που αποτελεί έναν "δείκτη χαμηλής εμπιστοσύνης" μερίδας των ξένων έναντι της ελληνικής αγοράς.

Σε διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, με το 42% του ισχνού τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων/χρηματιστών να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους. Ενδεικτική η απόκλιση στη στοχοθέτηση των BofA και Euroxx για την τιμή των 4 συστημικών μετοχών.

Εως τις 564,49 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, έως τις 1.518,61 ο FTSE25, έως τις 687,86 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών.

Μεικτές τάσεις για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρωταγωνιστή σήμερα την Coca Cola και αρνητικό το FF Group.

Σε κίνηση αναστροφής σήμερα η μετοχή της πρώτης, κυμαίνεται στο εύρος των 19,33-19,45 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο.

Σε διόρθωση η μετοχή του FF Group έως 3,62% χαμηλότερα, κυμαίνεται στο εύρος των 20,15-20,96 ευρώ με σημαντικές συναλλαγές/τζίρο.

Στο 12,12% η συμμετοχή της μετοχής στη στάθμιση του Γενικού Δείκτη, στο 6,25% η αντίστοιχη του FF Group.

Σημειωτέον πως η FF Group συγκαταλέγεται στις 5 "βαρύτερες" μετοχές του ΓΔ, ξεπερνώντας τον ΟΠΑΠ (6,18%), τον ΟΤΕ (5,09%), την Εθνική (3,63%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα "καλάθι" 3-4 μετοχών. Συνολικά μία έκθεση σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και FF Group φτάνει πλέον στο 30% της στάθμισης επί του ΓΔ.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με πωλητές στις πρώτες δύο, με αγοραστές στην Επιχείρηση.

Εως τα 8,43 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 7,51 ευρώ στον ΟΠΑΠ, ενώ στη ΔΕΗ αγορές έχουν πραγματοποιηθεί έως τα 2,58 ευρώ. Χρηματιστές αποδίδουν τη διόρθωση από τα "τελευταία υψηλά" των 8,93 ευρώ (στη χθεσινή συνεδρίαση) και στην επικείμενη έξοδο της μετοχής από τον δείκτη Stoxx 600. Να σημειωθεί ότι τελευταία συνεδρίαση με τις μετοχές του ΟΤΕ και των Alpha Bank, Eurobank στον δείκτη είναι την επόμενη Παρασκευή (16/9), με τις μεταβολές να ισχύουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας (19/9).

Στα 7,07-7,18 ευρώ η μετοχή της Αεροπορία Αιγαίου, με τη χρηματιστηριακή της Πειραιώς να θέτει τον πήχη στα 8,50 ευρώ. Η χρηματιστηριακή "βλέπει" μείωση 25,4% στα κέρδη 6μήνου στα 17,2 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη ανακοινώνει τα αποτελέσματά της τη μεθεπόμενη Δευτέρα (19/9).

Καθημερινό... φαινόμενο να έχουν περάσει τέσσερις ώρες συνεδρίασης και στη θεωρούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση να μην έχει γίνει καν πράξη αρχής για μετοχές του δείκτη. Νωρίτερα -λίγο μετά τις 14:30- χωρίς ούτε μία πράξη ήταν οι μετοχές των Δρομέα, Ικτίνου, Kleemann, ΚΟΡΡΕ, Centrick και Paperpack. Στις 6 από τις 20 μετοχές ούτε μία πράξη, ενώ στις 5 ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 100 (!) ευρώ.

Στις 14:35 είχαν γίνει 9,9 εκατ. μετοχές -τα 3,3 εκατ. στην Πειραιώς. Στα 8,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v