Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία και οι 570 μονάδες

Στο κόκκινο παραμένει το Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να «ισχυροποιούνται». «Βαρίδι» η μετοχή της Coca Cola. Γύρισαν πτωτικά Πειραιώς, Alpha. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Aegean. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στο κόκκινο έχουν «γυρίσει» εδώ και ώρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βαθαίνει η διόρθωση που έχει ξεκινήσει μετά τις 11:00 στο Χ.Α.

Πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 10.727 μονάδων υποχωρεί ο DAX από το αρχικό των 10.780 μονάδων, με τις short θέσεις να ενισχύονται μετά τις 13:55, την ώρα που τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε οριακή μεταβολή του S&P στις 2.186 μονάδες. Την ίδια ώρα, o δείκτης VIX S&P 500 υποχωρούσε 1,17% στις 11,80 μονάδες.

Εξαρχής χωρίς κίνητρα (ούτε από την ΕΚΤ σήμερα, ούτε από το Eurogroup αύριο, πόσο μάλλον από τη ΔΕΘ), οι traders προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, που σταδιακά μετά τις 11:00-11:30 έγιναν πιεστικότερες.

Συνέπεια αυτών των πωλήσεων, δεδομένης μάλιστα της κλίσης της δεικτοβαρούς Coca Cola, η ενεργοποίηση περισσότερων πωλήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25. Μάλιστα το δημοσίευμα του Bloomberg -παρότι αναφέρεται σε λίγο έως πολύ γνωστά πράγματα- συνέβαλε στην επιβάρυνση της διάθεσης των παικτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Για τις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές, με συνέπεια ο Γ.Δ. να δοκιμάζεται στις 570 μονάδες και λίγο χαμηλότερα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η αδυναμία άμεσης επαναπροσέγγισης των 585 μονάδων ενισχύει το σενάριο της δοκιμασίας χαμηλότερα των 570 μονάδων.

Την ίδια ώρα, τα νεότερα δεν είναι και τα καλύτερα ούτε από τη Γερμανία, καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους 23 μήνες (τον Ιούλιο), απόρροια της χαμηλότερης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα αλλά και των επιφυλάξεων λόγω Brexit.

Είναι αυτό που νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου περιέγραφε ως «πολιτική... ύφεση που απειλεί την Ευρώπη». Επιπλέον, νωρίτερα το Ινστιτούτο DIW προέβλεπε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2017 και λόγω της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ωστόσο, το Χ.Α. δεν υποχωρεί επειδή διορθώνει έως 0,25% ο DAX, απλώς η κεκτημένη κλίση επιβαρύνεται περισσότερο. Αλλωστε όσα αναφέρονται από το BBG -και τη σύγκριση της ελληνικής αγοράς με εκείνες της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας- αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό και την αιτία της απαξίωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε αρνητικό έδαφος μετά τις 13:30 ο τραπεζικός κλάδος, παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης με τον ΔΤΡ έως τις 707,01 μονάδες, απ' όπου «γύρισε» προς τις 687,72 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα προς τις 680 μονάδες είναι διαμορφωμένες 2-3 βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον κλαδικό δείκτη.

Στο μείον και οι 4 συστημικές μετοχές, ενώ στην προηγούμενη αναφορά μας στο μείον ήταν μόνον αυτή της Εθνικής. Στη μετοχή της Alpha Bank πωλήσεις γίνονται και χαμηλότερα του 1,70 στο 1,69 ευρώ, ξεκινώντας από το 1,75 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης. Ανάλογη φορά για Πειραιώς, Eurobank, ενώ στη μετοχή της Εθνικής οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σταθερά μετά τις 11:30.

Εως τα 19,60 ευρώ οι πωλήσεις νωρίτερα στη μετοχή της Coca Cola, συνέπεια και της ανακοίνωσης για το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής στη Λιθουανία.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αγοραστές μόνο στη μετοχή του Οργανισμού (στα 7,49-7,65 ευρώ), ενώ στον ΟΤΕ δεν επιβεβαιώνεται η προσπάθεια υπέρβασης των 8,93 ευρώ, προϋπόθεση που είχε τεθεί σε προηγούμενη αναφορά μας. Απεναντίας στη μετοχή του ΟΤΕ βγήκαν πωλήσεις από τα υψηλά ημέρας (8,93 ευρώ) φτάνοντας μέχρι τα 8,74 ευρώ.

Πάνω από τα 7 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στο εύρος των 7,01-7,14 ευρώ), στο 0,52 ευρώ λίγο μετά τις 14:30 η μετοχή της Eurobank, της πρώτης από τις συστημικές τραπεζικές που «γυρίζει» προς το 0,520 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εάν εξαιρεθούν ΕΥΑΘ και MIG, όπου έχουν πραγματοποιηθεί τζίροι μεγαλύτεροι των 10.000 ευρώ και δευτερευόντως της κινητικότητας σε Ανεμος, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και Φουρλή, η υπόλοιπη λεγόμενη... μεσαία κεφαλαιοποίηση απλώς δεν υπάρχει.

Οσον αφορά στον Φουρλή, μέτριας έκτασης πωλήσεις συνεχίζονται και σήμερα σε τιμές έως 2,70% χαμηλότερα, στα 3,60 ευρώ.

Στις 14:40 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 14,2 εκατ. μετοχές, από τα οποία τα 3 εκατ. στην Πειραιώς και το 1,5 εκατ. στην ΕΤΕ. Τζίρος 12,5 εκατ. ευρώ, με το 48% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v