Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αδυναμία αντίδρασης» στο Χρηματιστήριο

Με ισχνό τζίρο (18 εκατ. ευρώ) ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την ανάκαμψη στην Ευρώπη. Πτώση για Alpha Bank, Eurobank ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο τίτλος της Deutsche Bank σημειώνει κέρδη 2,72%, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο και προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Η κίνηση του τίτλου της Γερμανικής Τράπεζας, θεωρήθηκε "σηματωρός" για πολλούς τίτλους Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με αποτέλεσμα την προσπάθεια γενικής ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν οι περισσότεροι των διεθνών αναλυτών παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, τόσο για την "υγεία" του Γερμανικού κολοσσού, όσο και για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, γενικότερα.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Die Zeit", "η Γερμανική Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Χρηματοοικονομικές Αρχές προετοιμάζουν σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank. Το σχέδιο διάσωσης θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Τράπεζα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια και δεν μπορεί να τα αντλήσει από την Αγορά. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει πως η Γερμανική Κυβέρνηση θα αναλάβει μερίδιο της Deutsche Bank, στο χειρότερο σενάριο".

Πάντως, πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως η Bafin (Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή) δεν επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας. Το δημοσίευμα διέψευσε και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως "δεν ετοιμάζει κανένα σχέδιο διάσωσης και πως δεν υπάρχει λόγος για εικασίες για ένα τέτοιο σχέδιο".

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκε πως η Deutsche Bank συμφώνησε να πουλήσει την Βρετανική της Μονάδα Ασφαλειών, "Abbey Life Assurance", στην "Phoenix Group Holdings", για 935 εκατ. Στερλίνες.

"Η πολιτική στήριξη για τον υπερμεγέθη Τραπεζικό Τομέα της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει", δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Andreas Dombret, ο οποίος συνέκρινε τις Τράπεζες με δεινόσαυρους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (!) Μιλώντας στην Βιέννη, ο κ. Dombret τόνισε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες των Τραπεζών και πως θα πρέπει να επιτραπεί στον κλάδο να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Απόλυτα επιφυλακτικοί, για τις Τραπεζικές μετοχές, γενικότερα, επιμένουν να δηλώνουν οι ξένοι διαχειριστές επισημαίνοντας ότι το σημερινό "τίναγμα της ψόφιας γάτας" ασφαλώς και δεν πείθει κανέναν, οι ακραίες, συνεχιζόμενες, ημερήσιες μεταβολές στις Τραπεζικές μετοχές απλά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος και τις τεράστιες ανησυχίες των επενδυτών, για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες και νέα πρόστιμα από Ρυθμιστικές Αρχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σημερινή μεταφορά σημαντικών κεφαλαίων στην Αγορά Κρατικών ομολόγων. Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 2ετων Γερμανικών ομολόγων να επαναπροσεγγίσουν τα ιστορικά χαμηλά, όπως και του 10ετούς Bund, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά όδευσαν τα 10ετή ομόλογα Φινλανδίας και Ισπανίας.

Εν μέσω αντικρουόμενων ειδήσεων - δηλώσεων, οι Ευρωπαϊκοί δείκτες επιχείρησαν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και την κίνηση αυτή, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων), προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας και μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό το οποίο "είδε" κατά τις τελικές δημοπρασίες.

Παρά τις σημαντικές βοήθειες που έδωσε στους βασικούς δείκτες ο ΟΠΑΠ (+2,54%), η υποχώρηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και της ΔΕΗ από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και το κλείσιμο και των πέντε τίτλων στο χαμηλό ημέρας, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στα χαμηλά ημέρας και με οριακά θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ πριν από αυτές είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες ανοδικές, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενη μέχρι τα 2,76 ευρώ (+3,76%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, η μετοχή γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,61 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 1,88%.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (-1,66%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά αναρριχήθηκε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του -2,95%. Αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα από την πρώτη ζώνη στήριξης των 5,10 - 5,00 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 4,60 - 4,50 ευρώ. Έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η πρώτη αντίσταση στα 5,60 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο Τραπεζικό ταμπλό, ίσως αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι χρειάστηκαν 56 ολόκληρα λεπτά συνεδρίαση, προκειμένου ο τίτλος της Τρ. Κύπρου (-1,41%) να πραγματοποιήσει την πρώτη συναλλαγή του, με 200 τεμ. στα 0,142 ευρώ (!) Και αυτός ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο στα μικρά, ημερήσια, κέρδη των βασικών δεικτών, έπαιξε η υποχώρηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση, του, αρχικά, θετικού προσήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-1,44%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 656,05 μονάδες (+2,88%), η μετοχή της Alpha Bank (-2,61%) μέχρι τα 1,57 ευρώ (+2,61%), της Εθνικής (+0,55%) μέχρι τα 0,188 ευρώ (+3,3%), της Eurobank (-2,15%) μέχρι τα 0,529 ευρώ (+3,52%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,14 ευρώ (+3,7%).

Για όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading, ενασχολούμενοι με τους παραπάνω τίτλους, όσο η μετοχή της Alpha Bank δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,69 ευρώ, της Εθνικής υψηλότερα των 0,197 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 0,54 ευρώ και της Πειραιώς υψηλότερα των 0,153 ευρώ, κάθε ανοδική αντίδραση, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές πρέπει να εκλαμβάνεται.

"Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Αγορά υπάρχει μία ανακούφιση ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και υλοποιείται η συμφωνία που υπάρχει με τους Πιστωτές, όμως παραμένουν ζητούμενα αν θα μπορέσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει τις Αποκρατικοποιήσεις και να αυξήσει τα Κρατικά έσοδα και να μεταφερθεί το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην πραγματική Οικονομία και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α." αναφέρει η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών.

Σαφώς πιο επιφυλακτικό, για το Χ.Α., το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο "οι επενδυτές δε βιάζονται να ρίξουν χρήματα στο Χ.Α. όπου η αξία μετοχών και ομολόγων έχει επανειλημμένως καταρρεύσει. Στελέχη Ελληνικών Επιχειρήσεων διαρκώς βομβαρδίζονται με τις συνηθισμένες ερωτήσεις για τους πολιτικούς κινδύνους, τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας, τους υψηλούς εταιρικούς φόρους και το μη ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα. Οι 'κουρασμένοι' επενδυτές αναμένουν η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους Πιστωτές, προκειμένου να μπορέσει να περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι".

"Η αποτίμηση υπάρχει, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Έλληνες Επιχειρηματικοί Ηγέτες και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι παρουσίασαν σε επενδυτές στο Λονδίνο μια σειρά λόγων για τους οποίους οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της Χώρας τα καθιστούν ελκυστικά. Αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα", σχολιάζει ο Michel Danechi της Duet Asset Management, επενδυτής που επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας $1,5 δισ. σε Αναδυόμενες Αγορές".

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς, από τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όμως οι ελάχιστοι θετικοί πρωταγωνιστές ίσως αξίζουν αυξημένης προσοχής.

Έτσι σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους, αλλά και σε υψηλά 106 μηνών έκλεισε ο τίτλος των Πλ. Θράκης (+4,37%), χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και σε μία πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,44 ευρώ (κλείσιμο 15/9).

Το διάγραμμα της Πλαστικά Θράκης από την αρχή του έτους

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η κίνηση από το "ζευγάρι" Σωλ. Κορίνθου (+10,39%) και Ελ. Καλώδια (+15,69%), με τους δύο τίτλους να κλείνουν και στο υψηλό ημέρας, αφού προηγήθηκε σημαντικό "άδειασμα των βιαστικών" (!)
Τεχνικά, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,12%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 1503 μονάδες είναι κοντινή και το 1513 κύρια αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι κοντά στο 1530. Οι 1489 και 1476 μονάδες στηρίξεις με τη δεύτερη και "stop" στο "long" του "Intraday".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αύξηση του Τραπεζικού κινδύνου στην Ευρώπη, λόγω Deutsche Bank, είχε αρνητικές επιπτώσεις και στον εγχώριο εισηγμένο Χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος βάλλεται και από τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, καίτοι δεν ανήκει στις συστημικές Τράπεζες" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η αύξηση των καταθέσεων κατά €1,3 δισ. τον Αύγουστο μπορεί να αποτελεί θετικό στοιχείο (μένει να διαπιστωθεί η πορεία αυτών και τους προσεχείς μήνες, κατά του οποίους οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων αυξάνονται κατακόρυφα), αλλά οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τη διαχείριση των NPEs και NPLs, έως και την ανάδειξη των διοικήσεων των Τραπεζών, προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η Κυβέρνηση, μέσω της υπερψήφισης του Πολυνομοσχεδίου χθες στη Βουλή, αφενός κατέστησε σαφές στους Θεσμούς ότι είναι διατιθέμενη να φέρει εις πέρας τη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ. και αφετέρου ότι παρά τις εξελίξεις σε ΜΜΕ και Τράπεζες ο Κυβερνητικός Συνασπισμός παραμένει αρραγής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η απόφαση του ΣτΕ για το διαγωνισμό των εγχώριων τηλεοπτικών αδειών, σε ένα διάστημα κατά το οποίο η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύεται και στο εξωτερικό.

Το πρώτο debate μεταξύ Clinton και Trump, στο πλαίσιο των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από 1½ μήνα, μπορεί να το κέρδισε η πρώτη, αλλά οι Αγορές δεν έδειξαν να πανηγυρίζουν, καθώς οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις είναι μικρές, με το παράδειγμα του δημοψηφίσματος του "Brexit" και των προσδοκιών που το συνόδευαν να είναι πολύ νωπές.

Η ολοκλήρωση του γ΄3μήνου στο εξωτερικό, μπορεί να φέρει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ δεν αποκλείεται και οι επενδυτές, κατά τις παραινέσεις μεγάλων ξένων Επενδυτικών Τραπεζών, να επιλέξουν μια περισσότερο αμυντική στάση ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και όχι μόνο.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό με τη λήξη της εβδομάδας τελειώνει και η προθεσμία ανακοίνωσης των εισηγμένων εταιρειών για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α΄6μήνου του 2016, με το σύνολο της πορείας τους να αποτιμάται την προσεχή εβδομάδα, όχι κατ' ανάγκη όμως και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από τεχνικής πλευράς συνεχίζεται το range trading των 38,12 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με το ζητούμενο να είναι η διάσπαση των ορίων με αυξημένο όγκο συναλλαγών για την αλλαγή τάσης.

"Κλείνοντας άξια αναφοράς είναι και η δημόσια εγγραφή της Housemarket ΑΕ (28 - 30/9/16), όπου δίνει τη δυνατότητα μικτής απόδοσης ετησίως 5% για 5 χρόνια με ελάχιστη τοποθέτηση τα €1.000,00 σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, ή και αρνητικές αποδόσεις" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και έκδηλη επιφυλακτικότητα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,24%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,31%).

Υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικρές, προς το παρόν, απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Χαμηλότερα πιέζονται Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η υποδιοικήτρια της Τράπεζα της Αγγλίας, Minouche Shafik, τόνισε πως "πιθανώς θα χρειαστεί περισσότερη χαλάρωση στη Βρετανία, μετά την αρκετά μεγάλη οικονομική ανατάραξη της απόφασης για 'Brexit'. Ο πιθανός χρόνος αυτής της τόνωσης θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των δεδομένων κατά τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι πρόσφατες ενδείξεις μελλοντικής δραστηριότητας υπαινίσσονται ότι η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι τόσο απότομη, ή ξαφνική, όσο φοβόταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 1,4%.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι παραδόσεις κεφαλαιουχικών αγαθών, μια κατηγορία που προσμετράται στο ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,4%. Ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης.

"Η Fed εξετάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στα ετήσια 'stress tests' των μεγάλων Αμερικάνικων Τραπεζών για να διαπιστώσει αν μπορούν να αντέξουν μια μεγάλη οικονομική κρίση", δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Janet Yellen σε ομιλία της σε επιτροπή του Κογκρέσου, αναφέροντας ότι "η Fed εξετάζει τώρα να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές στην μεθοδολογία των 'stress tests' και στη διαδικασία".

"Το υφιστάμενο κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' διατήρησης, θα αντικατασταθεί από ένα 'μαξιλάρι' που θα είναι πιο ευαίσθητο στα ρίσκα και πιο εξειδικευμένο στην κάθε εταιρεία, το μέγεθος του οποίου θα βασίζεται στα αποτελέσματα των 'street tests'. Για τις οκτώ μεγάλες Αμερικάνικες Τράπεζες που θεωρούνται σημαντικές για το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ο νέος υπολογισμούς του κεφαλαιακού μαξιλαριού θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων". σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δήλωση "προδίδει" τις ανησυχίες της Fed για το Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα και έχει τεράστια σημασία εν όψει Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών είχε μια χρονιά που θα προτιμούσε να ξεχάσει καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την Παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο νέα έκθεση εκτιμά πως μια εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη έρχεται το 2017. Η τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας ΕΥ με τίτλο "Global IPO Trends" τονίζει πως "μια επιστροφή στα επίπεδα - ρεκόρ του 2014 μπορεί να είναι υπερβολή, ωστόσο αναμένεται πως η δραστηριότητα του 2017 θα ξεπεράσει εκείνη του 2015". Παράλληλα σημειώνει ότι "οι αρχικές δημόσιες προσφορές σε Αναδυόμενες Αγορές εξακολουθούν να αυξάνουν ρυθμούς, καθώς παραμένουν περιορισμένες άλλες εναλλακτικές χρηματοδότησης".

Επιστροφή στο ΧΑ

Πολύτιμο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να χάνει η Ελληνική Οικονομία, με τη θέση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη να επιδεινώνεται. Η Χώρα καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 Κρατών στον Κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση "Global Competitiveness Report 2016 - 2017" του World Economic Forum, από την 81η μεταξύ 140 Kρατών, που κατείχε στην προηγούμενη αξιολόγηση ("Global Competitiveness Report 2015 - 2016").

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Aegean, στα 7,3 από 10,8 ευρώ δίνει η Wood σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "hold" από "buy". 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 569,15 μονάδες (+1,20%), στις 17.00 βρέθηκε στις 564,62 (+0,39%), μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε στις 563,12 και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 563,15 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Ο τζίρος εξαϋλώθηκε στα 18,8 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ). Alpha Bank και Eurobank απέσπασαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΥΔΑΠ κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο". Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.033 συμβόλαια).

Στα 5.699 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 771, 749 για τον Οκτώβριο και 22 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.502) κινήθηκε μεταξύ 1.495,5 και 1.517,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (68.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.961), Eurobank (4.473), Πειραιώς (4.622), Εθνική (2.493), MIG (1.315), ΟΤΕ (337), ΔΕΗ (415), Σωλ. Κορίνθου (1.007), Μυτιληναίο (148).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.801.029 τεμ.) και Eurobank (4.145.742 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v