Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για τις 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται με περιορισμένο τζίρο η ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, κινητικότητα σε blue chips. Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Viohalco. Πιέσεις για Lamda, Jumbo. Ποιοι τίτλοι «δοκιμάζουν» νέα υψηλά.

Επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρότερη στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει κοντινότερα προς το όριο των 600 μονάδων.

Εύλογα η προσοχή είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις -που θα ακολουθήσουν- του Μάριο Ντράγκι, την ώρα που στις αγορές διορθώνει η τιμή του πετρελαίου μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση.

Επιλεκτικές οι κινήσεις των traders στα πρώτα 35'-40' της συνεδρίασης στο ΧΑ, με τις συναλλαγές και τον τζίρο περίπου στα χθεσινά επίπεδα και μακράν χαμηλότερα των αυξημένων μεγεθών της συνεδρίασης της Τρίτης.

Από την αρχή, η προσοχή έχει στραφεί στις εισηγμένες/μετοχές της... επικαιρότητας, με τον ΟΤΕ στο προσκήνιο καθώς νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο 50.000 μετοχών στα 8,03 ευρώ, συνολικής αξίας 401.500 ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τον τζίρο στον τίτλο του Οργανισμού. Κινητικότητα για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή της ΔΕΗ, με ενδεικτικό το γεγονός πως στο πρώτο ημίωρο είχε πραγματοποιηθεί τζίρος κατά τι λιγότερος του μέσου όρου μηνός Σεπτεμβρίου.

Συναλλαγές, τζίροι και μόχλευση έχουν ενισχυθεί θεαματικά στη μετοχή της ΔΕΗ τον τελευταίο μήνα, κυρίως λόγω των εξελίξεων για τον ΑΔΜΗΕ. Ετοιμη η συμφωνία για τον Διαχειριστή, αναμένονται οι... προσφορές σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων, με τη μετοχή της Επιχείρησης να έχει ενισχυθεί 5,30% σε διάστημα εβδομάδος και 12,03% σε μηνός.

Ικανοποιητική κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, αλλά και σε Jumbo, MIG, Fourlis, Grivalia.

Χαρακτηριστικό της πρώτης ώρας η υποχώρηση του ποσοστού ως προς το σύνολο του τζίρου για τον τραπεζικό κλάδο στο 35%, κυρίως λόγω του υψηλότερου που έχει πραγματοποιηθεί στον ΟΤΕ αλλά και σε μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τζίρος που ξεπερνά το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ έχει πραγματοποιηθεί σε οκτώ εισηγμένες από τους δύο βασικούς δείκτες του FTSE.

Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε προσπάθεια (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών να δοκιμάσουν "τοπικές υψηλές τιμές" (έτους-τριετίας) για μία ομάδα εισηγμένων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Jumbo.

Παράλληλα συντηρείται η ανοδική τάση για μετοχές όπως των ΕΛΠΕ, του Fourlis ή της Viohalco.

Σε κάθε περίπτωση, σαφέστερη εικόνα θα διαμορφωθεί στην αγορά μετά τις 14:00 και περισσότερο όταν διαφανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ.

Στις 11:25 είχαν αλλάξει χέρια 5,3 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 4,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v