ΧΑ: Συνεδρίαση σε φορτισμένο πολιτικό κλίμα

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα, στον απόηχο των αποφάσεων του ΣτΕ και εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι «παίκτες». Σημείο αναφοράς και αντίσταση οι 600 μονάδες. «Κλειδί» ο τζίρος.

Στον ρυθμό των εξελίξεων με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ (και) το ΧΑ. Το τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας προοιωνίζεται πως θα είναι μεστό πολιτικών (αλλά όχι μόνο) κινήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών σήμερα Πέμπτη, τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα για αυτή την εβδομάδα.

Στις επόμενες κινήσεις μετά τη βαριά ήττα αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που στο ουσιαστικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης, «κλειδί» είναι το πού θα κριθεί ο πρώτος γύρος με τους δανειστές. Στο σχετικό θέμα των Σταμάτη Ζησίμου, Ελενας Λάσκαρη και Ρούλας Σαλούρου γίνεται λόγος για το παζάρι για τον προϋπολογισμό, υπό τον φόβο νέων μέτρων.

Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε ως φυσιολογική την προσπάθεια ορισμένων να προχωρήσουν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, δεδομένου ότι και μέχρι τα επίπεδα των 590 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (και των 1.560-1.565 μον. για τον FTSE25) καταγράφονται ικανοποιητικές αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδος.

Αίφνης (καθότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δεν είχε προεξοφληθεί από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς), το πολιτικό κλίμα φορτίζεται ακόμη περισσότερο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για την καταταλαιπωρημένη αγορά.

Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση αποκτά άλλο ενδιαφέρον -υπό το βάρος των όσων δρομολογούνται με αφορμή την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά-, την ώρα που οι traders είναι σε αναμονή τις τελευταίες ημέρες, με τη Wall Street στην τελική ευθεία προς την 8η Νοεμβρίου (Apple και Boeing δίχασαν τη Νέα Υόρκη), με τον Stoxx 600 σε τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση.

Σε στάση αναμονής οι traders στο ΧΑ, με το όριο των 600 μονάδων σημείο αναφοράς και αντίσταση για τους βραχυπρόθεσμους και με τον Οκτώβριο να κλείνει (και) χρηματιστηριακά τη Δευτέρα.

Παραμένει "ζωντανός" ο στόχος των 600 μονάδων "μετρά" ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σημειώνοντας πως όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 580 μονάδες παραμένει εντός παιδιάς η περιοχή των προ-Brexit τιμών, δηλαδή των 615-620 μονάδων.

Η αύξηση του τζίρου δεν "ξύπνησε" το ΧΑ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο τζίρος επανήλθε πάνω από το όριο των 30 εκατ. ευρώ (με συναλλαγές 32,6 εκατ. μετοχών), με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να αναδεικνύονται στους 2... σωματοφύλακες της αγοράς. Με σχεδόν οριακή μεταβολή για τον τραπεζικό κλάδο, στις 654,43 μονάδες ο ΔΤΡ, το μεγαλύτερο μέρος του... παιχνιδιού έγινε σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, την ώρα που η ΔΕΗ (ως τρίτη της 3άδας) ανέμενε το αποτέλεσμα για τον ΑΔΜΗΕ.

Οι συναλλαγές και οι τζίροι που άλλαξαν χέρια χθες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο αμφοτέρων, ενώ η κατάληξη του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική κ/ξ δικαιώνει όσους ενήργησαν στην εισηγμένη και στον κλάδο το τελευταίο διάστημα.

Εκτός συνόρων, στην Ευρώπη, μετρά (και) η βεβαιότητα πλέον πως η ΕΚΤ προτίθεται να επεκτείνει το QE πέραν του Μαρτίου του 2017. Εκτός, για τη Wall Street, απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις Προεδρικές στις ΗΠΑ.

Εντός συνόρων, κύριο θέμα οι τελευταίες εξελίξεις, που αδιαμφισβήτητα βαραίνουν (και) στην αγορά.

Στα της σημερινής συνεδρίασης και αυτής της Δευτέρας: δεδομένου ότι χθες επιχειρήθηκε μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων αλλά συνεχίστηκε και η μόχλευση σε συγκεκριμένους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θα κριθεί η στάση των traders, εάν δηλαδή θα επεκτείνουν τις κινήσεις τους ή θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Σημεία στήριξης για τον ΓΔ ήταν και παραμένουν -ούτως ή άλλως- στις 585-570 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλεται η τάση, που παραμένει long. Σε ενδεχόμενη δοκιμασία τιμών χαμηλότερων είναι υποχρεωτική η επανεξέταση της βραχυπρόθεσμης τακτικής μας. Ζητούμενο για τον δείκτη η επιβεβαίωση (ή όχι) των 1.552 μονάδων για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (προϋπόθεση που είχε τεθεί και στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας), σημειώνοντας ως αμέσως σημαντική χαμηλότερα αυτή των 1.538 με τις 1.564 μονάδες ως πλησιέστερης αντίστασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v