Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» τράπεζες και blue chips

Ηπιες απώλειες για το Γενικό Δείκτη, με τον τίτλο της ΔΕΗ να ξεχωρίζει μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΔΜΗΕ. Πτωτικό γύρισμα για τράπεζες, επιμένει ανοδικά η Eurobank. Βαρίδι η πτώση Coca Cola και ΟΠΑΠ. Απώλειες και για Viohalco, ΕΥΔΑΠ.

Με τάση από τη ΔΕΗ επιχειρείται στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η διατήρηση του Χ.Α. πάνω από τις 585 μονάδες.

Με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν ξεκινήσει αρνητικά και να συνεχίζουν με μικρές απώλειες και το κλίμα στο εσωτερικό φορτισμένο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι traders είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις πρώτες ενέργειές τους.

Με το... καλημέρα αυξημένες συναλλαγές και τζίρος, με τοποθετήσεις και από ισχυρά χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα στα πρώτα 15' να αλλάξουν χέρια πάνω από 80 χιλιάδες μετοχές, αξίας 260+ χιλιάδων ευρώ, ανεβάζοντας τον τίτλο στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ ακολουθούσαν Alpha Bank, ΟΤΕ και ακόμη 2-4 μετοχές.

Η ΔΕΗ λειτουργεί ως αντίβαρο για την αγορά μετά τα όσα διαδραματίζονται από χθες το βράδυ και προφανώς θα ρίξουν τη σκιά τους στο ήδη βαρύ περιβάλλον; Υπό προϋποθέσεις η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική, εάν και εφόσον στη συνέχεια της συνεδρίασης ενεργοποιούνταν και άλλες δυνάμεις.

Η κατάληξη του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid (δραστηριοποιείται σε εθνικά δίκτυα στην Κίνα) ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως μόνο με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσουν δύσκολες-σύνθετες ιδιωτικοποιήσεις και διάθεση ισχυρών μειοψηφικών μεριδίων σε νευραλγικούς τομείς, παρά με οποιαδήποτε άλλη.

Και καλώς ή κακώς, στις λεγόμενες «αγορές» αποτελέσματα όπως αυτό του ΑΔΜΗΕ (ή των 14 αεροδρομίων ή των όσων θα ακολουθήσουν) αρέσουν, διαμορφώνουν συνθήκες μόχλευσης.

Η περίπτωση της ΔΕΗ ενδεικτική και προοίμιο της αγοράς ενέργειας την επόμενη ημέρα (προοπτική στην οποία έχει επιμείνει η στήλη), με ολοένα ισχυροποιούμενο τον ιδιωτικό παράγοντα.

Από αυτή την άποψη ευρύτερα ο κλάδος θα κληθεί αργά ή γρήγορα να διαδραματίσει αυτόνομο ρόλο, θεωρώντας πιθανότατη -πλέον- την αυτονόμηση ενός «διευρυμένου κλάδου ενέργειας», όπου σταδιακά θα εισαχθούν και οι θυγατρικές των ήδη εισηγμένων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΕΛΠΕ, J&P ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Με την Επιχείρηση στο προσκήνιο, από τις πρώτες κιόλας εντολές απορροφήθηκαν οι όποιες ρευστοποιήσεις/πιέσεις έγιναν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά σε άλλες μετοχές/εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ετσι σταδιακά μετά τις 10:45-10:50 ενεργοποιήθηκαν αγορές από την Alpha Bank, τον ΟΤΕ, μέχρι τις άλλες τραπεζικές, αλλά και Μυτιληναίο, Grivalia, Πλαστικά Κρήτης κ.ά.

Στα 8,31 ευρώ ο ΟΤΕ, με σημείο-κλειδί τα 8,40 ευρώ, στα 7,95 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με σημείο αναφοράς τα 8,10 ευρώ. Ενώ, όπως εύστοχα παρατηρούσε αναγνώστης του euro2day.gr, ο 4ος... σωματοφύλακας Μυτιληναίος ενισχύεται στο «υψηλό 52 εβδομάδων» των 5,23 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στα 10,05 ευρώ ο Σαράντης, με τη μετοχή/εισηγμένη των 350 εκατ. ευρώ να επιβραβεύεται με αναβάθμιση/ένταξη στον FTSE 25. Οι αλλαγές (δες σχετικό θέμα) θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Η περίπτωση του Σαράντη είναι ενδεικτική των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, συνάμα δε μία δικαίωση όσων είχαν αναφερθεί σε αυτές.

Πάνω από τις 591 μονάδες ο Γ.Δ. λίγο πριν από τις 11:00, με συναλλαγές 2,1 εκατ. μετοχών, αξίας 2 εκατ. ευρώ. Με τον 25άρη κατά 0,35% υψηλότερα στις 1.568 μονάδες και τον ΔΤΡ κατά 0,75% στις 659 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v