Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Προς τις πρώτες στηρίξεις υποχωρούν τραπεζικός και Γενικός Δείκτης καθώς μερίδα επενδυτών επιλέγει να «κλειδώσει» κέρδη ενόψει τριημέρου. Ξεχωρίζει ανοδικά η ΔΕΗ. Σταθερές οι τράπεζες, κέρδη για Eurobank. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Viohalco. Χαμηλός ο (καθαρός) τζίρος.

Πληθαίνουν την τελευταία ώρα αυτοί που περνούν από το ταμείο και «κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Δεδομένου του ελαφρώς διορθωτικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, της εικόνας των futures από τη Wall Street αλλά και των τελευταίων εξελίξεων, σε συνδυασμό με το τριήμερο που ακολουθεί, αρκετοί traders προχωρούν σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις/κατοχύρωση υπεραξιών τους.

Συνέπεια αυτών, η περαιτέρω διόρθωση της αγοράς προς τις στηρίξεις των 585 μονάδων (και χαμηλότερα των 580 μονάδων), με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές/εισηγμένες και blue chips.

Εως τις 649,99 (!) μονάδες νωρίτερα ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να «ακουμπά» με απόκλιση... μοιρογνωμονίου στο όριο των 650 μονάδων, έως τις 1.549,33 μονάδες ο FTSE 25 (με όριο-στήριξη στις 1.550 μονάδες).

Πρόκειται για περιορισμένης έκτασης φυσιολογικές κινήσεις, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, καθώς επιχειρούνται σε στενό εύρος ελεγχόμενης διακύμανσης, με μέτριες συναλλαγές/ανάλογους τζίρους, χωρίς να μεταβάλλεται το βραχυπρόθεσμο momentum για την πλειονότητα των τίτλων του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό γιατί ο καθαρός τζίρος που είχε πραγματοποιηθεί μετά από τρεις και κάτι ώρες συνεδρίασης δεν ξεπερνούσε τα 12-13,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται τα 298 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στη μεταβίβαση των τριών μεγάλων πακέτων του Αστέρα στην Apollo Investment). Μάλιστα τζίρος αυτής της τάξεως (13 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλότερος του μέσου όρου (των 30 εκατ. ευρώ/συνεδρίαση) αλλά και χαμηλότερος της χθεσινής ημέρας.

Πάντα όσον αφορά στον καθαρό τζίρο, το 45% έχει αλλάξει χέρια σε Alpha Bank, Eurobank, ETE και Πειραιώς, με το υπόλοιπο να πραγματοποιείται σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου αλλά και των Viohalco, Coca Cola, Grivalia, Τιτάν, Jumbo, FF Group, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά.

Ενδεικτικό το ότι για 6 εισηγμένες η αξία είχε ξεπεράσει το όριο του 1 εκατ. ευρώ, ενώ για άλλες 8 το όριο των 100 χιλ. ευρώ.

Συνεπώς ο λόγος για μία... φτωχή σε συναλλαγές/τζίρο συνεδρίαση, με τους πωλητές-αγοραστές να μεριμνούν για τη διατήρηση των βασικών δεικτών εντός των επιτρεπόμενων ορίων μεταβολής (χωρίς να ακυρώνεται η τάση), με το stock picking να συνεχίζεται (κυρίως σε ΔΕΗ, Eurobank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ κ.ά.) και ορισμένους να κατοχυρώνουν θέσεις τους.

Εκτίμηση ορισμένων πως στο τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας -τελευταίας για τον Οκτώβριο- θα ενταθούν οι διεργασίες (κυρίως) στο πολιτικό πεδίο, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ που, όπως σημείωνε από νωρίς η Μαρίνα Μάνη, συνιστά βαριά ήττα για την κυβέρνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v