Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα ντιλς «βάλσαμο» για το Χρηματιστήριο

Οι συμφωνίες για Αστέρα Βουλιαγμένης, ΑΔΜΗΕ και Hilton που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δίνουν τον τόνο για την εγχώρια αγορά. Ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών και «θετικά» μηνύματα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Στις ξένες αγορές και στις εξελίξεις στο εσωτερικό στρέφεται η προσοχή την εβδομάδα, που έρχεται.

Τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αυτή της Δευτέρας, με τον Γενικό Δείκτη στις 588,67 μονάδες να "μετρά" απώλειες 1,21% σε διάστημα μηνός. Κύριος υπαίτιος αυτής της αρνητικής απόδοσης ο τραπεζικός κλάδος, καθώς με τον ΔΤΡ στις 660,51 μονάδες υποχωρεί 4,16% στο ίδιο διάστημα.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης... έσπασε το ανοδικό σερί τριών εβδομάδων, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να εστιάζει στη μείωση των συναλλαγών (για τις 4 συνεδριάσεις της εβδομάδος) καθώς σύμφωνα με στοιχεία τις Beta Sec διαμορφώθηκαν στα 24,1 από 31,4 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Η αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 600 μονάδων παρά τις αλλεπάλληλες δειλές προσπάθειες δεν ακυρώνει το σενάριο της κίνησης του ΧΑ πάνω από αυτή την περιοχή με στόχο την κάλυψη του κενού, που είχε δημιουργηθεί στο διήμερο 23-24 Ιουνίου με αφορμή το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος εδώ και καιρό η κίνηση του ΓΔ έως τις 615-620 μονάδες και βλέπουμε...

Δεδομένης της υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου το βάρος αυτής της προσπάθειας έπεσε σε μία ομάδα δεικτοβαρών μετοχών/εισηγμένων που έχουν διαφοροποιηθεί από τις τράπεζες και στην πλειονότητα τους παρουσιάζουν απόδοση καλύτερη από αυτήν της αγοράς. Είναι άλλωστε και το μόνο ενεργό μέρος του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς καθημερινά συγκεντρώνει περισσότερο από το 90% των συναλλαγών και του τζίρου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως παρά τη μη υπέρβαση των 600 μονάδων την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν ειδήσεις και εξελίξεις που αρέσουν στις "αγορές".

Κατ΄ αρχήν η εκχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, δευτερευόντως η μεταβίβαση του Αστέρα από την Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Hilton αλλά και επί μέρους κινήσεις έδωσαν τον τόνο τους στην αγορά. Παράλληλα κατέδειξαν τους δύο από τους λιγοστούς κλάδους/τομείς όπου θα επικεντρώνεται (και στη συνέχεια) το ενδιαφέρον των ξένων: ενέργεια, τουρισμός/ξενοδοχεία.

Στο διάστημα αυτό φάνηκε επίσης πως αυτή την φορά είναι η κυβέρνηση που επιδιώκει το ταχύτερο δυνατόν "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης (το τι θα γίνει τελικά είναι ένα άλλο θέμα), ότι οι δανειστές το συζητούν να κάνουν παραχωρήσεις στην ελληνική πλευρά (προκειμένου να κερδίσει και πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση) και πως business σαν του ΑΔΜΗΕ, των ξενοδοχείων θα κλείνονται.

Προφανώς στα θετικά των ημερών και η εκταμίευση των υπολειπόμενων 1,7 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ποσά που θα δώσουν κάποιες "ανάσες" στην χειμαζόμενη πραγματική οικονομία, στην αγορά. Την ώρα που όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη με χρέη στην εφορία είναι 4,3 εκατ. φορολογούμενοι , καθώς οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο να διαμορφώνονται στα 9,035 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει μεν διαπραγματεύσεις δανειστών - Αθηνών έχει όμως την εντεινόμενη πολιτική «ρευστότητα», την κυβέρνηση σε θέση άμυνας να θεωρεί, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ότι χάθηκε μία μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή η αντιπολίτευση κλιμακώνει τον πόλεμο για τις άδειες.

Ενταση στο πολιτικό πεδίο έχει ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου, την ακόμη πιο επιφυλακτική στάση των ξένων και την εύλογη αποχή τους από το ΧΑ. Θα φανεί άμεσα κατά πόσον η σημαντική μείωση των συναλλαγών οφείλεται και σε αυτή την παράμετρο.

Εσωτερικές εξελίξεις και ξένες αγορές εκτιμάται πως θα είναι οι ρυθμιστές της τάσης με την Wall Street να έχει εισέλθει στην... τελευταία στροφή προς τις Προεδρικές της Τρίτης 8 Νοεμβρίου.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η προσοχή των traders εστιάσθηκε στα εταιρικά αποτελέσματα με το πετρέλαιο να κινείται σταθεροποιητικά και τον χρυσό να ενισχύεται. Με απώλειες στην Φρανκφούρτη ο DAX καθώς (και) η Ευρώπη έχει στραμμένη την προσοχή της στις ΗΠΑ.

Στις εξελίξεις-που δρομολογούνται με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ- στρέφεται η εγχώρια αγορά (την ίδια ώρα, που η Ελλάδα κατρακυλάει κι άλλο σε όλους τους σχετικούς πίνακες, τελευταία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις φιλικότερες προς τις επενδύσεις χώρες...) με τους traders να περιορίζονται σε άκρως επιλεκτικές κινήσεις.

Για περίοδο stock picking και όχι συνολικότερης ανόδου της αγοράς κάνουν λόγο εδώ και εβδομάδες οι επαγγελματίες και προτάσσουν τη περίπτωση του Αστέρα, του Σαράντη αλλά και της ΔΕΗ, του ΟΤΕ επίσης όμως και μικρότερων εταιρειών με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν.

Με αφορμή την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 12,03% σε διάστημα μηνός, λόγω της ιστορικής συμφωνίας (καθότι επιτεύχθηκε μετά από σχεδόν 10 χρόνια αντιπαραθέσεων) ΔΕΗ- Αλουμίνιον της Ελλάδος η μετοχή του Μυτιληναίου "έτρεξε" ένα 37,53% (στο ίδιο διάστημα η μετοχή της ΜΕΤΚΑ ενισχύθηκε 4,54%), με "όπλο" την επικείμενη αναβάθμιση στον FTSE25 η μετοχή του Σαράντη έφθασε στις 21 Οκτωβρίου μέχρι τα "υψηλά" των 10,45 ευρώ, με την προοπτική των εξελίξεων στον Αστέρα ο τίτλος ενισχύθηκε 33,93% πάντα σε μηνιαία μέτρηση.

Περιπτώσεις ενδεικτικές της εικόνας της αγοράς που πίσω από την συσσώρευση σε στενό εύρος 50 μονάδων έδωσε και θα εξακολουθήσει να δίνει (με επιμονή, συνεχή παρακολούθηση και καλή τεχνική ανάλυση...) αποδόσεις στα επί μέρους. Και για τους πιο συντηρητικούς και για τους πιο ριψοκίνδυνους.

Εκτός των περιπτώσεων, που αναφέρθηκαν αποδόσεις έδωσαν ο ΟΤΕ με 6,51% (για τους συντηρητικότερους) αλλά και τα Πλαστικά Κρήτης (15,12%), τα Πλαστικά Θράκης (10%) ενώ μετά από καιρό "αφυπνίστηκαν" μετοχές όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (9,07%) ,ο ΑΝΕΜΟΣ (6,05%) κ.α. που ευτυχώς σε εβδομαδιαίους κύκλους της αγοράς αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα σε όσους επιλέγουν το stock picking και όχι το... κυνήγι των δεικτών.

Δεδομένης της... δυσανεξίας της αγοράς να κινηθεί συνολικά υψηλότερα οι επιλογές των tradres θα περιορίζονται σε λιγοστές, μετρημένες μετοχές που κινούνται κόντρα στην στασιμότητα και την "φτωχή" εικόνα του ΧΑ.

Πρακτικά όσο η αγορά δεν δίνει πειστικές ενδείξεις συνολικότερης κίνησης για πάνω από τις 615-620 μονάδες οι βραχυπρόθεσμοι θα περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις.

Τεχνικά, η περιοχή των 593 μονάδων (εκθ. 200άρης) αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον ΓΔ με τις 605/607 την αμέσως επόμενη κρίσιμη περιοχή.

Κλείνοντας την Δευτέρα ο Οκτώβριος οι αγορές θα μετρούν μόλις 5 συνεδριάσεις πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα. Οσον αφορά στο ΧΑ ζητούμενο παραμένει η επιβεβαίωση των στηρίξεων στις 585 και 580 μονάδες παρά η κίνηση πέραν των 605 μονάδων, κάτι που με τη παρούσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις θα αποτελούσε έκπληξη εάν υλοποιούνταν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v