Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικές κινήσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Εθνική από το τραπεζικό ταμπλό. Μέτριος ο τζίρος. Σε ποιες μετοχές παρατηρείται κινητικότητα.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο
Προσεκτικά βήματα στις ευρωπαϊκές αγορές, τη... μεθεπόμενη συνεδρίαση του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

Μεικτές τάσεις και επιφυλακτικότητα από Μιλάνο και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ μεθαύριο Πέμπτη.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη γείτονα χώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων του χθεσινού Eurogroup το ΧΑ. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας χαρακτηρίσαμε αμφίσημα τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση, με την Αθήνα να παίρνει μεν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά να παραμένει όμηρος της αντιπαράθεσης ΔΝΤ- ΕΕ, επί της ουσίας Ουάσιγκτον - Βερολίνου.

Εξελίξεις που αποτυπώνονται εύγλωττα στο ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στην απόδοση των ομολόγων των κρατών του "ευρωνότου", αλλά και στη διακύμανση βασικών δεικτών, ισοτιμιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ανοδικά αντιδρά ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, με τη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena να υποχωρεί αλλά άλλων τραπεζικών να ενισχύεται.

Στο 1,0779 η σχέση EUR/USD, στις 2.204 μονάδες, λίγο υψηλότερα τα futures του S&P στη Wall Street, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας που επικρατεί ευρύτερα.

Σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκές αγορές θα επηρεαστούν ανάλογα από την ταχύτητα που θα δρομολογηθεί σταθερό κυβερνητικό σχήμα στη Ρώμη και την αποτελεσματικότητα των αμυντικών ενεργειών που υλοποιεί η ΕΚΤ.

Στο ΧΑ, το κλίμα αποτυπώνεται στις μέτριες συναλλαγές και στον τζίρο, αισθητά χαμηλότερο του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο το 84% του μέτριου τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των traders. Αλλωστε είναι ο τραπεζικός κλάδος που οδήγησε το ΧΑ στον απεγκλωβισμό του από τα επίπεδα των 585 και την αντίδραση του ΓΔ έως τις 635 μονάδες. Είναι αυτός που απέφερε τα μεγαλύτερα κέρδη στα funds τον Νοέμβριο και παραμένει ο κινητήριος μοχλός της κίνησης από τα τελευταία "τοπικά χαμηλά" των 600 μονάδων της 29ης Νοεμβρίου προς τα "τοπικά υψηλά" των 630 μονάδων.

Με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, συγκριτικά υψηλός τζίρος σε Alpha Bank αλλά και Εθνική.

Στο 2/1 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών, με 32 μετοχές στο συν και 13 από τις 25 του δείκτη με αγοραστές.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές των FF Group, Motor Oil, METKA αλλά και ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Σαράντη, ΔΕΗ, Lamda Development κ.α

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, είχαν αλλάξει χέρια 17,9 εκατ. μετοχές, με τζίρο 8,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v