Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάρυνε το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη καθώς στο επίκεντρο επιστρέφουν οι διαπραγματεύσεις για αξιολόγηση και χρέος. Πτώση άνω του 2% για τον τραπεζικό κλάδο. Επιμένουν υψηλότερα Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil και Τιτάνας.

Βάρυνε το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Σε κλίση οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις στην Ιταλία εύλογα στο επίκεντρο της προσοχής των traders.

Τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα έχουν περιοριστεί, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX από τις 10.738 προς τις 10.700 μονάδες και του Γενικού Δείκτη από τις 626 προς τις 619 μονάδες.

Σε αρνητικό πρόσημο "γυρίζει" το ΧΑ, με τον ΓΔ -λίγο πριν τις 14:50- κατά 0,35% χαμηλότερα στις 617 μονάδες, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 1,55% στις 805 μονάδες.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών, ανάλογου τζίρου στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενθαρρυντική ένδειξη την αντίδραση του ΜΙΒ στο Μιλάνο προς τις 17.185 μονάδες και το ιταλικό 10ετές οριακά χαμηλότερα του ορίου του 2%, ενόσω συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση της MdP di Siena.

Στο ΧΑ ακολουθείται ανάλογη τακτική, με τους long να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους από τα "υψηλά ημέρας" στις 12:00-12:15, σημείο που κορυφώθηκε η ημερήσια τάση με πτωτικό "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου όπου και το κυριότερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού.


Το γεγονός της κατοχύρωσης θέσεων στα "υψηλά ημέρας" καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των πιο βραχυπρόθεσμων παικτών καθώς πέραν της εξασφάλισης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η ελληνική πλευρά παραμένει... όμηρος της διελκυστίνδας των δανειστών για υψηλά πλεονάσματα και του κινδύνου λήψης νέων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν δέχεται μέτρα λιτότητας μετά το 2018.  

Ευαίσθητο το ΧΑ στα της δεύτερης αξιολόγησης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επανέρχονται άμεσα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα... περαιτέρω. Οπερ η δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα των traders μέχρις ότου αποσαφηνισθεί και πάλι η διάθεση/τάση της άλλης πλευράς.

Πιο ευαίσθητος ο τραπεζικός κλάδος, με τους αρχικούς αγοραστές να δίνουν τη σειρά τους σε πωλητές μετά τις 14:30, με τον ΔΤΡ από τις 834 προς τις 810 μονάδες καθώς αρκετοί παίκτες κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Στο μείον ETE, Eurobank, Alpha Bank, σταθερή στο 0,201 ευρώ η Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζικών, η βραχυπρόθεσμη τάση επηρεάζεται από τις δεικτοβαρείς μετοχές των FF Group, TITAN, Motor Oil, Jumbo αλλά και ΜΕΤΚΑ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco κ.α. Στα υπόψη η ανοδική αντίδραση της Coca Cola -της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του ΓΔ μετά την Alpha Bank- στα 19,50 ευρώ.

Στις 14:50 είχαν αλλάξει χέρια 81 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 27,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v