Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρελάνς και θετικό πρόσημο στο τέλος

Σημαντικές διακυμάνσεις στη συνεδρίαση με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup. Εθνική, ΔΕΗ, Lamda και Βιοχάλκο στους κερδισμένους. Ηπια υποχώρηση για Eurobank.

ΧΑ: Ρελάνς και θετικό πρόσημο στο τέλος

Με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες να περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αυξάνοντας τα κέρδη λίγο πριν το κλείσιμο και τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, εν όψει της Πέμπτης, 8ης Δεκεμβρίου, όπου διά στόματος Mario Draghi οι Αγορές θα πληροφορηθούν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, επόμενο ήταν οι ενεργοί παίκτες του Χ.Α. να προσπαθήσουν, μάλλον ανεπιτυχώς, να αποκρυπτογραφήσουν τους χθεσινούς χρησμούς του Eurogroup, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται για το τελικό συμπέρασμα και την περαιτέρω πορεία της Αγοράς, οπότε οι περισσότεροι των ενεργών παικτών προτίμησαν την καταγραφή σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας κάποιο "Χριστουγεννιάτικο δώρο" από πλευράς Draghi, το οποίο θα μπορούσε να διατηρήσει το ανοδικό momentum.

"Η πολιτική αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει στο πρόγραμμά της το Ελληνικό χρέος", υποστηρίζει ο Florian Baier, οικονομολόγος στη Fathom Consulting.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές και μετά και την χθεσινή συμπεριφορά, στον απόηχο του αποτελέσματος του Ιταλικού δημοψηφίσματος, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως μετά το "κάζο" του "Brexit" οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν "απλώσει δίχτυ ασφαλείας", ώστε οι Αγορές να απορροφήσουν, χωρίς ιδιαίτερους "κραδασμούς", κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.

Ερχόμενοι "εντός των τειχών" και όπως προαναφέρθηκε, απόλυτα διιστάμενες είναι οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών, που διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τις ανακοινώσεις - δηλώσεις, που ακολούθησαν το χθεσινό Eurogroup και αφορούσαν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτούς, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν θετικά, έστω και αν ήταν προεξοφλημένα από την Αγορά, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά από την άλλη η υποχρέωση δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2018, αλλά και για μερικά χρόνια μετά, δεν δίνουν ανάσες στην εγχώρια Οικονομία, ενώ δεν είναι θετική εξέλιξη το ότι η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή και δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με αναλυτή Ιδιωτικής ΑΧΕ "το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2018, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμφωνήσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, που έχει ως στόχο η Τρόικα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πρώτον ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι, κυρίως, μεταξύ ΔΝΤ και Τρόικας και δεύτερον, προκειμένου το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο έχουν θέσει ως όρο οι Γερμανοί και όχι μόνο, απαιτούνται νέα μέτρα για κάθε έτος από το 2018 μέχρι το 2021, τουλάχιστον, έτσι ώστε το πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5%".

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, η προσοχή των ενεργών χαρτοφυλακίων θα μετατεθεί στην ΕΚΤ και την συνεδρίαση της Πέμπτης, με αποτέλεσμα το σταδιακό "σβήσιμο" του τζίρου (σήμερα ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), χωρίς να αποκλείονται μικρές μετακινήσεις κεφαλαίων, από κατοχύρωση κερδών στον Τραπεζικό κλάδο και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλής και μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης, με "ελκυστικά" θεμελιώδη.

Εννοείται ότι τέτοιου είδους κινήσεις απευθύνονται μόνο σε χαρτοφυλάκια μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των εγκλωβισμών, σε περίπτωση μεταφοράς του ανακυκλούμενου ενδιαφέροντος, εκ νέου, στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Ξεκινώντας από την αποκωδικοποίηση των ανακοινώσεων του χθεσινού Eurogroup και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να προαναγγέλλει άμεση ενεργοποίηση τις επόμενες εβδομάδες. Θα πάρει κάποιο χρόνο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM, αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συνέδεσε την εφαρμογή τους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα άσχημα νέα είναι ότι οι Επικεφαλής της Τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την Ελληνική Κυβέρνηση ένα ισχυρό πακέτο μέτρων, το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το οποίο θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο για μερικά χρόνια. Στο πακέτο αυτό, από το ανακοινωθέν του Eurogroup προκύπτει ότι θα περιληφθεί και ένας νέου τύπου 'κόφτης".

Από την άλλη, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους Υπουργούς ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωζώνη και την Αθήνα, για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την Αγορά Εργασίας και λεπτομέρειες σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Eurogroup στο τέλος της συνεδρίασης ανέφερε ότι "το ΔΝΤ σχεδιάζει ακόμα να λάβει μέρος στο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό", με την Ελληνική Πλευρά να προειδοποιεί, μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι "τις επόμενες εβδομάδες δεν θα πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα".

"Θεωρούμε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι εντελώς 'ιδεολογική' και υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη "έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της Εγχώριας Επενδυτικής Αγοράς η πορεία της αποκλιμάκωσης που ακολουθούν οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το τελευταίο τρίμηνο. 

"Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές καλούνται να προεξοφλήσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για στήριξη του Τραπεζικού Τομέα της Ευρωζώνης καθώς και να αποτιμήσουν την πορεία της Αξιολόγησης" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Κρίσιμες οι πιθανές μεθαυριανές αναφορές του Mario Draghi, στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και τις σκέψεις για αποδοχή των Κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης. Με δεδομένη τη βραχυχρόνια υπεραγορασμένη θέση στην οποία βρέθηκαν αρκετοί τίτλοι, οι αγοραστές προτιμούν οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κέρδους να έχουν περισσότερο χρονικό, παρά ποσοτικό χαρακτήρα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημειώνει τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο του τελευταίου ενός μήνα.

"Το 'stop' στους αγοραστές θα δοθεί με κίνηση της απόδοσης υψηλότερα από το 7% (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση στο 6,71%), εξέλιξη που θα έθετε εν αμφιβόλω και τη συνέχιση της συγκρατημένης αισιοδοξίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Δείκτη" εκτιμά ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ενδιαφέρουσα συναλλακτική δραστηριότητα (5,9 εκατ. ο τζίρος στο ημίωρο, 9,3 εκατ. στην πρώτη ώρα), όμως σταδιακά "έσβηνε" ο τζίρος και οι αγοραστές έχαναν δυνάμεις, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και τα πράγματα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., μπορεί να είχαν χειρότερη, ενδοσυνεδριακή, εικόνα, αν ακόμα και στα "δύσκολα" της ημέρας οι ΔΕΗ (+2,30%) και Motor Oil (+1,50%), δεν διατηρούσαν το θετικό πρόσημο από αρχής μέχρι τέλους.

Αυτά, μέχρι τις τελικές δημοπρασίες και την εμφάνιση νέων αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα, πλην Eurobank, οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι να γυρίσουν και να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σαφώς μεγαλύτερο volatility σημειώθηκε, ως συνήθως, στον Τραπεζικό κλάδο, όπου ο Τραπεζικός δείκτης (+0,59%) κινήθηκε μεταξύ 834,38 (+1,96%) και 791,92 μονάδων (-3,23%), η μετοχή της Alpha Bank (+0,54%) μεταξύ 1,87 (+1,63%) και 1,77 ευρώ (-3,8%), της Εθνικής (+2,27%) μεταξύ 0,226 (+2,73%) και 0,216 ευρώ (-1,82%), της Eurobank (-1,13%) μεταξύ 0,718 (+1,41%) και 0,68 ευρώ (-3,95%) και της Πειραιώς (+1%) μεταξύ 0,21 (+4,48%) και 0,131 ευρώ (-4,98%).

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στους ημερήσιους traders και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς αμφιβολία εδώ και αρκετές συνεδριάσεις προσπαθεί να ξεχωρίσει ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,54%), ο οποίος συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι. Η ανοδική διάσπαση των 6,29 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,50 και 6,70 ευρώ.

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου η Χαλκόρ (+1,94%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αυξάνοντας συναλλαγές και υποχωρώντας σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς (το bid χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο) ήταν το σημερινό +4% για την Ιντερτέκ.

Αυξάνει συναλλαγές ο Νηρέας (+1,72%) που θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 0,179 - 0,183 ευρώ, για να αλλάξει τεχνικά επίπεδα, ενώ σε νέα υψηλά εννέα ετών και πλέον (τιμές Ιουλίου 2007) και στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση τα Πλ. Θράκης (+3,43%), δίνοντας το τεχνικά ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 2,05 ευρώ. Με δεδομένο ότι ακόμα και σε αυτές τις τιμές, ο τίτλος διαπραγματεύεται με "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e, ακόμα και αν η χρήση τελείωνε στις 30/9/2016, πιθανή υπέρβαση της ζώνης 2,15 - 2,22 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο minimum κίνησης προς τα 2,70 - 2,80 ευρώ.

Σε υψηλά αντίστοιχα του Ιουλίου 2007 τα Πλαστικά Θράκης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πυκνές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν τα Ευρωπαϊκά δρώμενα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Ιταλοί Ψηφοφόροι συντονίστηκαν με το πνεύμα Ευρωσκεπτικισμού, που είναι διάχυτο στους Πολίτες των Χωρών της Ε.Ε. και είχε ήδη εκδηλωθεί με το "Brexit" του Ιουνίου. Απάντησαν αρνητικά στον Mateo Renzi, στα αιτήματα ενίσχυσης της Κεντρικής Εξουσίας, που ερμηνεύεται ως τελική ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωδιευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Από την άλλη πλευρά, οι Αυστριακοί απέτρεψαν την εκλογή ενός Προέδρου, έστω και με ρόλο συμβολικό, προερχόμενου από τον Ακροδεξιό χώρο, εξέλιξη θετική ενόψει της σημαντικής Γαλλικής εκλογής Προέδρου τον Απρίλιο του 2017.

Ωστόσο, η αντίδραση των Αγορών ήταν απροσδόκητη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού στο σύνολό τους οι Ευρωπαϊκές Αγορές αναρριχήθηκαν ψηλότερα, αγνοώντας τις ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές για την Ευρωπαϊκή συνοχή!

Οι Αγορές αγνόησαν τα των πολιτικών εξελίξεων, θεωρώντας ότι τα Οικονομικά Κέντρα που δρομολογούν τις αποφάσεις, έχουν την απαραίτητη ισχύ να αποτρέψουν εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αναταραχή.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρωγό του εγχειρήματος, έτοιμη να προσφέρει άφθονη ρευστότητα με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, θεωρούν ότι η ατζέντα δράσεων θα συνεχίσει να εκτελείται από τον επόμενο Ιταλό Πρωθυπουργό και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Ιταλικών Τραπεζών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς, χωρίς να υπάρξουν "κουρέματα" για τους Ομολογιούχους - Καταθέτες. Επί του παρόντος τουλάχιστον, με τον Mario Draghi να είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση μέχρι ότου ολοκληρωθούν.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται συντονισμένα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και με τις Τράπεζες να καθοδηγούν το σχετικά βελτιωμένο ημερήσιο τζίρο.

Οι αποφάσεις του Eurogroup που θα αφορούν τα της 2ης αξιολόγησης, μετατέθηκαν για το επόμενο έτος, καθώς παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι διαφορές για τα Εργασιακά και τα Δημοσιονομικά, με αιχμή τα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Αποδεκτές έγιναν μόνο οι διευθετήσεις για το χρέος που θα είναι ευεργετικές μετά το 2030, μπορούν όμως να βοηθήσουν σε κάποια ακόμη αναβάθμιση της πολύπαθης Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους πιστοληπτικής ικανότητας.

Πάντως, η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν προϊδεάζει για ψηλότερες επιδόσεις του Γενικού Δείκτη, ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, εξέλιξη αρνητική για το πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων. Το σενάριο της μεταβλητότητας με ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι το πιθανότερο.

Στο εξωτερικό, τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ, για τον Νοέμβριο, πιστοποίησαν ότι η Federal Reserve θα δρομολογήσει, πιθανότατα, τις επιτοκιακές αυξήσεις που έχει αναγγείλει εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι η ατζέντα των δράσεων του Τραμπ, θα περιλάβει πιθανώς και μέτρα δασμολογικού χαρακτήρα, πέραν του πακέτου τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσω αύξησης δαπανών και μείωσης φόρων.

"Θα πρόκειται για κινήσεις που θα οδηγήσουν στον προστατευτισμό, με τα αντίποινα από άλλες Χώρες (Κίνα κ.α.) να είναι σχεδόν βέβαια, οδηγώντας σε αναταραχή την Παγκόσμια Οικονομία και κατ’ επέκταση τις Αγορές που δεν ευνοούνται από το κλίμα περιστολής της Παγκοσμιοποίησης" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με μικρές απώλειες (-0,16%), από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Kospi (+1,35%), μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ν. Κορέας ότι το 68% του προϋπολογισμού του 2017 θα ξοδευτεί το πρώτο εξάμηνο του έτους ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Προς τα υψηλά ημέρας οδεύουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος "στριφογυρίζουν" οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για US Oil και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το βασικό επιτόκιο της Reserve Bank of Australia διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% όπως αναμενόταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2014.

"Υπάρχουν έτοιμα μέτρα για να επιτραπεί η Κρατική βοήθεια προς την 'Banca Monte dei Paschi di Siena', όμως θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών", δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα. "Η Τράπεζα εξετάζει την ιδέα της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, με την οποία θα αποφεύγονταν η ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών κανόνων για το 'bail-in", ανέφερε η μια πηγή. Σύμφωνα με το Reuters, "κορυφαία στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας θα πραγματοποιήσουν επαφές με την ΕΚΤ, ενώ η συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αναβλήθηκε για την Τετάρτη, ή την Πέμπτη".

"Η Βρετανική Κυβέρνηση αφουγκράζεται προσεκτικά τις ανησυχίες του τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών για το 'Brexit", δήλωσαν από κοινού ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο Υπουργός "Brexit", Ντέιβιντ Ντέιβις. "Θέλουμε την καλύτερη συμφωνία για το εμπόριο των Βρετανικών Αγαθών και Υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της κορυφαίας στον Κόσμο Βιομηχανίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών που έχουμε", ανέφεραν οι δύο Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με στελέχη του Τομέα. Μεταξύ των παρευρισκόμενων στη συνάντηση ήταν ανώτατα στελέχη από την Lloyd's, την Barclays, τη Santander, την Goldman Sachs, τη BlackRock, τη M&G Securities και το London Stock Exchange Group.

Με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι του 1,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η παραγωγικότητα, η οποία μετράει την ωριαία παραγωγή ανά Εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1%. Η άνοδος έβαλε τέλος σε τρία διαδοχικά τρίμηνα πτώσης. Η παραγωγικότητα υποχώρησε με ρυθμό 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και έμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η παραγωγικότητα θα αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 3,3%, μετά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% το τρίτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο 2,9%.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Οκτώβριο κατά 17,8% στα $42,6 δισ., από $36,2 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,8% στα $186,4 δισ., ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,3% στα $229 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε "ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, "κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, το 2018".

Σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ιταλία ίσως αντιμετωπίζει περίοδο αβεβαιότητας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά και με εναλλαγές προσήμων, για να κινηθεί ανοδικά με πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 627 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 626,57 μονάδες (+1,01%). Σταδιακή υποχώρηση των αγοραστών και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έφεραν τον Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 614,59 μονάδες (-0,92%), ενώ η νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης είχε σαν αποτέλεσμα, στις 17.00, ο Δείκτης να βρεθεί στις 620,84 (+0,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 622,52 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 50,3 εκατ. από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ). Μετά το χθεσινό 70%, σήμερα οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΔΕΗ και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η Grivalia. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development.

Παραμένουν τα τεχνικά δεδομένα και μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι αγοραστές καλούνται να υπερβούν, πειστικά, το πρόσφατο υψηλό στις 634 μονάδες, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για το υψηλό έτους στις 659 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό 8/6, 658,99 μονάδες). Από πλευράς στηρίξεων, μεγάλη βαρύτητα έχουν οι 600 μονάδες, ενώ ακολουθούν οι 594, 588 - 585 και 572 μονάδες. Στο ημερήσιο παραμένουμε "Long" με το "stop" στο 605 σε κλείσιμο.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20%), οι 1700 μονάδες είναι κοντινή και οι 1715 κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης στο 1741 σε πρώτη φάση. Το 1657 κοντινή σημαντική στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι στόχο το 1615.

---ΧΠΑ

Μικρά κέρδη στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν νέα μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.859 συμβόλαια).

Στα 9.103 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 936, 682 για τον Δεκέμβριο και 254 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.682,25) κινήθηκε μεταξύ 1.663 και 1.699,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.509 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.823), Eurobank (10.443), Πειραιώς (25.384), Εθνική (29.013), MIG (1.053), ΟΤΕ (236), ΔΕΗ (288), Μυτιληναίο (535), ΟΠΑΠ (164), Jumbo (344), Viohalco (215).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.143.748 τεμ.), Εθνική (7.734.373 τεμ.) και Eurobank (3.945.721 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v