Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση

Τα δεδομένα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν οι επενδυτές. Εβδομάδα χαμηλών συναλλαγών εν μέσω εορτών, με τις τράπεζες να καθορίζουν την τάση για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδικά στο ξεκίνημα.

ΧΑ: Πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση

Στη Monte dei Paschi στραμμένη η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών, λίγο πριν κλείσει χρηματιστηριακά το 2016, σε αποτίμηση του... δώρου Ντάισελμπλουμ το Χ.Α.

Για εβδομάδα μάχης για το... πρόσημο κάναμε λόγο στο τελευταίο σχόλιό μας, με τον Γενικό Δείκτη στις 630,28 μονάδες -με απώλειες 0,17% για το 2016-, με τον FTSE 25 στις 1.695,26 -κατά 7,53% χαμηλότερα από την αρχή του έτους- και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 801,64 μονάδες να μετρά απώλειες 29,85% για φέτος.

Συνεδριάσεις περιορισμένων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου αναμένονται αυτές που απομένουν μέχρι και την ημιαργία της Παρασκευής, με τα νεότερα εκτός και εντός συνόρων να προοιωνίζονται -αν μη τι άλλο- ενδιαφέρουσες μέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ιταλία από το μέτωπο της MPS, με την ΕΚΤ να ανεβάζει στα 8,8 δισ. ευρώ τις άμεσες ανάγκες για την πολύπαθη ιταλική τράπεζα και αρκετούς αναλυτές να θεωρούν τα γεγονότα ως προοίμιο ανάλογων καταστάσεων και για άλλα πιστωτικά ιδρύματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2017.

Εύλογα η προσπάθεια διάσωσης της αρχαιότερης τράπεζας της Ιταλίας έχει αποκτήσει και σημειολογικά χαρακτηριστικά (κυρίως για τη Ρώμη), ωστόσο αποτελεί ένα... καμπανάκι για όσους προεξοφλούν πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αναδυθούν στην επιφάνεια εξίσου σοβαρά προβλήματα σε άλλες περιοχές της «γηραιάς ηπείρου».

Στο Χ.Α. προφανώς η... ανάσα που δόθηκε Χριστουγεννιάτικα στην Αθήνα, όπως εξηγεί η Μαρίνα Μάνη, μπορεί να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους long παίκτες, ωστόσο φως στο... τούνελ της δεύτερης αξιολόγησης αργεί να φανεί.

Πρακτικά σε μία «ρηχή» αγορά όπως το Χ.Α. σχετικά εύκολα μπορούν είτε οι μεν (long) είτε οι δε (short) να φέρουν τη συνεδρίαση στα μέτρα τους, πόσω μάλλον που τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος έχει μειωθεί αισθητά.

Τεχνικά για τον FTSE 25 στηρίξεις έχουν διαμορφωθεί στις 1.680 και στις 1.640 μονάδες χαμηλότερα αλλά και αντιστάσεις στις 1.733, με κύρια -και ιδιαίτερα φιλόδοξη- αυτή των 1.800 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, συνεκτιμώντας πως τις τελευταίες ημέρες της ταλαιπωρίας του, οι long εξισορροπούν την αγορά μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εξ ου και η σημαντική απόκλιση που έχει διαμορφωθεί εκ νέου μεταξύ FTSE 25 και ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v