Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ. λέει τώρα η ΕΚΤ

Στα 8,8 δισ. ευρώ ανεβάζει η ΕΚΤ τα κεφάλαια που πρέπει να βρει η τράπεζα. Επιδεινώθηκε η θέση ρευστότητάς της από τα τέλη Νοεμβρίου. Αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της διάσωσης.

H Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ. λέει τώρα η ΕΚΤ
Η Monte dei Paschi di Siena δεν χρειάζεται 5 δισ. ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα κεφαλαίων της, αλλά 8,8 δισ. ευρώ, λέει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την MPS.

Την Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Χθες η τράπεζα ανέφερε πως ζήτησε επισήμως από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια προβληματική τράπεζα, η οποία όμως είναι ακόμα φερέγγυα. Η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει πως θα υπάρξει περιορισμένο bail-in επενδυτών, αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα σε όρους αγοράς που θα επικυρωθούν από τα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών. 

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ δήλωσε πως υπολόγισε τα κεφάλαια που θεωρεί ότι χρειάζεται η τράπεζα στη βάση του κενού που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi.

Η ΕΚΤ ανέφερε πως η τράπεζα είναι φερέγγυα, όμως άφησε να εννοηθεί πως η θέση ρευστότητάς της επιδεινώθηκε ταχύτατα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Monte dei Paschi.

«Η τράπεζα ξεκίνησε τάχιστα διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές, για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες των υπολογισμών της ΕΚΤ και για να εισάγει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε την Παρασκευή πως θα συνεργαστεί με τη Ρώμη, για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για διάσωση της Monte dei Paschi.

Όμως, το μέλος της ΕΚΤ Γιενς Βάιντμαν σχολίασε χθες πως τα σχέδια για τη διάσωση της τράπεζας θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Σημειώνεται πως η αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι μετοχές και οι τίτλοι της Monte dei Paschi di Siena θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της κρατικής διάσωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v