Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος στις 640 με τζίρο… εορταστικό

Χαμηλές οι συναλλαγές αλλά άμεση η κίνηση της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 5%. Βοήθειες από Coca Cola. Πτωτικά κινούνται ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

ΧΑ: Ανοδος στις 640 με τζίρο… εορταστικό

Ανοδικά με αιχμή τις τράπεζες, το Χ.Α. αντιδρά πάνω από τις 640 προς τις 645 μονάδες. Σε ένα μάλλον φιλικό για τους long ευρωπαϊκό περιβάλλον, η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με τους αγοραστές να έχουν ένα προβάδισμα και σταδιακά να ενισχύουν τις θέσεις τους, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δη σε Εθνική και Alpha Bank.

H τάση έγινε ισχυρότερη μετά τα πρώτα λεπτά, όταν στο σύστημα πέρασαν εντολές αγοράς σε πολλές μετοχές του δείκτη, με αποτέλεσμα ο FTSE 25 να ξεπεράσει τις 1.722 μονάδες.

Από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εμφανής η προσπάθεια των traders να κλείσουν με όσο καλύτερη απόδοση μπορούν το 2016, με τον DAX στις 11.468 μονάδες να ενισχύεται 6,75% από την αρχή του έτους, με τον CAC 40 στις 4.845 μονάδες να έχει ενισχυθεί 4,48%, θυμίζοντας πως στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 στις 2.263 μονάδες έχει κέρδη 10,76% για φέτος.

Σε αυτό το ευρωπαϊκό κλίμα και αφορμής... Ντάισελμπλουμ δοθείσης, τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές, που με κινήσεις τους στα πρώτα 10'-15' ωθούν τον Γ.Δ. πάνω και από τις 640 μονάδες. Μοχλός της αντίδρασης ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, ως αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από την προσυνεδρίαση, με τους long να ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τις 845 μονάδες.

Ενδιαφέρον το ότι στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης πραγματοποιείται τζίρος υψηλότερος σε σχέση με την Παρασκευή, ένδειξη -αν και πρώιμη- πως αρκετοί επιχειρούν έναν... καλλωπισμό της τελευταίας στιγμής.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής είναι στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 72% του αρχικού τζίρου (*), με την Εθνική να πρωτοστατεί και να ακολουθούν Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Υψηλότερα των 640 μονάδων ο Γ.Δ. περνά και πάλι σε θετικό πρόσημο έως 1,75% σε σχέση με την αρχή του έτους, ένδειξη ενθαρρυντική για το κλείσιμο μίας πολυτάραχης χρονιάς.

Στις 4 τραπεζικές μετοχές η μερίδα του λέοντος του τζίρου, ωστόσο συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σημειώνεται και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Πλαστικών Θράκης, Κύπρου, MIG, Coca Cola, OTE, Attica Bank, Μυτιληναίου κ.ά., κυρίως από τη μεγάλη και δευτερευόντως τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σταδιακά μετά τις 10:50 και με τον Γ.Δ. στο 2% ενεργοποιήθηκαν συγκριτικά περισσότερες εντολές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά σταδιακά και στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25. Ενδεικτικό το γεγονός πως σε λίγες μετοχές καταγραφόταν αρνητικό πρόσημο (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Grivalia).

(*) Λίγο πριν από τις 10:55 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 9 εκατ. μετοχές -3,1 εκατ. στην Πειραιώς και 2,1 εκατ. μετοχές στην Εθνική. Ο τζίρος στα 3,1 εκατ. ευρώ. Στις 38/7 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών. Στο 7,254% «τσιμπούσε» το ελληνικό 10ετές, παρά το 5,25% του ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v