Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Προσεκτική άνοδος με… αστερίσκους

Σημαντικά μικρότερα από τα αρχικά τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στον απόηχο της δημοσιοποίησης της επιστολής Τσακαλώτου. Στο 2,65% περιορίστηκε η άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο. Ανοδος για Coca Cola, μικρή πτώση για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

XA: Προσεκτική άνοδος με… αστερίσκους

Καθαρά ανοδική, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, που επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για θετικό πρόσημο, μετά την επιστολή Τσακαλώτου και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ που ακολούθησαν, όμως αν ο χαμηλός τζίρος ήταν απόλυτα αναμενόμενος και λόγω εορταστικής ραστώνης, η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά ασφαλώς και δημιούργησε προβληματισμούς για την δυναμική των ελάχιστων αγοραστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα ανοδικά, έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο (Eurobank και Πειραιώς ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ") και πολύ γρήγορα ο Τραπεζικός δείκτης (+2,65%) βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 858,46 μονάδων (+7,09%).

Ο τίτλος της Alpha Bank (+1,61%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,97 ευρώ (+5,91%), της Εθνικής (+3,86%) μέχρι τα 0,251 ευρώ (+7,73%), της Eurobank (+3,44%) μέχρι τα 0,659 ευρώ (+8,03%) και της Πειραιώς (+3,08%) μέχρι τα 0,213 ευρώ (+9,23%), όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, αφήνοντας εκτεθειμένους αυτούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου επικράτησαν οι χαμηλές συναλλαγές και οι μικτές διαθέσεις, ενώ από εκεί και χαμηλότερα, εμφανίστηκαν κάποιες κινήσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς), όμως μόνο σε περιπτώσεις ελάχιστων συναλλαγών και ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.

Επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, θεωρώντας ότι ο σημερινός "ενθουσιασμός" πολύ δύσκολα θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς αρκετά γρήγορα η Αγορά θα επαναφέρει την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όσο διαρκούν οι συνομιλίες και τα Ελληνικά ομόλογα παραμένουν εκτός "QE" της ΕΚΤ, πολύ δύσκολα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

"Η επιστολή του Τσακαλώτου και παράλληλα το 'ξεπάγωμα' των μέτρων για το χρέος δίνουν μία πρώτη ανάσα, μιας και ανοίγουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και μαζί και η ελπίδα για λύση μέσα στον Ιανουάριο" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αλήθεια είναι ότι η αναμονή και ο χρόνος μόνο καλό δεν κάνουν στην Οικονομία. "Όσο η Κυβέρνηση αναβάλει και τραβάει τον χρόνο για συμφωνία, διακυβεύεται η ομαλότητα στην Χώρα κινδυνεύοντας να βρεθούμε και πάλι στην κατάσταση του 2015" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ιδιαίτερους προβληματισμούς δημιούργησε η σημερινή "συμπεριφορά" του τίτλου του ΟΠΑΠ (-1,34%) που κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, στον απόηχο της διαρροής επιστολής της Κομισιόν προς το Υπουργείο Οικονομικών που εγείρει ζητήματα προστασίας των παικτών για το θέμα των VLTs.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 8,38 ευρώ.

Εκτός από την επιφυλακτική εικόνα πολλών μετοχών του μη Τραπεζικού FTSE25, εκείνο που προβλημάτισε επίσης ήταν η συναλλακτική καχεξία αρκετών από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.45, δηλαδή 15 λεπτά πριν τις τελικές δημοπρασίες και την λήξη της συνεδρίασης, επτά τίτλοι του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Grivalia (8191 τεμ.), Lamda Development (9897 τεμ.), Μέτκα (4338 τεμ.), ΟΛΠ (2909 τεμ.), Σαράντης (6746 τεμ.), Τέρνα Ενεργειακή (7852 τεμ.) και Τιτάν (5858 τεμ.) παρέμεναν με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών (!)

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη. Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, με ανοδική "φούρια" ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της Τρ. Αττικής, αναρριχόμενος μέχρι τα 0,038 ευρώ (+8,57%), όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στα χαμηλά ημέρας των 0,033 ευρώ (-5,71%), να ισοφαρίζει το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" (!)

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Άνεμος (+2,16%), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η τελευταία ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,826 ευρώ (κλείσιμο 15/12), ενώ σε νέα υψηλά 9,5 ετών έκλεισαν τα Πλ. Θράκης (+1,68%).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Cenergy (-1,14%), ο τίτλος της οποίας σε ελάχιστο διάστημα παρουσίας στο Χ.Α. "κατόρθωσε" να υποχωρήσει χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 0,61 ευρώ (!)

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα, όμως προβλημάτισε έντονα το σημαντικό "άδειασμα" από τα πρωινά υψηλά.

Στην περίπτωση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,12%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1680 είναι κοντινή στήριξη και το 1733 κύρια αντίσταση. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να μας οδηγήσει στο 1640, ή στο 1800. Πλέον οι 1632 μονάδες είναι και ημερήσιο αλλά και εβδομαδιαίο "stop" στο "long".

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη οι 620 - 615 μονάδες συντηρούν το όποιο momentum, ενώ διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το "stop" του 605. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 644 το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε το 659 επίπεδο που είναι και υψηλό έτους. Σημασία έχει το κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 659 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στις 620 μονάδες το "stop" στο "long" και στις 636 μονάδες το "stop" στο "short". Για τον δείκτη FTSE25, στις 1667 μονάδες είναι το "stop" στο "long" και στις 1715 μονάδες το "stop" στο "short".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συναλλακτική υποτονικότητα χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις των εορταστικών αυτών ημερών και μέχρι το τέλος της εβδομάδος που συμπίπτει με το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να έχουν μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η υποτονικότητα χαρακτηρίζει ακόμη και τους Θεσμικούς επενδυτές που στο παρελθόν επιδίδονταν σε χαρακτηριστικές κινήσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, σε Δεικτοβαρείς κυρίως μετοχές (window dressing), κινήσεις που έχουν τώρα ελαχιστοποιηθεί, ή έχουν γίνει τον προηγούμενο μήνα καθώς τα βιβλία αρκετών έκλεισαν στο τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Εκπροσώπους των Δανειστών εμφάνισε αποχρώσες ενδείξεις "λευκού καπνού", όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, καθώς γίνεται αποδεκτή η χρήση του "κόφτη" δαπανών στο βαθμό που απειλείται η εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το σκηνικό προσφέρεται για έμπνευση στο δημιουργό του θεάτρου του παραλόγου, τον Πιραντέλο, που θα μπορούσε να συλλάβει ένα ακόμη έργο με θέμα του τις κινήσεις των Αγορών και πρωταγωνιστές τους Διαπραγματευτές του Ελληνικού χρέους.

"Είναι έτσι, αν έτσι νομίζετε", θα μπορούσε να είναι μια φράση - κλισέ στα των δρωμένων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και στο ερώτημα αν πρέπει να χαρούμε με το άκουσμα ότι η επιστολή του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών ικανοποίησε τους Δανειστές, σε συνέχεια της μονομερούς πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης να διανείμει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε Συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, το EWG και το Eurogroup στις 12 και 26 Ιανουαρίου θα δώσουν οριστικές απαντήσεις σε σχέση με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης για την Ελληνική Οικονομία, που συνιστά την "εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση" στο δρόμο προς την κανονικότητα, αφού προηγουμένως 'ξεπαγώσουν' τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ανακοινωθεί η ένταξη και Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Επί του παρόντος, η ορατότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι χαμηλή, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το επόμενο έτος, αισιόδοξα αλλά και απαισιόδοξα, καθώς η επίτροπος Κρέτσου δήλωσε στο "Κυριακάτικο Βήμα" ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου πρέπει να κλείσει η 2η αξιολόγηση, εννοώντας ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Πάντως, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρεί τα αντανακλαστικά του, προσπαθώντας να συντονιστεί με τις εορταστικές κινήσεις των Διεθνών Αγορών που συνηθίζουν το λεγόμενο "Santa Claus Rally", δηλαδή την ανοδική κίνηση τις τελευταίες ημέρες του χρόνου.

Κίνηση που η Wall Street έχει πραγματοποιήσει στις 39 από τις 45 χρονιές μετά το 1969, ενώ ακόμη και το Χ.Α. έχει πραγματοποιήσει όλα τα τελευταία έτη (2011 - 15) με εξαίρεση το 2014.

"Και ίσως τα καταφέρει και φέτος, παρά τα δυσοίωνα νέα από την Ιταλία, καθώς η αρχαιότερη Ιταλική Τράπεζα, η 'Monte Dei Paschi di Siena', θα χρειαστεί τελικά 9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Δυσάρεστα δηλαδή νέα για τους Ομολογιούχους της, καθώς η Κρατική βοήθεια είναι η μόνη οδός για τη σωτηρία της, μετά την άρνηση των επενδυτών του Κατάρ, λύση όμως που απαιτεί 'κούρεμα' για τους ομολογιούχους" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (οι Αγορές σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν σήμερα κλειστές), με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+1,57%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,25%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη (κλειστό το Λονδίνο), ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, σχετικά μεγαλύτερα για US Oil και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ανατολή και τα επιχειρηματικά νέα, ασφυκτική πίεση και διψήφιο ποσοστό απωλειών (μεσολάβησε και βραχύβια αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής) δέχθηκε η μετοχή της Toshiba καθώς αναμένεται να καταγράψει έκτακτες ζημιές 100 δισ. Γεν από την εξαγορά της μονάδας πυρηνικής ενέργειας "Westinghouse" στις ΗΠΑ. Η Toshiba συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσει το θέμα σήμερα.

Οι επενδύσεις εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου που έκανε η Κίνα στο εξωτερικό πιθανότατα θα αγγίζουν τα 1,12 τρισ. Γουάν ($161,19 δισ.) το 2016, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα θα διαμορφωθούν στα 785 δισ. Γουάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου της Χώρας, Gao Hucheng. Σύμφωνα με τον Gao, το 2017 οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην διατήρηση μιας σταθερής ροής ξένων επενδύσεων στην Κίνα θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθούν οι πηγές αστάθειας για τις εξωτερικές επενδύσεις της Κίνας, όπως και τα ρίσκα.

Επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα η ανάπτυξη κερδών για τον Κινεζικό βιομηχανικό τομέα. Τα βιομηχανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 14,5% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου μήνα, έναντι ανόδου 9,8% που εμφάνισαν τον Οκτώβριο.

Η Κίνα εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα $25,4 δισ. στις Υπηρεσίες τον Νοέμβριο, από $20,9 δισ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Αρμόδια Αρχή για το Ξένο Συνάλλαγμα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Χώρας για τα Αγαθά διαμορφώθηκε σε $45,9 δισ. τον περασμένο μήνα, έναντι πλεονάσματος $49,9 δισ. τον Οκτώβριο.

"Τον Νοέμβριο, η Χώρα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα $20,5 δισ. σε Αγαθά και Υπηρεσίες, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε πλεόνασμα $29 δισ.", σύμφωνα με το MarketWatch.

Για ένατο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν τον Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι. Η δαπάνη των Νοικοκυριών επίσης υποχώρησε κατά 1,5%, σε ετήσιους όρους, τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τον ένατο συνεχόμενο μήνα πτώσεων, τη στιγμή που η κατανάλωση αντιστοιχεί στο 60% της Οικονομίας της Ιαπωνίας. Το ποσοστό της ανεργίας εμφάνισε άνοδο σε 3,1% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το 3% του Οκτωβρίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε έκδοση χρέους 6,75 δισ. ευρώ στις 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η έκδοση θα περιλαμβάνει τέσσερα ομόλογα με ωρίμανση από 5 ως 10 έτη. Το κουπόνι για το 5ετες ομόλογο έχει οριστεί στο 0,35% και για το 10ετες στο 1,25%.

Η S&P ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει κάποιο άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση των Ιταλικών Τραπεζών από την κίνηση της Ιταλίας να συγκροτήσει ένα Ταμείο 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προβληματικών Τραπεζών. "Αν και το Ταμείο απαλύνει το πρόβλημα για κάποιες αδύναμες Τράπεζες, καταδεικνύει την εύθραυστη κατάσταση τους και την έλλειψη πρόσβασης στην Αγορά" ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

"Τα σχέδια για Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi di Siena θα πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς παραμένουν πολλά ακόμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν", αναφέρει σε άρθρο στην "Bild" ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν. Κατά τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οικονομικών αναταράξεων.

"Η Monte dei Paschi di Siena δεν χρειάζεται 5 δισ. ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα κεφαλαίων της, αλλά 8,8 δισ. ευρώ", λέει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την "MPS". Η ΕΚΤ ανέφερε πως η Τράπεζα είναι φερέγγυα, όμως άφησε να εννοηθεί πως η θέση ρευστότητάς της επιδεινώθηκε ταχύτατα από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι μετοχές και οι τίτλοι της Monte dei Paschi di Siena θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της Κρατικής διάσωσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε άλμα το Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το "CBO" ανήλθε στις 113,7 μονάδες το Δεκέμβριο από 109,4 μονάδες το Νοέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις τον αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 109 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 643,47 μονάδες (+2,09%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 637,85 (+1,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 636,19 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,94%.

Ο τζίρος έφθασε στα 26 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 64,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος". Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρίας "CENERGY HOLDINGS S.A.", ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 41.261.980 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας "Σελόντα" που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 245.497.164.

---ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του έτους και στην Αγορά Παραγώγων, με σχετικά αυξημένες τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.177 συμβόλαια).

Στα 7.312 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.285, 2.203 για τον Ιανουάριο και 82 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.722,25) κινήθηκε μεταξύ 1.713,25 και 1.738 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.450 Alpha Bank, 15.000 Υγεία), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.823), Eurobank (5.667), Πειραιώς (8.344), Εθνική (8.578), MIG (908), Μυτιληναίο (101), ΟΠΑΠ (280), ΔΕΗ (180).

Ας σημειωθούν τα 31 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα 10 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.414.273 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v