Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κάνει «ποδαρικό» το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για το Γενικό Δείκτη, με τις διεθνείς αγορές κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Οι προϋποθέσεις για κίνηση υψηλότερα και οι κίνδυνοι. Οι πρώτες αναγνωριστικές συνεδριάσεις και η συνέχεια.

Πώς θα κάνει «ποδαρικό» το Χρηματιστήριο

Καλή εβδομάδα, αρχή με προσδοκίες αλλά και ανησυχίες. Με τον S&P 500 από τις 2.238 μονάδες, με τον DAX από τις 11.481 μονάδες και στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 643,64 μονάδες.

Με τους δείκτες στα κύρια ξένα χρηματιστήρια κοντά σε «ιστορικά» ή «τοπικά υψηλά», και στο ελληνικό χρηματιστήριο πλησίον των «υψηλών 2016», των 658,99 μονάδων.

Σταδιακά θα ενεργοποιηθούν από σήμερα traders και επενδυτές, που ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθούν είτε δοκιμάζοντας υψηλότερες, είτε ελέγχοντας/επιβεβαιώνοντας χαμηλότερες τιμές.

Για τον Γ.Δ. ένα πιθανό εύρος διακύμανσης για την αρχή του έτους θεωρείται η περιοχή μεταξύ 630-655 μονάδων, με πρώτο ορόσημο προς το EwG της 12ης Ιανουαρίου, την προσδοκία πως θα αποτελέσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα το Eurogroup της 26ης του μήνα.

Ανατρέχοντας ένα χρόνο πριν, θυμόμαστε τον Ιανουάριο του 2016 να ξεκινά με μία έντονα πτωτική εβδομάδα, συνεχίζοντας χαμηλότερα έως τις 20/1, υποχωρώντας από τις 620 έως τις 525 μονάδες (για να συνεχίσει έως τις 420,82 μονάδες της 11ης Φεβρουαρίου).

Με καλύτερες προϋποθέσεις ξεκινάμε φέτος και με αρκετές εισηγμένες/μετοχές να έχουν επιβιώσει μετά από έναν ακόμη εξαντλητικό χρόνο κρίσης. Εάν θα ακολουθηθεί ανάστροφη πορεία με βλέψεις για υψηλότερα των 660 μονάδων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών, συνεκτιμώντας πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν μετά τις 12 του μήνα και από την πορεία των συνομιλιών θα φανεί εάν η αγορά έχει δυνατότητες για τις 680 μονάδες.

Χρονιά μετοχών και όχι συνολικά της αγοράς το 2016 ανέδειξε αρκετές εισηγμένες με απόδοση καλύτερη από αυτήν του Γ.Δ. (ή των κλαδικών δεικτών), πιθανότατα θα έχει συνέχεια και στην αρχή του 2017, με το stock picking να αποτελεί μία αρκετά ασφαλή προσέγγιση της αγοράς.

Αρκετές εταιρίες που ξεχώρισαν πέρυσι, βγαίνοντας αλώβητες από την κρίση ή ενισχυμένες σε ορισμένες περιπτώσεις, θα είναι λογικά η μαγιά traders και επενδυτών από τις πρώτες κιόλας 1-2 εβδομάδες.

Αναγνωριστικές οι πρώτες συνεδριάσεις, απαραίτητες προκειμένου να ελεγχθούν σε αυτόν τον εβδομαδιαίο κύκλο συνεδριάσεων οι δυνατότητες και οι αντοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά για τον FTSE 25 οι 1.705 μονάδες είναι μία σημαντική στήριξη, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (αυτή την εβδομάδα) προκειμένου να αποφευχθεί η υποχώρηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τις 1.650, ή ακόμη χαμηλότερα προς τις 1.632 μονάδες. Υψηλότερα, για τον δείκτη οι 1.755-1.760 μονάδες είναι μία ζώνη αντίστασης, υπέρβαση της οποίας μπορεί να μας φέρει προς τις 1.800-1.810 μονάδες, όπου και η κύρια περιοχή με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Για τον Γ.Δ. ενδεχόμενη πειστική κατοχύρωση των 648 μονάδων μπορεί να δώσει συνέχεια και «νέα υψηλά» προς τις 665-675 μονάδες, ανάλογα με τα νεότερα.



Σε «καυτό δίμηνο» για την οικονομία, με εστίαση στη δεύτερη αξιολόγηση, στα εσωτερικά μέτωπα και στον κίνδυνο ανατροπών στην οικονομία, αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με την αγορά να ζητά να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση, να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE και να τρέξει το ΕΣΠΑ.

Στις μετοχές και στα στοιχήματα της χρονιάς επιχειρήσαμε να εστιάσουμε στο πρώτο σχόλιό μας για το 2017, εκτιμώντας πως από τις πρώτες 1-2 εβδομάδες θα διαφανεί η τάση, κάτι που είχε συμβεί πέρυσι. Ελπίζοντας πως φέτος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε αρχικά να αποφευχθεί ο κατήφορος του 2016 και σταδιακά να προχωρήσουμε υψηλότερα.

Γνώμονάς μας -ως συνήθως- και τα κύρια ξένα χρηματιστήρια, με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να «μετρά» για τον S&P 500 πως η διάσπαση των 2.225 ανέκοψε την επιθετική τάση, επαναφέροντας τον δείκτη προς την πρώτη σημαντική στήριξη των 2.215-2.223 μονάδων. Διάσπαση της στήριξης θα αποτελούσε ένδειξη για επιδείνωση της τάσης στη Wall Street, ενώ η υπέρβαση της κοντινής αντίστασης των 2.260 θα έφερνε τον δείκτη και πάλι προς τις 2.270 μονάδες.

Να σημειωθεί πως σήμερα έχει οριστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ για το μέρισμα. Σήμερα πιθανότατα η εκδίκαση.

Για τη Wall Street, εκτιμάται πως το διάστημα μέχρι την ημερομηνία που θα αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ (20 Ιανουαρίου) θα μπορούσε να δώσει «νέα υψηλά».

Οδηγός για την Ευρώπη η Φρανκφούρτη, με τον DAX να έχει long τάση όσο κινείται πάνω από τις 11.360 μονάδες, ενώ ως στήριξη χρήζει προσοχής η περιοχή των 11.220 μονάδων.

«Κλειδί» η εικόνα του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, με την προσπάθεια διάσωσης της MPS σε κρίσιμο σημείο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v