Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές-στοιχήματα της χρονιάς

Κρίσιμα ορόσημα καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά από τις πρώτες ημέρες της χρονιάς. Τα ραντεβού με τους δανειστές και οι μετοχές που θα καθορίσουν την τάση. Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

ΧΑ: Οι μετοχές-στοιχήματα της χρονιάς

Από την αρχή στα δύσκολα ή η καλή μέρα από το.. πρωί φαίνεται, διαλέγουμε και παίρνουμε.  Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του 2017 θα διαφανούν οι προθέσεις των traders και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου πιθανότατα θα ξέρουμε εάν είναι εφικτή η επιστροφή στην κανονικότητα ή θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε (και) για άλλα.

Για "καυτό δίμηνο" για την οικονομία, κάνει λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης ο οποίος εξηγεί και την ψύχραιμη στάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, τουλάχιστον όσο παραμένει επικρατέστερο το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας Αθήνας- δανειστών σε εύλογο χρόνο.

Με οριακά θετικό πρόσημο έφυγε το 2016, με κλάδο-βαρίδι αρχικά τον τραπεζικό αλλά και μοχλό αντίδρασης προς το τελευταίο τρίμηνο με τον Θανάση Σταυρόπουλο να μετρά απώλειες 29% για τον ΔΤΡ και σωρευτικά 99,84% στην επταετία.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και αισθητήρας των εξελίξεων θεωρείται πως θα είναι αυτός που θα δώσει με τον ρυθμό του είτε την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης είτε την επαναφορά προς χαμηλότερες τιμές. Καθώς είναι ο κλάδος που πρώτος και κυρίως επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην οικονομία, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την πρόοδο (ή όχι ) της σχετικής διαδικασίας για την δεύτερη αξιολόγηση, θα δώσει το στίγμα με πρώτο ορόσημο το EwG στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και το Εurogroup στο τέλος του μήνα.

Να συνεκτιμηθεί πως του EwG ενδέχεται να έχει προηγηθεί ή να ακολουθεί με λίγες μέρες η πιθανή δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για το "ελληνικό χρέος".

Από τις ξένες αγορές και την πορεία της αξιολόγησης θα κριθεί η τάση στις πρώτες εβδομάδες του χρόνου με την ελληνική πλευρά δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου να συζητά την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητά να αρθεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης.

Δύσκολο και πονηρό έτος το 2017, προοιωνίζεται μεστό εξελίξεων σε διεθνείς αγορές και Ελλάδα με την Ευρώπη να έχει να αντιμετωπίσει διαδοχικές προκλήσεις που πιθανότατα θα δοκιμάσουν μέχρι την μορφή ή και την ίδια την συνοχή της.

Οι Financial Times απαντούν σε μία σειρά ερωτημάτων και προκλήσεων για το 2017 με τους συντάκτες της εφημερίδας να πέφτουν έξω στην σημαντικότερη ίσως πρόβλεψη τους καθώς είχαν ποντάρει στην... εκλογή Κλίντον. Ο παράγοντας Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί (και ) για τις αγορές ένα καλό χαρτί ή ένας επικίνδυνος joker, θα φανεί αλλά από τον ρόλο των ΗΠΑ στη "νέα εποχή" εκτιμάται, πως θα κριθούν πολλά ακόμη και για την ευρύτερη περιοχή μας.

Μην ξεχνάμε πως ο Dow Jones αποχαιρέτησε το 2016 με 13,4% κέρδη που κατά κύριο λόγο οφείλονταν στην εκλογή του νέου προέδρου με οτι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τους πρώτους κρίσιμους μήνες του 2017.

Στο ΧΑ ξεκινώντας από την περιοχή των 645-650 μονάδων- δηλαδή μία...ανάσα από τον στόχο μας των 660 μονάδων, με τον FTSE25 στις 1.740 και τον ΔΤΡ στις 838 μονάδων οι πρώτες μία-δύο εβδομάδες θα μπορούσε να είναι αναγνωριστικές προς το EwG της 12ης, την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, την πρόοδο για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Μαγιά για άνοδο υπάρχει τόσο από την ομάδα των εισηγμένων/μετοχών που υπεραπέδωσαν τον τελευταίο χρόνο (Μυτιληναίο, Jumbo, ΓΕΚ/Τέρνα, Σαράντη, Motor Oil, TITAN, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Grivalia και ΟΠΑΠ/από τον FTSE25) όσο και τον τραπεζικό κλάδο που είχε ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο (από το πρώτο).

Η συνέχιση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με διαδοχικά ορόσημα- τιμές τις 660 και τις 680 μονάδες με τους traders να έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές τις 650 μονάδες- περιοχή που έχει λειανθεί πλέον και χρειάζεται μία ενθαρρυντική ένδειξη-εξέλιξη για να αποτελέσει στήριξη (από αντίσταση).

Αυτό στην περίπτωση που ενισχύεται το θετικό σενάριο, ειδάλλως θα δοκιμασθούν όλες οι τιμές μέχρι το όριο των 605-600 μονάδων.

Οπως εξηγεί ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σχηματισμός που ξεκινά από τις 420 μονάδες (της 11/2) και αποτελεί χαμηλό 26 ετών (από τον Σεπτέμβριο του 1989) και εκτείνεται μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα των 650 μονάδων. Σχηματισμός αναστροφής με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (καθότι ξεκίνησε από τα μέσα Φεβρουαρίου 2016) και μπορεί στο φιλόδοξο σενάριο του να εκταθεί προς τις 820 μονάδες που είναι και ο μακρυνός στόχος στην περίπτωση, που ευοδωθεί το θετικό ενδεχόμενο.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος όχι μόνο φθάνει στα επίπεδα τιμών της τρίτης αύξησης κεφαλαίου αλλά έχει "βλέψεις" προς τις 1.200-1.250 μονάδες. Και με τις μετοχές των 4 συστημικών να μπορούν να υπερκεράσουν η Alpha Bank τα 2 ευρώ, η Eurobank το 1 ευρώ, οι Εθνική και Πειραιώς τα 0,30 ευρώ.

Στην αγορά προεξοφλείται πως το 2017 θα είναι χρονιά είτε επανόδου σταδιακά του τραπεζικού κλάδου, είτε εκ βάθρων αναδιάταξη του με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση θα επηρεαστεί ανάλογα το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον η επαναφορά (ή όχι) ενός μέρους του εγχώριου επιχειρείν, το κλείσιμο προβληματικών επιχειρήσεων ή η ανάταξη άλλων με κύριο εργαλείο την διαχείριση των NPLSs. Αποτελεί εκτίμηση πολλών χρηματιστών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών του χώρου πως στο τέλος του 2017 η εικόνα σε λίγα θα θυμίζει το τέλος του 2016, ευχόμενοι να είναι για το καλύτερο. Ειδάλλως...

Αυτά για τα μεσοπρόθεσμα στο νέο χρόνο έχοντας ως στόχο- προφανώς με το θετικό σενάριο- τον μεγάλο στόχο των 820 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και την πορεία προς τις 1.200-1.250 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Ωστόσο δείγματα γραφής θα δοθούν από την αρχή, από τον πρώτο μήνα με βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο πρώτο τρίμηνο (οπότε Ολλανδία, Γαλλία θα είναι προς την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και στην Ιταλία θα έχει βρεθεί- ή όχι- λύση στο πρόβλημα της MPS).

Για το ΧΑ προυποθέσεις για ένα ξεκίνημα διαφορετικό από αυτό του 2016 υπάρχουν- θυμίζοντας πως πέρυσι ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 630 διόρθωσε έως τις 550 τον Ιανουάριο για να συνεχίσει την υποχώρηση του έως τις 420 μονάδες στα μέσα Φεβρουαρίου- με πρώτο στόχο την επιβεβαίωση όλης της ευρύτερης ζώνης των 600 και με επιδίωξη την υπέρβαση των 655 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τις μετοχές που αναφέρθηκαν- με θετικό πρόσημο για το 2016- είναι και μία άλλη που θα μπορούσε να καλύψει το αρνητικό έδαφος που χάθηκε τον τελευταίο χρόνο. Για ΟΤΕ, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να καλυφθούν οι τελευταίες απώλειες με κυριότερο στοίχημα αυτό του ΟΤΕ.

Μετρώντας σημαντικές απώλειες (το 2016) οι τράπεζες μπορεί να περιορίσουν (ή να διευρύνουν εκ νέου) την διαφορά που είχαν σε σχέση με τις υπόλοιπες του δείκτη, θυμίζοντας πως η Alpha Bank μέτρησε το 2016 απώλειες 23,7%, η Πειραιώς 24,8%, η Εθνική 27,2% και 37% η Eurobank.

Μέρος των απωλειών να καλυφθεί ο ΔΤΡ μπορεί από τις 840 να (ξανά ) πιάσει τις 920 μονάδες, που είναι και ο πρώτος κύριος στόχος για τους long παίκτες.

Ομως είναι ενθαρρυντικό πως στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης εκτός από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ευκαιρίες και αποδόσεις έδωσαν και μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας ή και μικρής κατηγορίας.

Νηρεύς, MIG, Επ. Ηχου και Εικόνας, Info Quest, Unibios, Paperpack, ANEMOS, Fourlis, Kleemann, ΕΥΑΘ, Πετρόπουλος, MLS βρέθηκαν σε long θέση, ενώ άλλες όπως Πλαίσιο, Κορρές, Intralot θα μπορούσε να αναστραφούν. Καραμολέγκος, Κυριακίδης, Βογιατζόγλου, Revoil, Πλαστικά Κρήτης, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α που είχαν καλή χρηματιστηριακή πορεία το 2016 μπορεί να συνεχίσουν καλύτερα το 2017.

Πρόκειται για εισηγμένες που έδειξαν ενθαρρυντικά στοιχεία στα μεγέθη τρίτου τριμήνου αφήνοντας υποσχέσεις για μία ανθεκτική συνέχεια. Μένει να φανεί εάν θα μπορούσαν να συνεχίσουν ή ακόμη και να αναδειχθούν νέοι παίκτες σε μία χρονιά που η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη προεξοφλείται πως θα είναι πολύ πιο έντονη με συνεργασίες, αναγκαστικές συγχωνεύσεις, φυγή εταιρειών, εισαγωγή νέων, αλλαγή χεριών σε δ.σ εισηγμένων μία διαδικασία που περνά μέσα και από την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση για το 2017 να έχουμε Υγεία και Δύναμη...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v