Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια για τον Γενικό Δείκτη

Προς τις 650 μονάδες κινείται η αγορά, στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς. Οι τράπεζες έχουν τον ρόλο του οδηγού, αλλά οι περιορισμένες συναλλαγές δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ηπιες οι κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια για τον Γενικό Δείκτη

Υποτονική η πρώτη συνεδρίαση του 2017, με την αργία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη να περιορίζει ακόμη περισσότερο την παρουσία των ενεργών traders.

Ελαφρώς ανοδικές μετά το πτωτικό ξεκίνημα οι τάσεις στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στο Μιλάνο και στις προσπάθειες διάσωσης της MPS.

Με τη Wall Street σήμερα κλειστή αλλά και με το City να αργεί, το κλίμα εύλογα είναι τόσο υποτονικό, ενώ στα χρηματιστήρια που λειτουργούν, συναλλαγές και τζίροι περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτική η εικόνα όπως διαμορφωνόταν νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να υποχωρεί προς τις 11.481 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στο Χ.Α., με τους λιγοστούς ενεργούς παίκτες να κινούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένα blue chips του FTSE 25.

Από θετικό πρόσημο το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τον Γ.Δ. από τις 643,90 να ενισχύεται, αλλά με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό το ότι ο τζίρος υπερέβη το όριο του 1 εκατομμυρίου ευρώ, μόλις λίγο μετά τις 11:00 και με το 60% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Δίνοντας έτσι και μία πολύ πρώιμη πρόγευση για τον κλάδο, όπου θα εστιασθεί -τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες- η προσοχή των traders.

Προς τις 848-850 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με 1,05%, με τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών με αγοραστές στο συν. Στο 1,90-1,93 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, πλησιάζοντας προς τα 2 ευρώ της τρίτης ΑΜΚ, ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής προς το 0,251 ευρώ -έχοντας ως σημείο αναφοράς το 0,254 ευρώ-, κερδίζει πόντους η Eurobank προς το 0,653, έως το 0,215 ενισχύεται ο τίτλος της Πειραιώς.

Ικανοποιητική η διαγραμματική απεικόνιση των τραπεζικών τίτλων, κυρίως όμως των ΕΤΕ και Alpha Bank, παρά τις περιορισμένες συναλλαγές και τον τζίρο των μόλις 700 χιλιάδων ευρώ, μέχρι τις 11:10.

Σημαντική άνοδο 20% καταγράφει την ίδια στιγμή ο τίτλος της Attica Bank, ο οποίος κινείται στα 0,035 ευρώ. 

Προφανώς και η σημερινή συνεδρίαση -χωρίς Νέα Υόρκη και Λονδίνο- δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική, ωστόσο έχει τη σημασία της για το πρόσημο, για τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις των επενδυτών και την αποτύπωση μέρους των προσδοκιών που καλλιεργούνται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μόλις τρεις μετοχές με πωλητές αλλά και πέντε μετοχές χωρίς καν πράξη αρχής. Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ σε Grivalia, METKA, Coca Cola, ΟΛΠ, Τιτάν δεν είχε πραγματοποιηθεί αρχική συναλλαγή ανοίγματος.

Συγκριτικά, πέραν των τραπεζικών, τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές των ΕΥΔΑΠ, MIG, Cenergy, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Attica Bank, ΟΤΕ και FF Group, Lamda Development.

Στις 11:15 ο Γ.Δ. πλησίαζε τις 650 μονάδες, με άνοδο 1,35% για τον ΔΤΡ και την αξία των συναλλαγών στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Μία ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, καταρχήν, προσπάθεια των λιγοστών traders να (ξανα)δοκιμάσουν την περιοχή των 650 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v