Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αρχή με τον χαμηλότερο τζίρο 4,5 ετών!

Οι αργίες σε μεγάλα ξένα χρηματιστήρια συνέβαλε στο να καθίζει ο όγκος συναλλαγών στα 10,4 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εξαντλείται σε τράπεζες, Motor Oil και Βιοχάλκο.

ΧΑ: Αρχή με τον χαμηλότερο τζίρο 4,5 ετών!

Τα περισσότερα από τα μέχρι πρότινος ενεργά χαρτοφυλάκια, φαίνεται ότι επέλεξαν να παρατείνουν τις Χειμερινές τους αποδράσεις και αυτό σε συνδυασμό με την αργία σε Λονδίνο και Wall Street, είχαν σαν αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό "ποδαρικό" του 2017, να συνδυαστεί με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 4,5 ετών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/8/2012 (9,4 εκατ.).

Στα λίγα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, το γεγονός ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+1,01%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και χωρίς ιδιαίτερες βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Όπως και ήταν αναμενόμενο, απόλυτη "λειψυδρία" ειδήσεων ακολούθησε το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του 2016.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη "ενδείξεις για 'happy end' στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου δεν υπάρχουν. Κορυφαία Κυβερνητικά Στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr τις προηγούμενες ημέρες, προτιμούν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία... με έμφαση στο 'συγκρατημένη".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μία ακόμα δύσκολη χρονιά μόλις ξεκινάει για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και όλοι περιμένουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, για να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική, πάντα κρατώντας "μικρό καλάθι" και ελπίζοντας να διαψευστούν επί το θετικότερον.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η νέα φοροεπιδρομή που ξεκίνησε με την "ανατολή" του νέου χρόνου, οι καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες Αποκρατικοποιήσεις και η έλλειψη διάθεσης επενδύσεων, είναι ένα μίγμα το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. και όλα δείχνουν ότι και η νέα χρονιά θα είναι έτος επιμέρους μετοχών και αυξημένου volatility, το οποίο θα αυξομειώνεται ανάλογα με την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec., "Μία δύσκολη χρονιά ξεκινά, τα πολιτικά γεγονότα θα διαμορφώσουν την ψυχολογία την επενδυτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα σημαντικότερα θέματα για το 2017 είναι οι χειρισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μετά την αξιολόγηση του ESM, η επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων και ενδεχομένως μία πιθανή έξοδος στις Αγορές για αναχρηματοδότηση ομολόγου του 2014 που λήγει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιλέγουμε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη που έχουν σταθερή πορεία και κατά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια: ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Folli Follie και Aegean είναι οι κορυφαίες μας επιλογές, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος θα ωφεληθεί αν ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία".

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "Η Χώρα οφείλει να κλείσει το ταχύτερο τη 2η αξιολόγηση, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις και το Τραπεζικό Σύστημα να κινηθεί με ταχύτητα στη μείωση των 'κόκκινων' δανείων, ενόσω στο εξωτερικό θα εξειδικευθεί η διακυβέρνηση Trump και η φορτωμένη Ευρωπαϊκή ατζέντα θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της. Για την υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 650 - 660 μονάδων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, θα χρειαστεί τουλάχιστον πολλαπλάσιος τζίρος, γιατί διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, η τελευταία ανοδική κίνηση θα αποδειχθεί 'ψευδής', με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Σε ενδεχόμενη έγκυρη υπέρβαση των 660 μονάδων, θεωρητικά, ανοίγει ο δρόμος προς τις 785 μονάδες, όπου διέρχεται το ποσοστό διόρθωσης 38,2% του μεγάλου πτωτικού κύματος από τις στις 420 μονάδες. Θεωρούμε ότι αποτελεί έναν εφικτό στόχο αν διατηρηθεί το θετικό διεθνές κλίμα και κυρίως αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ενταχθούν και τα Ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Ως εκ τούτου θα συνιστούσαμε στους μακροπρόθεσμους επενδυτές να διατηρήσουν την θέση τους, για όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των δύο ΚΜΟ 200 ημερών που σήμερα διέρχονται από τις 600 - 587 μονάδες.

Υπέρ του αισιόδοξου σεναρίου συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Γενικός δείκτης στο μηνιαίο γράφημα έκλεισε (οριακά) υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας που σήμερα διέρχεται από τις 630 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάρτιο του 2014. Ένα μηνιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 647 μονάδων θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη αναστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης. Αντίθετα, ένα μηνιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 568 μονάδων, ή ακόμα χειρότερα χαμηλότερα των 517 μονάδων, θα σηματοδοτήσει δραματικές εξελίξεις στα Εθνικά μας θέματα".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό και τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ασφαλώς και ξεχώρισε ο τίτλος της Εθνικής, όχι μόνο για το σημερινό +2,02%, αλλά και διότι είναι η μοναδική μετοχή από τις συστημικές Τράπεζες που παραμένει "long". Η διάσπαση του 0,2510 που συνέβη σήμερα, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 0,2750 με το 0,2580 ενδιάμεση αντίσταση. Τα 0,2410 ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν "stop" στο "Intraday".

Από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισε το +4,8% της Viohalco. Ο τίτλος άφησε πίσω του τα 1,29 ευρώ που ήταν και το "stop" στο "short" και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 1,35 ευρώ.

Μπορεί να έλειψαν οι πολλές "συγκινήσεις" στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως από εκεί και χαμηλότερα δεν ήταν αμελητέος ο αριθμός των τίτλων που έδειξαν διαθέσεις να ξεκινήσουν με θετικούς ρυθμούς την νέα χρονιά, ή να συνεχίσουν τον θετικό βηματισμό των τελευταίων συνεδριάσεων του 2016.

Έτσι, κινητικότητα σημειώθηκε στον Νηρέα (+5,42%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+4,84%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για το Υγεία (+1,35%), ενώ "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αυξανόμενες συναλλαγές συμπλήρωσε η Cenergy (+4,8%). Με "stop loss" στα 0,597 ευρώ, για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους, ο τίτλος δείχνει ότι μπορεί να δοκιμάσει το επόμενο επίπεδο που εντοπίζεται στα 0,685 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας με ημερήσια κέρδη 5,33%. Η κατοχύρωση του 0,15 ανοίγει τον δρόμο για το 0,1760. Στα 0,15 και 0,1420 ευρώ οι στηρίξεις με τα 0,1360 ευρώ να είναι το "stop" σε ημερήσιο γράφημα.

To υψηλότερο κλείσιμο για τη MIG από το Βρετανικό δημοψήφισμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο της MIG, ήταν το υψηλότερο μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο χρόνος έκλεισε κοντά στα υψηλά του επίπεδα που είναι και πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις και που κατοχύρωση τους μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δώσουν σημαντική συνέχιση της κίνησης με στόχο τις 800 μονάδες" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Είναι λογικό η Αγορά να περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση, τόσο από το Euro Working της 12ης Ιανουαρίου και πόσο μάλλον το Eurogroup της 26ης.

Είναι λογικό πως σε περίπτωση που έχουμε και άλλη καθυστέρηση τα πράγματα δυσκολεύουν, θυμίζοντας πως απομακρύνεται το "QE" που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και την αρχή στην κανονικότητα, αλλά από την άλλη διακυβεύεται και η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει το 2017.

Ο χρόνος είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο, στην ήδη εξαθλιωμένη Οικονομία και δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε λεπτό.

Το 2016 ήταν μία χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, μιας και αυτό είναι εύκολο να το δει κανένας. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και το 2017, μιας και ήδη αρκετές εταιρείες έχουν ξεχωρίσει μέσα στην κρίση και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ενώ μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα σε περίπτωση που καλυτερεύσει αισθητά η Οικονομία.

"Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιλέγουμε πρωτίστως εταιρείες που αποδεδειγμένα μπορούν να 'επιβιώσουν' στις δύσκολες συνθήκες της Χώρας μιας και ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο δεν θα μας 'προδώσει' στα δύσκολα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ισχνές συναλλαγές και πολλές Αγορές κλειστές (Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ) ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής ημέρας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Ινδικός Sensex 30 (-0,12%).

Θετικό το κλίμα, λόγω Τραπεζικών μετοχών, στην Ευρώπη.

Οριακά θετικό πρόσημο για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρές πιέσεις στο Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και την Κίνα, ο επίσημος PMI Μεταποίησης υποχώρησε σε 51,4 το Δεκέμβριο από 51,7 τον προηγούμενο μήνα.

Ο επίσημος δείκτης PMI εκτός του τομέα της Μεταποίησης, δηλαδή μια μέτρηση της δραστηριότητας πέραν των εργοστασίων, επίσης κατέγραψε πτώση σε 54,5 το Δεκέμβριο από 54,7 τον Νοέμβριο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.

Για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο ένας δείκτης της Ινδικής μεταποιητικής δραστηριότητας. Ο εποχικά προσαρμοσμένος PMI για την Ινδική Μεταποίηση υποχώρησε σε 49,6 από 52,3 τον Νοέμβριο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η IHS Markit και ο Nikkei.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο τελικός PMI Μεταποίησης της IHS Markit του 2016 για την Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε σε 54,9 το Δεκέμβριο, μέτρηση που συνάδει με προηγούμενη, προκαταρκτική εκτίμηση και είναι και η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011. "Η ανάγνωση είναι υψηλότερη και σε σχέση με το 53,7 του Νοεμβρίου", τονίζει το Reuters.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου "Ifo", Clemens Fuest, θεωρεί πως οι Ιταλοί τελικά θα επιθυμήσουν μια έξοδο από την Ζώνη του Κοινού Νομίσματος, σε περίπτωση που δε βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο" μιλώντας στη Γερμανική καθημερινή εφημερίδα "Tagesspiegel". Ανέφερε ακόμα ότι "αν το Γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία, θα επέβαλε στους Γερμανούς Φορολογούμενους, κινδύνους το μέγεθος των οποίων δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να ελέγξει".

Όπως υπογράμμισε, οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

Πάντως, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Ιταλία δεν αναζητά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η Ρώμη εστιάζει στο να εγγυηθεί τη σταθερότητα του Τραπεζικού της τομέα, ξεκινώντας με μια διάσωση της "Monte dei Paschi di Siena".

Επιστροφή στο ΧΑ

Η παραγωγή συρρικνώνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με την επισκόπηση της Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® -PMI®), κατέγραψε τιμή κάτω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω υποχώρηση του τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Κλείνοντας στις 49.3 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 48.3 μονάδες του Νοεμβρίου, η πρόσφατη τιμή αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 648,75 μονάδες (+0,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 647,47 (+0,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 646,61 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,46%.
Ο τζίρος "εξαϋλώθηκε" στα 10,4 εκατ. από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ακούμπησαν το "κόκκινο" οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Eurobank.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΕΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia.

Χαμηλότερα του 25αρη, κάποιοι θεώρησαν ότι έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά η μετοχή της Τρ. Αττικής (+27,59%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση "άτσαλης" υποχώρησης συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (-3,48%) και χρειάζεται προσοχή, καθώς καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2,22 ευρώ θα φέρει αυξημένες πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Δεν επέφερε ουσιαστικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η σημερινή συνεδρίαση.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23%) παραμένει η σημαντική αντίσταση στις 1755 - 1760 μονάδες. Αντίστοιχα μία διάσπαση της στήριξης του 1705 θα μπορούσε και πάλι να μας φέρει στο 1650, ή στο 1632 επίπεδο. "Daily position long" με "stop" τις 1632 μονάδες.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ανοδικής διάθεσης και στην Αγορά Παραγώγων ξεκίνησε η νέα χρονιά, η οποία συνδυάστηκε με αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.662 συμβόλαια).

Στα 7.566 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 255, 244 για τον Ιανουάριο και 11 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.742,75) κινήθηκε μεταξύ 1.732 και 1.745,5 μονάδων και μείωσε την οριακή υποτίμηση 0,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.570), Πειραιώς (4.498), Εθνική (3.435), MIG (1.014), ΟΠΑΠ (184), ΔΕΗ (133).
Ας σημειωθούν τα 10 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και τα 10 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (8.587.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v