Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με πτώση 29% έκλεισαν τη χρονιά οι τράπεζες

Διαδικαστική συνεδρίαση που έφερε τον ΓΔ στις 643 μονάδες και σε θετικό πρόσημο για φέτος σπάζοντας το πτωτικό σερί δυο ετών. Αντίθετα οι τράπεζες είχαν απώλειες (και) το 2016 με αποτέλεσμα να μετρούν σωρευτική πτώση 99,84% στην επταετία!

XA: Με πτώση 29% έκλεισαν τη χρονιά οι τράπεζες

Απόλυτα διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, όπως και αναμενόταν, ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του χρόνου, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με μικρά κέρδη (ημιαργία σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη).

Ιδιαίτερα χαμηλός ο τζίρος, ο οποίος "κονταίνει" ακόμα περισσότερο αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (2,9 εκατ.), σε μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης, στο μεγαλύτερο κομμάτι της, κινήθηκε με θετικό πρόσημο και κατόρθωσε κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας και σχετικά κοντά στα υψηλά έτους.

Παρά τα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, πολλών Ξένων Αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζει να βλέπει τις 656 - 659 μονάδες, σαν το απόλυτα "απόρθητο οχυρό", η ανάπτυξη παραμένει στόχος, όπως και η άρση των "capital controls", την ίδια ώρα που η φοροεπιδρομή συνεχίζει να αυξάνεται και θα δώσει νέα "δείγματα γραφής" με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα εγχώριου αναλυτή, πως "όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει, όπως ξεκίνησε, με καθυστερήσεις και αυξομειούμενες εντάσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές".

Μόνος στόχος των ενεργών χαρτοφυλακίων, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ήταν να μην τριτώσουν οι συνεχόμενες αρνητικές χρονιές για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που είχε ξανασυμβεί στην περίοδο 2000 - 2003, και που σήμαινε κλείσιμο έτους υψηλότερα των 631,35 μονάδων (κλείσιμο 31/12/2015) και το οποίο επετεύχθη μάλλον εύκολα.

Όλα δείχνουν ότι παραμένουν ανοιχτά και σε περίπτωση που συνεχιστεί το "κατενάτσιο" στις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η πρώτη ομολογιακή λήξη είναι στις 27/2/2017, ύψους 1,62 δισ. και αφορά χρήματα του ESM που δόθηκαν για να καλύψουν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ενώ τα επόμενα, προγραμματισμένα, Eurogroup είναι στις 26 Ιανουαρίου και 27 Φεβρουαρίου, του επόμενου έτους (EwG στις 12/1).

Απόλυτη "λειψυδρία" ειδήσεων, κάτι επίσης αναμενόμενο πλην της είδησης σύμφωνα με την οποία "σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με Βουλγαρικά Μέσα, ο διαγωνισμός πώλησης της UBB από την Εθνική Τράπεζα, με τον Βελγικό όμιλο KBC να προβάλει ως φαβορί".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η χρηματιστηριακή χρονιά φεύγει με ανάμικτα συναισθήματα, σημαντικές αποδόσεις αλλά και ζημιές, ιδιαίτερα για τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με μικρή θετική μεταβολή.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στην χρονιά που ολοκληρώθηκε, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ανέβαινε με προσδοκίες και έπεφτε με ειδήσεις, που απλά δεν επιβεβαίωναν τις προσδοκίες, οι ενεργοί παίκτες συνεχίζουν να περιμένουν την "επόμενη κίνηση" Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και κανείς δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι έλειψαν οι πολλές "υπερβολές" από προσπάθειες "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, οι αξιοπρόσεκτες βοήθειες που προέκυψαν από τις τελικές δημοπρασίες βοήθησαν αρκετά στα τελικά κλεισίματα, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο τρίτος χαμηλότερος των τελευταίων 16 ετών και όχι μόνο, για τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 31/12/2014 (29,26 εκατ.) και 31/12/2012 (18,4 εκατ.).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,36%), άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 1728 - 1730 μονάδων και έκλεισε μπροστά από την επόμενη που οριοθετείται από την ζώνη 1743 - 1746. Το 1710 κοντινή και το 1700 κύρια στήριξη και "stop" για τους όποιους "long".

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, πάντα σε ημερήσια γραφήματα, είμαστε "long" με "stop" τις 624 μονάδες, σε κλείσιμο.

Σε περίπτωση κατοχύρωσης των επιπέδων 656 - 659, τεχνικά, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικά ψηλότερη κίνηση, όμως αυτό θα χρειαστεί νέα και αυξημένο τζίρο.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα γραφήματα και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για τον Γενικό Δείκτη παραμένει σαν πρώτη στήριξη το "gap" των 632 μονάδων, ενώ θεωρείται σαν θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 638 μονάδων.

Ο Τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να συσσωρεύει πάνω από το ανοδικό "gap" των 810 μονάδων, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους αγοραστές να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, αρκεί να παραμείνει ανέπαφη η κρίσιμη ζώνη στήριξης των 800 - 790 μονάδων. Στις 838 μονάδες το "stop short" και στις 786 μονάδες το "stop long".

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού έτους.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,12%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 4,53%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 37% και διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ.

Τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, αποδείχθηκε ο Δεκέμβριος για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 2,37%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,24%.

Με κέρδη 1,95% ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή χρονιά ο Γενικός Δείκτης (περισσότερα από τα μισά από την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου), διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο ετών, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε το έτος με απώλειες 28,89%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη το 2016

Πρόκειται για την έβδομη αρνητική χρονιά, όσον αφορά τον δείκτη των Τραπεζών, που αθροίζει απώλειες 99,84%. Προσαρμοσμένο κλείσιμο 31/12/2009 532338 μονάδες, κλείσιμο 30/12/2016 837,94 μονάδες).

Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη το 2016

Μετοχή του 2016, με ελαχιστότατες συναλλαγές, η προνομιούχος του Μπουτάρη, με ετήσια απόδοση 1000(!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θετικό πρόσημο είχε η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς θέλοντας να συντονιστεί με το εορταστικό κλίμα των ημερών αλλά και την παράδοση του αποκαλούμενου 'Santa Clauss Rally', της συνήθους, δηλαδή, ανοδικής κίνησης τις τελευταίες ημέρες του έτους" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και ενώ η ανοδική αυτή κίνηση οδήγησε σε ένα αξιοπρεπή απολογισμό σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ελέω των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών αφού οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών απέχουν ακόμη από τα επίπεδα των τελευταίων ανακεφαλαιοποίησεων 2015, ο απολογισμός στους άλλους τομείς αφήνει μια τουλάχιστον πικρή επίγευση.

Και τούτο γιατί η συχνή συναλλακτική υποτονικότητα, οδήγησε τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών σε υποχώρηση κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με το 2015.

Ο αριθμός των ενεργών κωδικών υποχώρησε κάτω από 16 χιλ. το Νοέμβριο. Ο αριθμός των υπό διαπραγμάτευση εταιρειών μειώθηκε ακόμη περισσότερο και η συνολική κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ κατέγραψε νέα υποχώρηση το 2016. Εξελίξεις που έχουν επισημανθεί από το Χ.Α. που με τις παρεμβάσεις σε επίπεδο ταξινόμησης των τίτλων και μεθοδολογίας διαμόρφωσης της τελικής επίδοσης του Γενικού Δείκτη, να αποδέχεται έμμεσα την ύπαρξη του προβλήματος.

Όμως, η αλλαγή στάσης των επενδυτών απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο απαιτεί μια συνολικά διαφορετική αντιμετώπιση απέναντί του, προϊόν συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων και σοβαρής προσπάθειας για αναπροσδιορισμό του ρόλου του, σε σχέση με την επανεκκίνηση της Οικονομίας, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις αλλαγής στάσης απέναντί του από τους επενδυτές, που με τα παρόντα δεδομένα επιλέγουν την αποχή από αυτό.

Επί του παρόντος, θα συνεχίσει να μας απασχολεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε συνέχεια της επιστολής του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν.

Το καλό σενάριο είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Ανοίγει έτσι ένας οδικός χάρτης που μπορεί σε σύντομο διάστημα να επαναφέρει την κανονικότητα στη Χώρα, υπό την έννοια ότι εντός του 2017 θα επιδιώξει την άντληση κεφαλαίων από τις Αγορές.

Στο αντίθετο σενάριο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες με τον πολιτικό κίνδυνο να εισάγεται και πάλι στα δρώμενα της Ελληνικής Οικονομίας.

Όμως, και στο εξωτερικό περιβάλλον η "πορεία προς το άγνωστο" είναι το αφήγημα για το 2017. Οι πολυετείς δράσεις των Κεντρικών Τραπεζών με κορύφωση το 2016, ιδιαίτερα μετά το "Brexit" και την εκλογή Trump, οδήγησαν τους διεθνείς δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Έτσι, η αβεβαιότητα για την Παγκόσμια Οικονομία στο βαθμό που, ενδεικτικά, οι δημοσιονομικές δράσεις του νέου Αμερικανού Πρόεδρου δεν υλοποιηθούν, είτε απειληθεί η παγκοσμιοποίηση λόγω ανάδυσης του προστατευτισμού, ή λόγω δυσμενών εξελίξεων στη συνοχή της Ε.Ε., είναι δυνατό να φρενάρει την ανάπτυξη.

"Ακόμη, η πιθανή ισχυροποίηση του Δολαρίου μπορεί να πλήξει τις Αναδυόμενες Οικονομίες που έχουν δανειστεί με ρήτρα Δολαρίου, ενώ με ερωτηματικά κλείνει η φετινή χρονιά για το Χρυσό που εν μέσω ατμόσφαιρας πολλών 'μαύρων κύκνων' κατέγραψε απώλειες" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τους δείκτες Hang Seng (+0,96%) και Sensex 30 (+0,99%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,58%).

Κλειστές παρέμειναν σήμερα οι Αγορές στις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, όπου το Λονδίνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 14.30 και η Φραγκφούρτη στις 14.00, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για Χρυσό και US Oil.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την επέκταση της διευκολύνσης ρευστότητας για τις Ιταλικές Τράπεζες και την Monte dei Paschi ως το τέλος Ιουνίου και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε Κρατική "ένεση" κεφαλαίων. Η Κομισιόν ανέφερε πως θα εργαστεί με τις Ιταλικές και Εποπτικές Αρχές για να αξιολογήσει αν το σχέδιο της Ιταλικής Κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

"Η Monte dei Paschi di Siena σχεδιάζει να εκδώσει χρέος ύψους 15 δισ. ευρώ του χρόνου, προκειμένου να αποκαταστήσει την ρευστότητά της και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών", σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Ιταλικό Τύπο. Η πώληση των ομολόγων θα στηρίζεται από Κρατικές εγγυήσεις που αποτελούν μέρος του προγράμματος ρευστότητας για τις Τράπεζες εκείνες που θα τις χρειαστούν. Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα αυτό για έξι μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 7 Ιουλίου 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 636,17 μονάδες (-0,08%), όμως μετά τις 10.33 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 643,94 μονάδες (+1,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 641,81 (+0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 643,64 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,09%.

Ο τζίρος έφθασε τα 30,4 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank και ΟΤΕ απέσπασαν το 31,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Grivalia, EEE, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

"Γκανιάν" στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. η ΕΕΕ (7,556 δισ.), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (4,377 δισ.), Alpha Bank (2,920 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,679 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με συνεδρίαση ανοδικής διάθεσης και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με αισθητή βελτίωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.770 συμβόλαια).

Στα 7.542 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.077, 1.015 για τον Ιανουάριο και 62 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.738,75) κινήθηκε μεταξύ 1.713,5 και 1.742 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε οριακή υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.672), Eurobank (2.553), Πειραιώς (5.402), Εθνική (6.517), MIG (2.561), Μυτιληναίο (147), ΟΠΑΠ (332), ΔΕΗ (136).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΥΓ: Ο καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, να είναι ο χειρότερος από τα χρόνια που έρχονται, γεμάτα υγεία για όλους (!)

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v