Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οριακές κινήσεις για δείκτες και μετοχές

Χωρίς εξάρσεις και με τους περισσότερους επενδυτές «απόντες» εξελίσσεται η συνεδρίαση. Με τραπεζική στήριξη προσεγγίζει τις 640 o Γενικός Δείκτης που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 2016 με οριακά κέρδη.

ΧΑ: Οριακές κινήσεις για δείκτες και μετοχές

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, προς τις 640 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης. Με περιορισμένες τις συναλλαγές και σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, οι λιγοστοί ενεργοί επενδυτές έχουν την ευχέρεια να κινηθούν λίγο υψηλότερα. Τουλάχιστον με τον Γ.Δ. στις 640 μονάδες το 2016 θα κλείνει με θετική απόδοση 1,15% μετά από μία πολυτάραχη χρονιά με απογοητευτικό εννεάμηνο και ενθαρρυντικό τρίτο τρίμηνο.

Από τα χαμηλά έτους των 420,82 μονάδων, το Χ.Α. ανέκτησε σταδιακά σημαντικό μέρος των απωλειών του -μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου- και μετά από ένα καλό ανοδικό διάστημα «φλερτάρει» με τις 640, δηλαδή 220 μονάδες πάνω από το «χαμηλό» και για αρκετούς αναλυτές ιστορικός πυθμένας και σημείο αναφοράς για το Χ.Α.

Ισχυρές σήμερα οι τράπεζες, ανοδικά η δεικτοβαρής Coca Cola, με αποτέλεσμα ο FTSE 25 να υπερβαίνει τις 1.725 μονάδες με ορίζοντα τις τιμές-αντιστάσεις που είχαν αναφερθεί στο αρχικό σχόλιό μας.

Προς τις 825 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, καθώς απομακρύνεται περισσότερο από το όριο των 800 μονάδων με αιχμή τη σηματωρό Alpha Bank και οδηγό την Εθνική. Σταδιακά ακολουθούν Πειραιώς και Eurobank, όμως ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην Alpha Bank που διαμορφώνεται στο 1,85 ευρώ και στην ΕΤΕ καθώς πλησιάζει το σημείο make or break, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2017, ξεκινώντας από την Δευτέρα κιόλας.

Με λίγους πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, εύλογα στη μετοχή του πρώτου μετά τη χθεσινή υπεραντίδραση, δικαιολογημένα στου Οργανισμού καθώς κρατά τα 8,40 ευρώ. Ενθαρρυντική η επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τον τίτλο του ΟΤΕ, καθώς επιτυγχάνεται ο στόχος των 9 ευρώ, που από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του νέου έτους θα δοκιμασθεί ως υψηλότερο σημείο αναφοράς. Θυμίζοντας πως πιθανότατα τον Ιανουάριο θα προχωρήσει η διάθεση του 5% του μ.κ. από το ΤΑΙΠΕΔ. Στα 8,39 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ ολοκληρώνει το έτος με απόδοση 3,58%, δηλαδή καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη.

Με αγοραστές η δεικτοβαρής Coca Cola στα 20,42 ευρώ, κλείνει το έτος με κέρδη 2,98% λειτουργώντας καθ’ όλη τη διάρκειά του σαν εξισορροπητής στις πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα 7,85 ευρώ η μετοχή της Grivalia ολοκληρώνει με 6,51% μία καλή σε γενικές γραμμές χρονιά.

Δεδομένης της ημέρας συγκριτικά ικανοποιητική θεωρείται η κινητικότητα σε μετοχές των Σαράντη, ΜΕΤΚΑ και από τη μεσαία κατηγορία των Ανεμος, MLS, MIG.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,7 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο να πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v