Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπαθεί για... κάτι καλύτερο ο Γενικός Δείκτης

Πάνω από τις 660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον χαμηλό τζίρο. Ανοδική κίνηση για τις τράπεζες, σε ρόλο ρυθμιστή η Coca Cola. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Εθνική.

ΧΑ: Προσπαθεί για... κάτι καλύτερο ο Γενικός Δείκτης

Χαμηλού κόστους "φλερτ" των 660 μονάδων, με την Coca Cola σε ρόλο ρυθμιστή της τάσης.

Με συναλλαγές λίγο πάνω από το όριο των 660 μονάδων εδώ και λίγη ώρα, οι long έχουν ανεβάσει κατά τι τον πήχη, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά αλλά με την Coca Cola να φρενάρει την αντίδραση σε μόλις 0,20% για τον Γενικό Δείκτη και συντηρώντας τον FTSE25 οριακά έστω σε αρνητικό πρόσημο.

Με την Coca Cola στο μείον, ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν προς τις 663 μονάδες (0,43%), με την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη να περνά σταδιακά σε θετικό έδαφος.

Τα νεότερα από τον ESM (για την προοπτική ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) σαφώς και είναι προς τις κατεύθυνση που διευκολύνουν τις κινήσεις των αγοραστών, παρότι σε μεγάλο ποσοστό έχουν προεξοφληθεί και αφομοιωθεί από την αγορά. Ωστόσο είναι ένα βήμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη από το μέτωπο της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο είναι μία εξέλιξη που ισχυροποιεί τις 650 μονάδες ως στήριξη για τον ΓΔ και που βραχυπρόθεσμα μπορεί να δοκιμάσει τιμές προς τις 665/666 μονάδες. Βασική προϋπόθεση η ενίσχυση των συναλλαγών, η αύξηση του τζίρου σε πάνω από τα (τουλάχιστον) 37-39 εκατ. ευρώ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ομως μέχρι πριν από λίγο (*) ο τζίρος παρέμενε χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, με ενδιαφέρουσα ίσως την κατανομή του στον τραπεζικό κλάδο (κατά 32%) και το μεγαλύτερο μερίδιο σε μη τραπεζικές μετοχές. Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος σε ΟΤΕ, Fourlis, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡα κ.ά., με 15 εισηγμένες/μετοχές να έχουν υπερβεί το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ (αλλά μόλις δύο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ΟΤΕ και Alpha Bank).

Στο προσκήνιο ο ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές και τοποθετήσεις στο εύρος των 8,96-9,07 ευρώ, με τους αγοραστές να "βλέπουν" υψηλότερα και τεχνικά την πρώτη φιλόδοξη περιοχή-στόχο προς τα 9,50 ευρώ.

Στα 1,95-1,97 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, επίσης με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, πραγματοποιώντας από τη συνεδρίαση της Δευτέρας (2/1) συναλλαγές μεταξύ 1,89-1,99 ευρώ, σε μία εμφανή ανοδική συσσώρευση.

Κινητικότητα και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Ανεμο, με την πρώτη μετοχή στα 1,19-1,24 (και αντίσταση στο 1,25 ευρώ) και τη δεύτερη πλέον να περνά το όριο του ενός ευρώ. Σημειωτέον πως μετά το σημερινό 5,37% για τη μετοχή της Ανεμος, η χρηματιστηριακή αξία της διαμορφώνεται στα 84,3 εκατ. ευρώ έναντι 217,7 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΚΤΩΡα.

(*) στις 13:35 είχαν αλλάξει χέρια 16,5 εκατ. μετοχές, αξίας 13,3 εκατ. ευρώ.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v