Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται επιβεβαίωση των στηρίξεων

Σταθεροποιητική κίνηση για ΓΔ, πέριξ των 650-660 μονάδων το σημείο ισορροπίας. Κλειδί για «αποκόλληση» της αγοράς η αξιολόγηση. Ποιες μετοχές εμφανίζουν κινητικότητα. Τι δείχνουν οι χθεσινές κινήσεις στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Ζητείται επιβεβαίωση των στηρίξεων

Νέο ιστορικό για Nasdaq, διόρθωση για Dow Jones, νέο υψηλό για τον FTSE100, πτώση για τον Stoxx 600.

"Βουτιά" 3% για το πετρέλαιο, ανακάμπτει το ευρώ και στο ΧΑ άλλη μία συνεδρίαση που παρά την διόρθωση τελικά πωλητές και αγοραστές βρήκαν σημεία ισορροπίας κοντά σε τιμές αναφοράς με τον Γενικό Δείκτη στις 659,33 μονάδες.

Συνεδρίαση αναμονής και stock picking, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με συναλλαγές 55,4 εκατ. μετοχών και τζίρο 41,2 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά σημαντικό μέρος της αξίας συναλλαγών σε μη τραπεζικές μετοχές που παραπέμπει σε κατοχύρωση μέρους (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Αρκετές συναλλαγές με τη μορφή πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων γεγονός που παραπέμπει και σε αλλαγή θέσεων στα "υψηλά" της αγοράς δηλαδή σε κινήσεις των traders με τον ΓΔ στο εύρος των 660-650 μονάδων.

Το αφορολόγητο μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με συναντήσεις του Ευ. Τσακαλώτου προκειμένου να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση. Τον κίνδυνο η δεύτερη αξιολόγηση να κινηθεί στα...χνάρια της περυσινής πρώτης, που χρειάστηκε κοντά οκτώ μήνες να ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το ΧΑ.

Σε αυτό το διάστημα των πρώτων συνεδριάσεων του 2017 έχει ενισχυθεί η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως δύσκολα, πολύ δύσκολα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα μπορεί να επιτευχθεί τελική συμφωνία. Αντιθέτως όλο και περισσότεροι αναφέρονται στον Φεβρουάριο και άλλοι ακόμη πιο πέρα.

Προς ώρας παρά το ότι η αγορά δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό μεθαύριο Πέμπτη -ει μη μόνον την απεμπλοκή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- τόσο οι short όσο οι long δεν δείχνουν να βιάζονται να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα των 645 μονάδων. Προς ώρας και πάντα με τα στοιχεία που είναι σε γνώση μας.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως πωλητές και αγοραστές δεν έχουν λόγους να κινηθούν πειστικά πάνω από τις 665/666 μονάδες ει μη μόνον στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ενθαρρυντική εξέλιξη, σενάριο που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες, σε αυτή την φάση της αγοράς. 

Συνεπώς άμυνα προς τις 650 και 645 μονάδες, μετά από δύο συνεδριάσεις που δείκτες και μετοχές ναι μεν διορθώνουν στην διάρκεια της ημέρας αλλά στο τέλος με τις κατάλληλες κινήσεις διαμορφώνονται κοντά στα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Στις 1.769,74 μονάδες ο FTSE25, στις 861,45 ο Δείκτης Τραπεζών και με τους τρεις κύριους δείκτες σε ελαφρά κλίση μεν αλλά χωρίς διαμορφωμένο short σήμα, τουλάχιστον μέχρι και το χθεσινό "κλείσιμο".
Για τον FTSE25, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης το stop και η στήριξη είναι στις 1.752 και στις 1.775 η αντίσταση.

Αξιοσημείωτη η σχεδόν παράλληλη κίνηση των Viohalco και Cenergy, χρήσιμη η συντήρηση του ΟΤΕ στα κρίσιμα 9 ευρώ (που αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης προς τα 9,5 ευρώ)), η υπεραντίδραση για τη Motor Oil με τα διαδοχικά "νέα υψηλά" της και στα μεσαία η κινητικότητα στη μετοχή της Ανεμος (σχετική αναφορά στον ΧΑΜαιλέοντα).

Ζητούμενο για σήμερα η επιβεβαίωση των στηρίξεων (650 μονάδων) για τον ΓΔ και των 850 για τον ΔΤΡ.
Αναμονή, stock picking και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v