Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγωμένο» το Χρηματιστήριο

Σε πολύ στενό εύρος κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ, Alpha, Tράπεζα Πειραιώς, Grivalia, Folli Follie. Απώλειες σημειώνουν ΟΠΑΠ, Jumbo, Tιτάν, Μotor Oil. Χαμηλός ο τζίρος.

«Παγωμένο» το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά το ΧΑ, με χαρακτηριστικά τον χαμηλό τζίρο και τη διακύμανση των βασικών δεικτών σε στενό εύρος. Μεικτές τάσεις επικρατούν στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (λίγο πάνω Φρανκφούρτη, Λονδίνο - λίγο κάτω το Παρίσι), με τους traders σε στάση αναμονής μετά το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα του 2017.

Συντήρηση δυνάμεων και διασφάλιση των κεκτημένων σε αναμονή των εξελίξεων σε Ιταλία, την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων-μεγεθών και την αποσαφήνιση της στάσης των traders ενόψει (και) της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ελληνικό χρηματιστήριο, με συναλλαγές και τζίρο αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου των πρώτων έξι συνεδριάσεων του νέου έτους, με ενδεικτική τη διακύμανση του ΓΔ σε διάστημα μόλις 3,5 μονάδων (659,03-662,70 μονάδων). Συντηρείται η ανοδική φορά στον τραπεζικό κλάδο -όπου το 46% του χαμηλού τζίρου-, αλλά με σημαντική ειδοποιό διαφορά το γεγονός πως στην Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές και στα 2 ευρώ.

Πρόκειται για λίγες συναλλαγές -στο εύρος των 1,96-2 ευρώ- μάλλον διερευνητικού χαρακτήρα, πλην όμως είναι οι πρώτες που μετά από καιρό γίνονται ακριβώς στην τιμή της τρίτης αμκ. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2015 είχαν να γίνουν πράξεις με το 2άρι μπροστά, παραπέμποντας σε ένα ξεκάθαρο διάγραμμα σχηματισμού αναστροφής, με ενδιάμεσο χαμηλό στο 0,949 ευρώ σχεδόν ένα χρόνο πριν, συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Η επαναφορά της Alpha Bank έχει τη σημασία της, καθώς είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές που -και αυτή τη φορά- προηγείται της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της τιμής της αμκ. Θυμίζοντας πως για τη Eurobank είναι το 1 ευρώ και το 0,30 ευρώ για Εθνική και Πειραιώς.

Ομως παραμένει -ακόμη- σε απόκλιση/discount ο κλαδικός δείκτης, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 880 μονάδων, θυμίζοντας πως την τελευταία φορά που η τιμή και των 4 μετοχών είχε πιάσει τους στόχους (της τρίτης αμκ), ο ΔΤΡ κυμαινόταν στα επίπεδα των 1.000 μονάδων. Κρατάμε την επαναφορά της Alpha Bank, συνεκτιμώντας την εικόνα συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών.

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, καθώς και σήμερα συναλλαγές πραγματοποιούνται υψηλότερα των κρίσιμων 9 ευρώ και συγκεκριμένα μεταξύ 9,06-9,11 ευρώ. Εχει σημειωθεί πως τεχνικά, στο ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης των 9 ευρώ, η μετοχή του Οργανισμού "βλέπει" προς τα 9,50 ευρώ. Στα 2,98-3,01 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που θα πρέπει σε κλείσιμο να κρατήσει (τουλάχιστον) τα 3 ευρώ.

Περιορισμένες κινήσεις σε Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, ενώ από τις δεικτοβαρείς ξεχωρίζει η αντίδραση με 1,47% στα 19,33 ευρώ του FF Group, καθότι γίνεται με τζίρο υψηλότερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Πάνω από το 1 ευρώ η μετοχή της Ανεμος, στα 4,09 του Fourlis, στο 0,16 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο 267 χιλιάδων ευρώ η MIG, στα 2,02 ευρώ η Kleemann, με σημαντική προσφορά στην τιμή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Σημειώνεται πως στις 15:45 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v