Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στάσιμος ΓΔ και... παιχνίδι στα «μεσαία»

Απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και όγκου συναλλαγών το χρηματιστήριο παραμένει σε στάση αναμονής διατηρώντας τα κεκτημένα. Σε ποια χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης γίνεται… παιχνίδι.

XA: Στάσιμος ΓΔ και... παιχνίδι στα «μεσαία»

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Mπαλακλάβα στον Kριμαϊκό πόλεμο (25 Οκτωβρίου 1854), η Βρετανική Ελαφρά Ταξιαρχία Ιππικού, εκτέλεσε μία από τις διασημότερες εφόδους στην πολεμική ιστορία. O απολογισμός της παράτολμης επίθεσης ήταν, περίπου, τραγικός.

Μόλις 195 από τους 660 ιππείς κατόρθωσαν να επιστρέψουν σώοι. Τουλάχιστον 130 σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν, ενώ χάθηκαν σχεδόν 500 άλογα. H θαρραλέα έφοδος δεν είχε κάποια επίδραση στην έκβαση της μάχης. Όπως παρατήρησε ο Γάλλος στρατηγός Πιερ Mποσκ για την έφοδο, "ήταν εκπληκτική, αλλά αυτό δεν είναι πόλεμος".

Το προσωνύμιο "Ελαφρά Ταξιαρχία" που δόθηκε στην ομάδα του Απόλλωνα Αθηνών (νυν Απόλλων Σμύρνης) από τις εφημερίδες της εποχής οφείλεται σε μια ταινία του Χόλυγουντ, παραγωγής του 1936, με πρωταγωνιστές τους Έρολ Φλιν, Ολίβια ντε Χάβιλαντ και Ντέιβιντ Νίβεν, ενώ στην νεότερη, εγχώρια, χρηματιστηριακή ιστορία, οι "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ονόμαζαν "ελαφρές ταξιαρχίες" τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χρηματιστηριακές "συγκινήσεις" των οποίων μία γεύση παίρνουμε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και αν αυτές, για πολλές αιτίες έχουν εξελιχθεί σε "σπάνιο είδος" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα στενού εύρους κίνησης για τον Γενικό Δείκτη, που ξεκίνησε με ήπια πτωτικές διαθέσεις, όμως μετά τις 11.31 κινήθηκε με θετικό πρόσημο, είχε μία πρώτη επαφή με τις 665 μονάδες, για να υποχωρήσει σχετικά χαμηλότερα, να φθάσει να παίζεται το τελικό πρόσημο, για το θετικό του οποίου βοήθησαν και οι τελικές δημοπρασίες, με την "ευγενική τους χορηγία".

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος γίνεται ακόμα χαμηλότερος αν αφαιρεθούν τα "πακέτα" και η συνεχιζόμενη απόλυτα επιλεκτική κινητικότητα, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η οποία αναπληρώνει το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον το οποίο στερούνται οι περισσότεροι από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, εικόνα που δεν αναμένεται να αλλάξει αν δεν προκύψουν νέα δεδομένα στα, κρίσιμα, ανοιχτά μέτωπα της εγχώριας Οικονομίας.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αύριο το απόγευμα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί. Στόχος των επαφών του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, το "ξεπάγωμα" των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης είναι και η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο EuroWorking Group το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

"Πάλι λάθος πόρτα χτυπάει ο Υπουργός. Αλλού είναι τα κέντρα αποφάσεων", ήταν η ατάκα παλαιού και ιδιαίτερα έμπειρου παράγοντα της εγχώριας Αγοράς, που κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση (!)

"Στα τέλη του μήνα περιμένει και επίσημα ο ESM το 'πράσινο φως' για να προχωρήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Ελληνικό χρέος", όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ Kalin Anev Janse σε συνέντευξή του στο Dow Jones. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, το Ταμείο αύξησε ήδη τον στόχο για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή του το 2017 κατά 14%, προκειμένου να καλύψει τις έξτρα ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν από τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου "Αυστηρά μέτρα πίεσης, με αιχμή την καταγγελία δανειακών συμβάσεων, θα εφαρμόσουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες προς τους επιχειρηματίες - βασικούς μετόχους, οι Επιχειρήσεις των οποίων έχουν λάβει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν εξυπηρετούνται 2 - 3 χρόνια, χωρίς όμως έως σήμερα οι Τράπεζες να τα έχουν καταγγείλει. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι διοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων έχουν κάνει ήδη το 'ξεσκαρτάρισμα' των μεγάλων φακέλων και αναμένεται άμεσα να προχωρήσουν στην καταγγελία 'κόκκινων' επιχειρηματικών δανείων".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η στάση αναμονής στους βασικούς δείκτες της Αγοράς δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο, όσο η ειδησεογραφία δεν παρέχει καταλύτες για μία "ζωηρή" κίνηση.

Με τόσο χαμηλούς τζίρους και απουσία κάποιας ουσιαστικής είδησης από το μέτωπο της αξιολόγησης, η υπέρβαση των 665 - 675 μονάδων φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη, ενώ οι ενεργοί παίκτες φαίνεται να κρατούν "μικρό καλάθι" ενόψει του EwG της 12ης Ιανουαρίου, όσο τουλάχιστον δεν διαφαίνεται σημείο επαφής με τους Δανειστές. Επομένως και με το Κυπριακό να μονοπωλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, δεν αναμένονται σημαντικές κινήσεις στην Αγορά.

Συμπερασματικά και μέχρι νεωτέρας, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης του Δείκτη, που δεν δείχνει διαθέσεις να απολέσει τα πρόσφατα κεκτημένα και σαν ιδανικό σενάριο δείχνει αυτό της συνέχισης της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αποτελεί την επόμενη ημερομηνία - ορόσημο που θα κρίνει πολλά στο μέτωπο της αξιολόγησης

Με τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Αγορά έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε, καθώς ο Δείκτης, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, δεν έδειξε διαθέσεις να απειλήσει το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, ενώ οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις "ανέλαβαν την ευθύνη" να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, κάτι που διαφαίνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών και ασφαλώς η αναφορά γίνεται για τίτλους των οποίων η κινητικότητα έχει συνέχεια και συνοδεύεται από, τουλάχιστον, αξιοπρεπείς συναλλαγές.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακές μεταβολές, από το Τραπεζικό ταμπλώ ξεχώρισε το +2,34% για την Πειραιώς και το +1,02% για την Alpha Bank που δείχνει να επαναπροσεγγίζει την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (2,00 ευρώ).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ (+1,69%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,05%), ΟΠΑΠ (+1,16%) και Jumbo (+2,20%), με τους δύο τελευταίους τίτλους να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, βοηθούμενοι και από τις τελικές δημοπρασίες.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ (-1,81%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Ελ. Πετρέλαια (-1,77%) και Folli Follie Group (-1,3%).

Με μηδενική μεταβολή και στο χαμηλό ημέρας, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του Ελλάκτωρα, αδυνατώντας να προσθέσει και την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά τοπ γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,24 ευρώ (+4,20%). Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε την δυσκολία της ζώνης 1,20 - 1,24 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 1,45 ευρώ.

Το "consolidation", με εναλλασσόμενους θετικούς πρωταγωνιστές, που δείχνει να συνεχίζεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθόλου δεν "ενόχλησε" τους επιλεκτικά θετικούς πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που μπορεί να μην πήραν την μερίδα του λέοντος από πλευράς τζίρου, αλλά σίγουρα κέρδισαν τις εντυπώσεις από πλευράς ενδιαφέροντος.

Έτσι, επτά ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες οκτώ, "μετρά" ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+6,18%), ενώ η στήλη είχε εντοπίσει εγκαίρως την "εποχικότητα" της κίνησης.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Άνεμος (+6,4%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΟΛΘ (+3,71%) με εμφανώς αυξημένες συναλλαγές. Ο τίτλος αφήνοντας πίσω του τα 18,00 ευρώ, γύρισε την βραχυπρόθεσμη τάση σε "long" και αν συνεχίσει με το ίδιο συναλλακτικό τέμπο, ίσως αξίζει αυξημένης προσοχής.

Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες έξι, αθροίζει ο τίτλος της Intralot (+0,9%). Η διάσπαση του 1,08 μας έχει δώσει αγοραστικό σήμα. Το "stop" στα 1,01 και πρώτη στήριξη στα 1,08 ευρώ. Στόχος και κύρια αντίσταση τα 1,24 ευρώ, με ενδιάμεση τα 1,14 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλτον (+2,52%), ενώ "ήρεμη δύναμη" παραμένουν τα Πλ. Θράκης (+2,16%) που θέλουν ανοδική διάσπαση - κλείσιμο, υψηλότερα των 2,48 ευρώ, για να σηματοδοτήσουν το επόμενο ανοδικό κύμα.

Σοβάρεψαν πολύ τα πράγματα στην Frigoglass (+19,81%) και "στέγνωσε" η προσφορά, με ελάχιστες συναλλαγές επιμένει πλαγιοανοδικά η Reds (+9,76%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ (+4,65%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, σχετική κινητικότητα στην Καράτζη (2,5%), ενώ "Χ" ήλθε η "μάχη" μεταξύ αγοραστών - πωλητών στην προσπάθεια της Cenergy (0%) να προσθέσει και την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

H πορεία της Cenergy στο ΧΑ

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με καλή διάθεση ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις για το νέο έτος, με σαφή την επιθυμία να καταγραφεί θετικό January effect" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, παρά τη συντήρηση των ημερήσιων συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφηκαν 7 ανοδικές συνεδριάσεις κατά τις τελευταίες 8, που περιλαμβάνουν, ωστόσο και συνεδριάσεις από το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η χιονόπτωση ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, για μισή έστω ημέρα και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της εσωτερικής ειδησεογραφίας, καθώς η ανομβρία χαρακτηρίζει την οικονομική ειδησεογραφία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αδυναμία πιθανολόγησης του χρόνου ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, με πιθανό απλώς χρόνο να συμβεί τον Φεβρουάριο και αφού ο Ιανουάριος έχει αποκλειστεί καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί, εκτός αν στο EWG της Πέμπτης υπάρξει κάποια θετική έκπληξη.

Επομένως, το Χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες αναμονής, κινούμενο σε ελεγχόμενη ζώνη και με τεχνική εικόνα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει επιδόσεις του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 660 μονάδες, στο βαθμό που ο Τραπεζικός κλάδος επιδείξει άλλα δεδομένα, όπως αυξημένη κινητικότητα στα των "κόκκινων" δανείων, ή συντελεστεί κάποια πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις, όπου η κόπωση είναι εμφανής στην περίοδο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση του κ. Πιτσιόρλα.

Ωστόσο, ελπιδοφόρα είναι η κινητικότητα που σημειώνεται, επιλεκτικά, σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς διαφαίνεται ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς είναι ακόμη ζωντανά, αφού οι επιλεγόμενες εταιρείες διακρίνονται για τα ελκυστικά θεμελιώδη τους, τη μερισματική απόδοσή τους, την προσδοκώμενη κερδοφορία τους, τη προκλητικά χαμηλή τιμολόγησή τους και το θετικό βαθμό ανταπόκρισης του Τραπεζικού Συστήματος σε αιτήματα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, συγκρατημένα κινούνται και οι Διεθνείς Αγορές καθώς έχει γίνει αποδεκτό ότι η πορεία των Αγορών για το 2017 θα είναι "προς το άγνωστο - In to the unknown" όπως επιγραμματικά ανέφερε η Pimco.

Αν και η αναγγελία ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου συνέβαλε στην ανοδική κίνηση που συντελέστηκε μετά τις 8/11/2016, ο σκεπτικισμός τώρα είναι διάχυτος, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου μετά την 20/1/2017.

Πάντως, εκτιμάται ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν από τον Trump στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, θα αποσαφηνίσουν την μορφή της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει και τον ενδεχόμενο βαθμό απειλής της παγκοσμιοποίησης.

"Όσο για την Ευρώπη και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι ενδεχόμενες απειλές για τη συνοχή της, όπως αυτές είναι δυνατό να προκύψουν από τις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις της Ολλανδίας (Μάρτιο), της Γαλλίας (Απρίλιο - Μάιο) και της Γερμανίας (Σεπτέμβριο), αλλά και τα ανοικτά ζητήματα της Ιταλίας με αιχμή το Τραπεζικό της Σύστημα, αποθαρρύνουν σε αυτή τη φάση τις τοποθετήσεις στους ελκυστικούς, βάσει αποτιμήσεων, ευρωπαϊκούς τίτλους.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Hang Seng (+0,83%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης ASX 200 (-0,8%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με οριακά θετικό πρόσημο κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αυριανή ομιλία Trump, η οποία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα κρίνει και την βραχυπρόθεσμη πορεία του Δολαρίου.

Υποχωρεί χαμηλότερα το US Oil, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε το Δεκέμβριο κατά 2,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, έναντι ανόδου 2,3% τον Νοέμβριο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία. Η ανάγνωση συνάδει με τις προσδοκίες της Αγοράς, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες που ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, παρουσίασε άνοδο 5,5%, έναντι 3,3% τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και αφότου βρισκόταν σε πτωτική πορεία για παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Για το 2016 συνολικά, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν πτώση της τάξης του 1,4% κατά μέσο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές καταναλωτική αυξήθηκαν 2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, όπου έδειξαν να επιστρέφουν οι ανησυχίες για το Ιταλικό Τραπεζικό Σύστημα, έστω και αν αυτό δεν φαίνεται στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές έχουν "χαμηλό ειδικό βάρος", στις Ιταλικές Τράπεζες "Popolare di Vicenza" και "Veneto Banca" στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, μετά τη "Monte dei Paschi". Oι δύο Τράπεζες που "διασώθηκαν" πέρυσι από το Ιταλικό Δημόσιο, καλούνται να αποζημιώσουν τους δυσαρεστημένους μετόχους τους με το ποσό των 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το Reuters, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τις κεφαλαιακές πιέσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι δύο Τράπεζες να χρειαστούν και νέα "διάσωση".

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Νοέμβριο κατά 2,2% στο μήνα, παρότι οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο μόνο 0,5%. Η "Insee" αναθεώρησε ανοδικά και τη μέτρηση του Οκτωβρίου, σε υποχώρηση 0,1% από 0,2%.

Σημαντικές οι πιέσεις για την μετοχή της Πορτογαλικής Τράπεζας "Millennium BCP". Προηγήθηκε η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,33 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας η Κινεζική "Fosun" θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό της στο 30%, από 16,7% σήμερα. Η έκδοση, που είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση της "BCP" έκλεισε στο 0,094 ευρώ η μετοχή, με σημαντικό discount σε σχέση με την τιμή του τελευταίου κλεισίματος.

"Το τρέχον οικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει τα κέρδη των Ευρωπαϊκών μετοχών υψηλότερα το 2017, καθιστώντας τις μετοχές της Περιοχής πιο ελκυστικές από τις Αμερικανικές" αναφέρει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον οίκο, "υπάρχει ένας σημαντικότερος συνδυασμός πολιτικών, υπάρχει ανάπτυξη, η Ευρώπη είναι πολύ ανοικτή και οι μετοχές (του δείκτη αναφοράς Euro Stoxx 50) αντιπροσωπεύουν την Παγκόσμια ανάπτυξη περισσότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες για περαιτέρω αποδυνάμωση του Κοινού Νομίσματος, επίσης θα υποστηρίξουν τα Ευρωπαϊκά κέρδη".

Παρά το βαρύ πολιτικό ημερολόγιο στην Ευρώπη φέτος και τις προσδοκίες για αύξηση της στήριξης σε λαϊκίστικα κόμματα σε ολόκληρη την Περιοχή, η Goldman Sachs είναι βέβαια πως εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος ανακύπτουν ευκαιρίες, έστω και αν υπάρχει πολύ "risk premium" στον Ιταλικό Τραπεζικό τομέα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 18 Απριλίου 2017.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Motor Oil, στα 18 ευρώ, από 16,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Credit Suisse.

Με σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 5,37 ευρώ συνεχίζει την κάλυψη της μετοχής της Fourlis η Wood & Co. Η χρηματιστηριακή σημειώνει την άνοδο του τίτλου κατά 40% το 2016. Ωστόσο, εκτιμά ότι παρά τα μεγάλα κέρδη, υπάρχει ακόμη υψηλότερη δίκαιη αξία, λόγω:

Της ανάκαμψης της Αγοράς οικιακών επίπλων στην Ελλάδα

Της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της Intersport

Της επαναφοράς στη διανομή μερισμάτων από την εταιρεία, με εκτιμώμενες αποδόσεις 2% το 2016, 3,7% το 2017 και 4,2% το 2018.

Σύμφωνα με την Wood, η Fourlis διαπραγματεύεται με discount 1% έναντι των Ανταγωνιστικών εταιρειών και 26% έναντι του ιστορικού μέσου όρου της. Όπως σημειώνει, αυτό δεν συνάδει με την εκτιμώμενη μέση ετήσια άνοδο των πωλήσεων κατά 6% και των EBITDA κατά 10% ως το 2018.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια πίεση υποχωρώντας μέχρι τις 657,77 μονάδες (-0,24%), όμως μετά τις 11.31 γύρισε σε θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 665,25 μονάδες (+0,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 659,98 (+0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 660,56 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος στα 40,7 εκατ. από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ). Το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Ελλάκτωρ και Jumbo δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Viohalco, Grivalia και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ οκτώ τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Καμία νεότερη εξέλιξη, όσον αφορά τα τεχνικά δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15%), η κοντινή αντίσταση στις 1775 μονάδες, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1791 και 1806. Πρώτη στήριξη στις 1752 μονάδες που είναι και το "stop" στο "intraday long".

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 665 μονάδες είναι ο ελάχιστος στόχος μας. Μια κατοχύρωση του εν λόγω επιπέδου μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 675 - 682. Πρώτη στήριξη στις 656 μονάδες και το "stop" στις 649.

----ΧΠΑ

Οριακή άνοδο επεφύλαξε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές στα συμβόλαια του δείκτη και να επιδεικνύουν αυξητικές τάσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.561 συμβόλαια).

Στα 7.684 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 774, 597 για τον Ιανουάριο και 177 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.770,25) κινήθηκε μεταξύ 1.763 και 1.786 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.517), Πειραιώς (7.114), Εθνική (12.661), MIG (7.088), ΟΠΑΠ (146), ΔΕΗ (430), Alpha Bank (2.176), Μυτιληναίος (143), ΟΤΕ (507), Ελ. Πετρέλαια (128), Ελλάκτωρα (331), Intralot (107).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.604.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v