Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς τζίρο σε υψηλό 14 μηνών!

Με τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων έξι συνεδριάσεων η αγορά κινήθηκε οριακά υψηλότερα, αλλά καταγράφοντας νέο υψηλό. Eurobank, Βιοχάλκο, Εθνική και Πειραιώς στους κερδισμένους.

ΧΑ: Χωρίς τζίρο σε υψηλό 14 μηνών!

Συνεδρίαση καρμπόν, με τις αμέσως προηγούμενες, με μοναδικές διαφορές την σημαντική μείωση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, με 10,4 εκατ.) και την εντυπωσιακά στενή ημερήσια κίνηση του Δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης "έβγαλε" ολόκληρη την συνεδρίαση σε εύρος μικρότερο των τεσσάρων μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 659,03 (-0,23%) και ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 662,7 μονάδες (+0,32%) και απλά μέσω των τελικών δημοπρασιών έκανε την "υπέρβαση" σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 663,44 (0,44%) και κλείνοντας στις 663,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οκτώ τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. "μετράει" έντεκα ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις τέσσερις καθοδικές, στις τελευταίες δεκαπέντε, με αθροιστικά κέρδη 5,65%, ενώ από την αρχή του χρόνου αθροίζει έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία μόνο πτωτική, με συνολικά κέρδη 3,07%.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/11/2015 (670,45 μονάδες).

Σε υψηλό 14 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως τα ενεργά, εγχώρια, χαρτοφυλάκια (για Ξένους ούτε λόγος), έχουν αποδοθεί σε προσπάθεια συντήρησης των βασικών δεικτών του Χ.Α., με "rotation" στους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές, όσον αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι οι ΟΠΑΠ (+0,57%) και Jumbo (-1,88%), οι οποίοι κατά την χθεσινή συνεδρίαση και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,16% και 2,20%, αντίστοιχα, κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκαν αντιστρόφως ανάλογα, με την Jumbo να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον ΟΠΑΠ να βρίσκει το θετικό πρόσημο κατά τα τελευταία πέντε λεπτά της συνεδρίασης και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε με απώλειες έως και -1,71% (!)

Εξαιρετικά κακή η συναλλακτική εικόνα, ακόμα και μέσα στο ταμπλό του FTSE25.

Και αν τα 1.576 τεμ. του ΟΛΠ (+0,30%) δεν απετέλεσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, ασφαλώς και τα 3.745 κομμάτια για την ΕΕΕ (+0,29%) δεν ήταν και ότι το καλύτερο. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 1437340 νέες μετοχές της εταιρείας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 366.640.638.

Με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και οι Lamda Development (-1,23%) και Σαράντης (-0,83%).

Στην μετοχή του ΟΤΕ (-0,33%) εστιάζει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνοντας ότι η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 9,00 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για "στόχευση" των 9,50 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 9,20 ευρώ. Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,51 ευρώ.

Από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενδοσυνεδριακά, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,01%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,01 ευρώ (+1,52%) για να υποχωρήσει σχετικά και να κλείσει χαμηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 2,00 ευρώ (τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.). Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που ο εν λόγω τίτλος είχε "δει", έστω και ενδοσυνεδριακά, τιμή υψηλότερη των 2,00 ευρώ, ήταν στις 8/12/2016 (2,01 ευρώ).

Για τα κέρδη των υπόλοιπων τριών συστημικών Τραπεζών (ΕΤΕ +2,77%, ΕΥΡΩΒ +3,01%, ΠΕΙΡ +2,74%) αυτά λαμβάνονται υπ΄ όψιν "κατά το δοκούν" καθώς και οι τρεις μετοχές ήταν από αυτές που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, υπό την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, η απογευματινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο Ομόλογό του Michel Sapin, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική λύση, αλλά και το αυριανό EwG, είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της εγχώριας Αγοράς, όμως οι περισσότεροι των εμπλεκομένων δεν περιμένουν κάτι εντυπωσιακά θετικό, τουλάχιστον σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αν οι εξελίξεις εκπλήξουν θετικά, μπορεί να αποτελέσουν το "εφαλτήριο" για κίνηση των βασικών δεικτών σε υψηλότερα επίπεδα.

Πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

Από την άλλη, το "consolidation" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα για τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν εμπόδισαν και σήμερα, την αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, η οποία, όμως, απαιτεί "θέσεις" και όχι ημερήσιο trading, κάτι που σημαίνει ότι για την καταγραφή αξιοπρόσεκτων υπεραξιών χρειάζονται "πληρωμένες" τοποθετήσεις και όχι ημερήσια "έμπα - έβγα", που έχουν αυξημένες πιθανότητες λάθους, ή εγκλωβισμών αν ξαφνικά σημειωθεί "απόσυρση" των λίγων, ή περισσότερων αγοραστών.

Για τον λόγο αυτό, η στήλη συνεχίζει να αναφέρεται μόνο σε τίτλους που συνεχίζουν ανοδικά, με την κίνηση να συνοδεύεται με σχετικά "πειστικές" συναλλαγές.

Έτσι, δεν έχει "δει" ακόμα αρνητική συνεδρίαση, μέσα στο 2017, η Cenergy (+3,12%), καθώς μετρά έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, "non stop" κίνηση από την Τρ. Ελλάδος (+4,43%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο ΟΛΘ (+2,93%), δείχνοντας ότι έχει βρει σταθερό αγοραστή, πιθανότατα διότι πλησιάζει η ώρα υποβολής δεσμευτικών προσφορών (αρχές Μαρτίου).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά MIG (+1,91%), Πλ. Θράκης (+1,69%), αυξομειώνουν συναλλαγές τα Πλ. Κρήτης (+1,20%) προσπαθώντας να κινηθούν προς νεότερα υψηλά, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες η Φουντλίνκ (+9,99%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+2,25%), ενώ συνεχίζουν να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις οι αγοραστές στην Frigoglass (+17,32%). Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η "Wellington Management Group LLP", μείωσε το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία στο 4,99% από 5,18% (που αντιστοιχεί σε 2.523.902 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου) κατόπιν διάθεσης δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε έμμεσα, στην οποία προέβη την 3η Ιανουαρίου 2017.

Εκείνο το οποίο μένει να φανεί, μετά την σαφή αλλαγή της εικόνας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, είναι αν είναι "πραγματική" η μεταστροφή του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ή πρόκειται για την παραδοσιακή κίνηση που λαμβάνει χώρα όταν, συνήθως, η Αγορά κορυφώνει και μπαίνει σε πλάγια κίνηση συντήρησης, περιμένοντας την εκτόνωση, η οποία θα έλθει με αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά δεδομένα και μετά την παρέλευση της σημερινής συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48%) το 1760 είναι το επίπεδο που συντηρεί την ανοδική τάση, με το "stop" να εντοπίζεται στις 1752 μονάδες. Το 1783 είναι κοντινή μας αντίσταση που διάσπαση θα μας δώσει συνέχιση στο 1805.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε κρίσιμο 'σταυροδρόμι' βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, που καλείται να επιβεβαιώσει την υπέρβαση του υψηλού του 2016 στις επόμενες συνεδριάσεις και να παραμείνει υψηλότερα από αυτό" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Προφανώς και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν περνούν απαρατήρητα από χαρτοφυλάκια, που ίσως κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών υπεραξιών που προσέφερε για πολλούς τίτλους το τελευταίο εξάμηνο.

Η γενική τάση είναι έντονα ανοδική, με την Αγορά να προεξοφλεί διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά την τρέχουσα ανοδική τάση, θα χρειαστεί ουσιαστική πρόοδος σε όσα ζητήματα αφορούν τα μακροοικονομικά της Χώρας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη μείωση του πολιτικού ρίσκου, προκειμένου η εγχώρια  Μετοχική Αγορά να προχωρήσει "ένα βήμα πιο πέρα" και να γίνει ελκυστική στα "φθηνά κεφάλαια" που αναζητούν να τοποθετηθούν, εκμεταλλευόμενα τα χαμηλά επιτόκια και την υψηλή μόχλευση που προσφέρει το σύνολο των  μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.

Όσο η Νέα Υόρκη καταγράφει νέα ρεκόρ, παρά μάλιστα την αρνητικότητα πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και αναλυτών, τόσο ισχυρότερη θα παραμένει η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και οι συνεδριάσεις "short squeezing".

Όσοι ασχολούνται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο προφανώς θα προβληματίζονται από το γεγονός ότι παρά την εν εξελίξει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Λεωφόρο Αθηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να ανατραπεί άρδην στο άμεσο μέλλον και ενώ η Αγορά, δυστυχώς, δε μπόρεσε να "χτίσει" πάνω στην αύξηση του τζίρου που εμφανίστηκε σε μερικές από τις συνεδριάσεις του τελευταίου διμήνου του 2016.

Στα θετικά επισημαίνουμε τη δυναμική υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου κάτω από το "κλειδί" του 7%. Φυσικά και το συγκεκριμένο "θεωρητικό" κόστος νέου δανεισμού παραμένει απαγορευτικά υψηλό, αλλά δεν παύει να είναι από τα χαμηλότερα
της τελευταίας διετίας.

Σε ότι αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, τα επιχειρηματικά ρίσκα και οι καθυστερήσεις στη διαχείριση του "τοξικού" δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένουν, αλλά η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά και απομένει υπέρβαση των 900 μονάδων, που ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει νέα αγοραστικά αντανακλαστικά συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Δεδομένου του πρόσφατου "ράλι" τιμών στον κλάδο και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec., οι στηρίξεις βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα και θα μπορούσαν να σχετιστούν με ενεργοποίηση των εφιαλτικών σεναρίων για τον Ιταλικό και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, που, εκτός των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δηλαδή την αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής παλαιότερων
δανείων, έρχονται αντιμέτωποι και με τα χαμηλά επιτοκιακά spread, τα οποία, πάντως η ΕΚΤ προτιμά, αναφερόμενη στην προσπάθεια τόνωσης της απασχόλησης και του πληθωρισμού στην Περιοχή.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,79%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο "Κορεάτης" Kospi (+1,47%).
Ανοίγουν θετικό βηματισμό οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με θετική διάθεση και την προσοχή στην συνέντευξη Τύπου Trump (18.00 ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η άνοδος του Δολαρίου πιέζει χαμηλότερα Χρυσό και Ευρώ, ενώ αξιοπρόσεκτα κέρδη σημειώνει το US Oil, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία "το Ιράκ μείωσε την παραγωγή Πετρελαίου κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα από τις αρχές του Ιανουαρίου, βάσει της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, όπως ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ο Υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάρ Αλί αλ-Λουαΐμπι".

Ξεκινώντας από την Ασία, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 37,7% το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το οικονομικό ύψος των εξαγωγών αυτών ανήλθε στα $11,6 δισ. Οι Νοτιοκορεατικές εξαγωγές μειώθηκαν 5,9% τον Σεπτέμβριο και 3,2% τον Οκτώβριο, πριν ανακάμψουν κατά 2,5% τον Νοέμβριο και κατά 6,4% τον Δεκέμβριο του 2016.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)", δήλωσε στην εφημερίδα "La Repubblica" ο Υπουργός Οικονομίας της Χώρας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, προσθέτοντας πως "η Τράπεζα 'Monte dei Paschi di Siena' είναι υγιής και θα επιστρέψει στην κερδοφορία".

Η επικεφαλής της Αρμόδιας Εποπτικής Αρχής για τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, Elke Koening, δήλωσε πως "δεν ανησυχεί για το πώς εφαρμόστηκαν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες για την εκκαθάριση Τραπεζών στην περίπτωση της δημόσιας διάσωσης της Ιταλικής 'Banca Monte dei Paschi di Siena". Η κα Koening πρόσθεσε πως "η SRB, που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ομαλής ρευστοποίησης των προβληματικών Τραπεζών, παρακολουθεί στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς και σε άλλα Κράτη - Μέλη".

Το Γαλλικό Κράτος ανακοίνωσε ότι πούλησε 100 εκατ. μετοχές (ποσοστό 4,1%) της "Engie", δηλαδή 10 εκατ. περισσότερες απ’ ότι είχε αναφέρει προηγούμενα, για 1,14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το MarketWatch, η πώληση έγινε αποκλειστικά σε Θεσμικούς επενδυτές. Το Κράτος έχει πλέον στην κατοχή ένα μερίδιο 28,7% στην Γαλλική εταιρεία Κοινής Ωφέλειας, καθώς και το 32,6% των δικαιωμάτων ψήφου. Η "Engie" ήταν προηγούμενα γνωστή ως "GDF Suez".

Η Βρετανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Νοέμβριο 2,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη εδώ και επτά μήνες, αλλά και πάνω από διπλάσια σε σύγκριση με το 1% που είχαν εκτιμήσει οι οικονομολόγοι. Μεγαλύτερη άνοδος από το αναμενόμενο καταγράφηκε και στον μεταποιητικό τομέα, κατά 1,3%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την Παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009 υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της πραγματικής πιστωτικής επέκτασης το 2016, σύμφωνα με τη Fitch. Ο οίκος εκτιμά πως η μέση ανάπτυξη της Παγκόσμιας πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε στο 2,9% το 2016, από 5,5% το 2015 και έναντι του 3,7% που εκτιμούσε τον Μάιο του 2016. Αυτό αποδίδεται σε μια σημαντική επιβράδυνση στο 3,8% της μέσης ανάπτυξης στις Αναδυόμενες Αγορές, έναντι της ανάπτυξης 8,5% το 2010-2015.

Η ανάπτυξη της πραγματικής πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση το 2016 για το 59% των Χωρών που καλύπτονται στη σχετική έκθεση, ενώ ήταν αρνητική για περίπου μία στις τέσσερις Χώρες. Για τη Μέση Ανατολή και Αφρική και τη Λατινική Αμερική, η μέση πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε στο 1,7% και 4% αντίστοιχα, ενώ στις Αναδυόμενες Ευρωπαϊκές Οικονομίες διαμορφώθηκε στο 1,7% και στις αναδυόμενες Ασιατικές στο 10,3%. Μέτρια ήταν η ανάπτυξη στις Ανεπτυγμένες Αγορές, στο 2,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.

Μηδένισε το κοντέρ για τον πληθωρισμό μετά από ένα σερί 45 μηνών που η Χώρα βρίσκονταν σε συνθήκες αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Δεκεμβρίου 2016, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2015 δεν προκύπτει μεταβολή, έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014. Ο Γενικός Δείκτης τον Δεκέμβριο 2016 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2016, παρουσίασε αύξηση 1%, έναντι ανόδου 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον τζίρο, αυτός προσγειώθηκε στα 28,5 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, CENER). Τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank, απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Viohalco.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Θετικό πρόσημο είχε η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική καθίζηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.937 συμβόλαια).

Στα 7.647 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 528, 428 για τον Ιανουάριο και 100 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.777) κινήθηκε μεταξύ 1.770,5 και 1.783 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με discount 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.642), Πειραιώς (7.389), Εθνική (7.956), MIG (4.357), ΟΠΑΠ (281), ΔΕΗ (115), Alpha Bank (1.365), Μυτιληναίος (121), ΟΤΕ (127), ΓΕΚ (249), Jumbo (116).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (20.845.067 τεμ.), Alpha Bank (4.384.947 τεμ.), Εθνική (8.673.424 τεμ.) και Eurobank (7.862.663 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v