Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χαμηλοί τζίροι εγκλωβίζουν το ΧΑ

Οι συναλλαγές των 26 εκατ. δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης. Τα όρια κίνησης των δεικτών με βάση την τεχνική ανάλυση. Οι τράπεζες ηγήθηκαν και της σημερινής διολίσθησης. Ποιες μετοχές διαφοροποιήθηκαν.

Οι χαμηλοί τζίροι εγκλωβίζουν το ΧΑ

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 3,41% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 7,96%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις από την περίοδο 13 έως και 15/12/2016.

Αν η χθεσινή συνεδρίαση είχε το "άλλοθι" της αργίας στην Wall Street, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση, μέσα στην οποία τα ελάχιστα, εγχώρια, ενεργά χαρτοφυλάκια, συνεχίζουν να παίρνουν ελάχιστες αγοραστικές πρωτοβουλίες σε τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, όμως, όπως είναι επόμενο, οι λίγοι παίκτες δεν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των ημερήσιων πρωταγωνιστών και έτσι η όποια ανοδική κίνηση συνεχίζει να επικεντρώνεται σε ελάχιστους και απόλυτα συγκεκριμένους τίτλους.

Τεχνικά, η σημερινή εικόνα άφησε διιστάμενα συμπεράσματα, καθώς από την μία δεν απειλήθηκε η επόμενη στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη, η οποία εντοπίζεται στις 640 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως από την άλλη ο Γενικός Δείκτης ούτε καν "σκέφτηκε" να διεκδικήσει κίνηση υψηλότερα της μέχρι πρότινος στήριξης των 649 - 650 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ακόμα ανησυχητικότερο, τεχνικά, το γεγονός ότι παρέμειναν ανοιχτά τα "gap" που δημιούργησε η χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ 648 - 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και 1736 - 1741 μονάδων για τον FTSE25 και αυτό αν συνεχιστεί αποτελεί ισχυρή ένδειξη για επερχόμενη υποχώρηση (!)

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "ο Γενικός Δείκτης παραβίασε την πρώτη σημαντική στήριξη των 650 μονάδων, μετατρέποντάς την στην πλησιέστερη σημαντική αντίσταση. Βρήκε προσωρινή (;) στήριξη στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 640 μονάδες. Ενδεχόμενη παραβίασή της θα θέσει σε κίνδυνο την βραχυπρόθεσμη τάση και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα. Για την αποκατάστασή της απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον 657 μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο αν προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Στηρίξεις: α) 645 μονάδες (38,2% του πρόσφατου ανοδικού από τις 603 στις 670 μονάδες), η οποία και χάθηκε β) 640 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ30 ημερών) γ) 637 μονάδες (50% του προαναφερόμενου ανοδικού κύματος), δ) 634 μονάδες (23,6% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 517 στις 670 μονάδες) ε) 629 μονάδες (61,8% του πρόσφατου ανοδικού από τις 603 στις 670 μονάδες).

Η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στο ημερήσιο γράφημα προκειμένου να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum είναι μέχρι τις: α) 618 μονάδες (78,6% του πρόσφατου ανοδικού από τις 603 στις 670 μονάδες), β) 612 μονάδες (38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 517 στις 670 μονάδες) γ) η ζώνη που οριοθετείται από τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών που διέρχονται από τις 606 και 592 μονάδες.

Η απόλυτη λειψυδρία ειδήσεων, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους της στήλης ότι "η Αγορά έχει εισέλθει σε 'κενό' ειδήσεων και αυτό εσωκλείει τον κίνδυνο να ενεργοποιηθεί ο 'νόμος της βαρύτητας".

"Στόχος στο Eurogroup του Γενάρη είναι να γίνουν τα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών - ΔΝΤ. Όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και απαιτεί πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Στόχος για την Κυβέρνηση, να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος. Αν συμφωνηθούν όλα τα άλλα (μεσοπρόθεσμα μέτρα, δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018), είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε έναν αυξημένο μηχανισμό εγγυήσεων για μετά το 2018, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η εμπλοκή στην αξιολόγηση και οι δηλώσεις Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ έχουν βαρύνει την εικόνα της Αγοράς που δείχνει ότι έχασε την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά και αναζητεί στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Γερμανίας έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια εκλογών, καθώς η κατάσταση ολοένα και περισσότερο θυμίζει Φθινόπωρο του 2014 με την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά να 'αδειάζεται' από τους Δανειστές.

Εύλογο είναι, λοιπόν, οι επενδυτές να παίρνουν τα μέτρα τους. Ακόμα και αν από τις πιθανολογούμενες εκλογές προκύψει αλλαγή Κυβερνητικού Σχήματος και αυτό φέρει μία πρώτη, θετική, αντίδραση από την Αγορά, δεν αποκλείεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, να επιφέρει την επιβολή νέων μέτρων. Όλα αυτά θα διαφανούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, που πιθανόν και να αποτελεί τον βραχυπρόθεσμο 'σηματωρό' για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάντα με την προϋπόθεση 'κανονικού' διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος".

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς και αυτά εκτός Τραπεζικού κλάδου από το ταμπλώ του FTSE25, καθώς και οι περισσότεροι από τους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους έδειξαν απόλυτα επιφυλακτικοί σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο για λόγους τεχνικής δεοντολογίας αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις Εθνική (-0,83%) και Πειραιώς (-0,99%) σήμερα γύρισαν σε ημερήσιο "short" τόσο η Alpha Bank (με την απώλεια των 1,87 ευρώ), όσο και η Eurobank (με την απώλεια των 0,651 ευρώ), με τον πρώτο τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,59%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη μεγαλύτερα του 1% διασώθηκαν μόνο οι Viohalco, EEE, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Σαράντης και με απλά θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, "τερμάτισαν" την συνεδρίαση οι Grivalia, Lamda Development, Jumbo, Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Από τους ελάχιστους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που αξίζουν σχετικής αναφοράς είναι αυτός του Σαράντη (+1,52%) που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 10.000 νέες μετοχές της εταιρείας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 1 στέλεχος της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €2,00. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 34.780.982.

Ο τίτλος σε ημερήσιο διάγραμμα παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 10,94 ευρώ.

Λίγοι, αλλά σχετικά σταθεροί, οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Fourlis (+2,62%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Frigoglass (+4,55%).

Παρά την αυξημένη προσφορά συνέχισαν ανοδικά τα Πλ. Θράκης (+1,53%), επιμένουν οι αγοραστές στην Cenergy (+4,79%), πέντε ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, "μετράει" το Ιασώ (+0,48%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Καράτζης (+2,44%), αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά MIG (+1,29%) και Χαλκόρ (+7,17%), αύξησε συναλλαγές η Flexopack (+2,58%), ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η πορεία της Άνεμος (+5,66%) με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλά 27 μηνών (βλ. διάγραμμα).

Σε υψηλά 27 μηνών για την ΑΛΤΕΧ Άνεμος

Παραμένει ελαφρώς ανησυχητική η τεχνική εικόνα, όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49%). Μία διάσπαση του 1715, που είναι κύρια στήριξη, μπορεί να μας δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Το 1750 είναι κοντινή μας αντίσταση, ενώ μια διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1758. "Intraday position short" με "stop" τις 1798 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η 'νηοπομπή' των ανοδικών συνεδριάσεων, υπό το κλίμα θετικών προσδοκιών για τη 2η αξιολόγηση, διακόπηκε βίαια την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη επέλευση εξελίξεων που αλλάζουν το σκηνικό" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, επανέρχεται το σκηνικό χαμηλής ορατότητας με πολλά σενάρια να εξυφαίνονται για τη 2η αξιολόγηση και όσα ευεργετικά θα την ακολουθήσουν: από το σενάριο ολοκλήρωσής της στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου που ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια καλλιέργειας αισιοδοξίας ενδεχομένως, μέχρι τα σενάρια που περιλαμβάνουν την πιθανότητα εξόδου από το Ευρώ και την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου!

Πάντως, μετά τις εμφανείς προειδοποιήσεις Σόιμπλε για τα επερχόμενα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, το σενάριο ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης στους αμέσως επόμενους μήνες, με τις ζητούμενες Ελληνικές παραχωρήσεις επί φορολογικών, κυρίως ζητημάτων, προβάλλει ως επικρατέστερο.

Εναλλακτικά, η είσοδος στην ανάπτυξη το 2017 θα ακυρωθεί και οι συνθήκες ρευστότητας θα επιδεινωθούν δραματικά, οδεύοντας προς τον Ιούλιο οπότε οι δανειακές υποχρεώσεις κλιμακώνονται.

Ευλόγως το σκηνικό συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο άλλαξε. Η υποτονικότητα των συναλλαγών επανήλθε και η επιθυμία για αποεπένδυση αυξήθηκε. Η τεχνική εικόνα επιδεινώθηκε και η συζήτηση αναφέρεται πλέον στα επίπεδα αντίστασης κατά την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, με ορατό το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 600 μονάδες, αν παραμείνει το σκηνικό ασάφειας και χαμηλής ορατότητας.

Ήδη μηδενίστηκαν τα μικρά, έστω, κέρδη από την αρχή του έτους διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αρνητικό "January effect" για τον 1ο μήνα του έτους. Από την άλλη πλευρά, ελπιδοφόρο μήνυμα καταγράφεται από την κινητικότητα που επιλεκτικά σημειώνεται σε "καλές εταιρείες" ανάμεσα στις οποίες και σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ωστόσο δεν διακρίνονται συχνά για την εμπορευσιμότητά τους.

Όμως, αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη στασιμότητα γύρω από τα Τραπεζικά "κόκκινα" δάνεια, με συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των θεσμικών προϋποθέσεων για να δρομολογηθεί η διαδικασία για την ενεργητική διαχείρισή τους.

Από την άλλη πλευρά, απειλές τροφοδοτούν και το διεθνές περιβάλλον. Η ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί. Επί του παρόντος, η φρασεολογία του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κήρυξης Εμπορικού πολέμου προς διάφορες κατευθύνσεις, την Κίνα και την Ευρώπη κατά κύριο λόγο. Ο τορπιλισμός της Παγκοσμιοποίησης που βάλλεται από το νέο Αμερικανό Πρόεδρο είναι ορατή, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ να μεταβαίνει στο Forum του Νταβός για να την υποστηρίξει.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι προχωρεί τις διαδικασίες ενός "σκληρού Brexit", εξέλιξη που θα αναγκάσει τους "Ταγούς" της Ε.Ε. σε κρίσιμες αποφάσεις ώστε να ανακοπεί η αντισυστημική προδιάθεση των πολιτών της, αν η διατήρηση της συνοχή της είναι επιθυμητή.

"Σκηνικό για υψηλές συγκινήσεις και έντονες διακυμάνσεις για τις Αγορές επομένως…" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,48%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,54%).
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει αξιοσημείωτα κέρδη σε Ευρώ, Χρυσό και US Oil.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο Βρετανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη στις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε σε 1,6%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014, από 1,2% τον Νοέμβριο. "Αντίθετα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,4%", μεταδίδει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι "ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι τα κόστη εισαγωγής αυξήθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό τουλάχιστον των τελευταίων πέντε χρόνων".

Μικρή βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου "ZEW". Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 16,6 τον Ιανουάριο, από 13,8 τον προηγούμενο μήνα, αν και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 18,3. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 77,36 από 63,5 τον Δεκέμβριο, σημαντικά υψηλότερα από το 65 που ανέμεναν οι αναλυτές.

"Θέλουμε η Βρετανία να βγει από μια περίοδο αλλαγής ισχυρότερη, δικαιότερη και πιο εξωστρεφής", δήλωσε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, συμπληρώνοντας πως "θέλει η Χώρα να είναι ασφαλής, να ευημερήσει και να αποτελέσει έναν μαγνήτη ταλέντων". Η κα Μέι είπε πως "η Βρετανία θα επιδιώξει έναν νέο και ισότιμο συνεταιρισμό με την ΕΕ και πως δεν θέλει να είναι μερικό, ή συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ, ούτε θέλει να υιοθετήσει ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες Χώρες".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη παρέμεινε σε θετικό επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση της Fed και οι Επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες για τις μελλοντικές συνθήκες. Ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών της Fed Νέας Υόρκης, διαμορφώθηκε στις 6,5 μονάδες αυτό τον μήνα έναντι των 7,6 μονάδων το Δεκέμβριο.

"Oι προσδοκίες των Επενδυτών για την Παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία δύο έτη", σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch σε διαχειριστές ενεργητικού. Το 62% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Οίκου ανέφεραν ότι αναμένουν μια πιο ισχυρή Οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, έναντι ποσοστού 57% τον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, το 83% απάντησαν ότι αναμένουν άνοδο του πληθωρισμού, επίπεδο που είναι το πέμπτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το συνολικό ποσοστό των Επενδυτών που αναμένουν ανάπτυξη και πληθωρισμό "πάνω από την τάση" έφτασε σε υψηλό πέντε ετών. Οι διαχειριστές ενεργητικού αναγνώρισαν ότι το πιο δημοφιλές επενδυτικό στοίχημα είναι η άνοδος του Δολαρίου. Επιπλέον, οι επενδυτές στρέφονται στις μετοχές, στα στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης και στην Τεχνολογία. Η έρευνα έγινε σε 215 επενδυτές με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό στα $547 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο έκλεισε το 12μηνο για τον προϋπολογισμό, παρά την καταβολή των 630 εκατ. ευρώ του έκτακτου επιδόματος αλλά και τις μεγάλες πληρωμές του Δεκεμβρίου (ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,5 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε νέα υπέρβαση στον στόχο εσόδων. Αποτέλεσμα, η εκτέλεση του Κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2016 να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4.392 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.270 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.983 εκατ. ευρώ.

"Το δ΄ τρίμηνο του 2016, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ), όσο και η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι Τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2017. Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει και η συνολική ζήτηση δανείων, καθώς η μικρή αύξηση της ζήτησης από τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της ζήτησης δανείων από τις μεγάλες Επιχειρήσεις", επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της.

"Η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να ανεβάσει ταχύτητα", επισημαίνει η Beta Sec. στο outlook για το 2017.

Η Beta σημειώνει ότι "η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την ένταξη της Ελλάδας στο 'QE', την άρση των 'capital controls', την έξοδο της Χώρας στις Αγορές εντός του έτους και το μεγαλύτερο δημοσιονομικό 'περιθώριο' από το 2018 και μετά".

Στο μικροοικονομικό μέτωπο, η διαχείριση των NPLs είναι το βασικό θέμα για το 2017. Αποτελεί πρόκληση, αλλά όχι αδύνατη αποστολή για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Όσον αφορά στην εταιρική κερδοφορία, πλην Τραπεζών, επισημαίνει ότι ενισχύθηκε το 2016, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών περιορισμού κόστους και της στροφής στις εξαγωγές. Νέοι καταλύτες για αύξηση των τζίρων μπορούν να προέλθουν από τα projects των Ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Περιφερειακά Αεροδρόμια), ή τις Υποδομές (ΤΑΡ, οδικοί άξονες).

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει τα μεγάλα ρίσκα που συνδέονται με την Οικονομική ανάκαμψη, τονίζοντας ότι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας παραμένει "θολός". "Μέχρι το τέλος του 2017, ο δρόμος έχει πολλές παγίδες αλλά και μεγάλες προοπτικές, εάν 'εξουδετερωθούν' τα ρίσκα", σημειώνει.

Η χρηματιστηριακή παραμένει προσεκτικά αισιόδοξη και διατηρεί την επιλεκτική της προσέγγιση στις μετοχές. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, FF Group και Aegean.

"Οι επιλογές μας βασίζονται σε κριτήρια όπως το επιτυχημένο ιστορικό, οι ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, η ελκυστική αποτίμηση, το σημαντικό διεθνές 'αποτύπωμα' και ο ισχυρός ισολογισμός", υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PwC για την Ελληνική Αγορά Κατοικίας, ο κλάδος θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα, βραδύτερα από την Ελληνική Οικονομία.

Η πτώση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, η συρρίκνωση της στεγαστικής πίστης και η αύξηση της φορολογίας η οποία παρέσυρε τις επενδύσεις και τις τιμές κατοικιών, είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στο να χαθούν περίπου € 18 δισ., ή 8,2% του σημερινού ΑΕΠ, επενδύσεων σε Κατασκευές μεταξύ 2008 - 2015.

Η Ελληνική Αγορά Κατοικιών αποτελεί πλέον “outlier” των Ευρωπαϊκών Αγορών, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 41% των τιμών Κατοικιών συνολικά μεταξύ 2008 - 2015, μείωση του όγκου συναλλαγών κατά 72% συνολικά μεταξύ 2008 - 2014, ενώ η φορολογία στα Ακίνητα αυξήθηκε κατά περίπου 6 φορές (€ 3 δισ.) στην πενταετία 2010 - 2015, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις αρνητικές αποδόσεις.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 642,34 μονάδες (-0,40%) για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 648,61 μονάδες (+0,57%). Κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μετά τις 13.44 και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 643,09 μονάδες (-0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 642,5 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 26 εκατ. από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και Εθνική απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΔΕΗ και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, η τελική εικόνα, με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις μετακυλίσεις θέσεων να κρατούν σταθερές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σημαντικά χαμηλότερος ήταν ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.861 συμβόλαια).

Στα 4.724 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.628, 2.000 για τον Ιανουάριο, 1.625 για τον Φεβρουάριο και 3 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.720,25) κινήθηκε μεταξύ 1.715,5 και 1.735,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.176), Πειραιώς (10.993), Εθνική (12.577), MIG (2.896), ΟΠΑΠ (131), ΔΕΗ (211), Alpha Bank (4.279), ΟΤΕ (251).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v